От х:

Днес в x:

28 °C

Защо той никога не се извинява?

Когато нещо се обърка в приятелството между момичета или между жени, те често се извиняват. Няма голямо значение какво се е случило или кой е виновен, просто съжаляват, че нещата не вървят и искат отново да се чувстват свързани помежду си.

Тези извинения са социално лепило в приятелството им. Те не са непременно признание за вина или неправилно поведение (въпреки че могат да бъдат). В повечето случаи тези извинения имат по-малко общо с определянето на кой е виновен и повече с гарантирането, че наранените чувства са поправени и връзката е непокътната.

С мъжете това не се получава, независимо какъв вид са отношенията -  приятели, гаджета или колеги, бързо установяват жените. След някакво неразбиране или напрегнато или неудобно взаимодействие те казва "Съжалявам". И той отговаря "Всичко е наред" или "няма нищо". Какво?!? "Всичко е наред"??? Колко грубо, би си казала всяка жена.

Защо мъжете не се извиняват?

Вероятно си спомняте, че в училище момичетата и момчетата не играят много заедно. Има предимно момичешки групи и момчешки групи. Също така има различия в естеството на заниманията на момичетата и момчетата с техните приятели. Момичетата са по-склонни от момчетата да общуват в малки групи и да прекарват време в социални разговори и съвместни дейности. По-вероятно е момчетата да взаимодействат в по-големи групи в състезателни спортове и игри.

Стълът на комуникация при момичетата и при момчетата отразяват тези различия. Говоренето на момичета помежду им като цяло е по-съвместно и приветливо в сравнение с момчетата. Сред момчетата има повече самоизтъкване и опониране, повече „говорене на лоши думи“ (често, но не винаги, с добродушен начин). Така момчетата са склонни да развият самозащитен стил на комуникация и да избягват да показват или признават слабости.

Рисковте и ползите да се извиниш

Какъв е смисълът да се извинят десетилети е по късно - при сред жените и мъжете.

Жените израстват в контекст, в който казвайки, че съжаляват, нямат почти никакви разходи и имат много потенциални ползи. Дали това е била виновна тя, или нейната приятелла, или грешкатра е на двете, или ничия, често и двете казват, че съжаляват. Това затвърждава тяхното приятелство.

Мъжете обаче израстват в контекст, в който извиненията носят рискове. Извиняването е признаване на вина и / или слабост. То създава уязвимост, често в групов контекст, вот която другите могат да се възползват. Освен това, тъй като извиняването е по-рядко срещано сред момчетата, може да изглежда момичешко или като лигаво. Така че приятелите им не очакват извинения.

Израстването в този социален контекст не означава, че момчетата никога не се извиняват. Но извинението има друга тежест за тях, летвата е вдигната по-високо. Извиненията са запазени за по-сериозни грешки и за ситуации, в които думите им няма да бъдат използвани срещу тях.

Какво означава извинението за жените и за мъжете

Елинор Маккоби, пионер в изучаването на пола и отношенията, предполага, че момичетата и момчетата учат и практикуват стила на взаимодействие с връстниците си като деца и го пренасят в зряла възраст. Тя предполага, че това може да създаде предизвикателства и конфликти, когато жените и мъжете си взаимодействат. Много проучвания подкрепят нейните предложения. Всъщност неотдавнашно проучване установява, че дори малките деца очакват, че връстниците им от същия пол ще бъдат по-отзивчиви, отколкото връстниците от друг пол.

Това важи и за извиняването. Когато една жена казва, че съжалява, тя често има предвид: "Не ми харесва, че не се разбираме и искам нещата да са добре между нас". Когато мъжът се извинява, той често има предвид "Направих нещо нередно, което е сериозно и аз нося отговорност за това".

Така че, ако закъснее заради телефонно обаждане в последния момент, мъжът партньор може дори да не мисли да се извини. Нещо повече, закъснялата е тя, той може да се изненада от извиненията ѝ. 

Какво трябва да направите

За нея: Не се извинявайте по навик или само за да получите извинение.

Жените трябва да се научат да не казват "извинявай" като рефлекс. Въпреки че това може да върши добра работа с приятелките или колежките, в друг контекст може да се разглежда като поемане на отговорност за проблеми, за които не са виновни. Например в работата това може да доведе до възприемане на жените като по-малко компетентни.

Също така жените трябва да избягват да извиняват, за да получат извинение. Ако тя наистина съжалява, тогава е подходящо да се извинени. Ако това, което тя всъщност има пред вид "наред ли сме?“ или "можем ли да подминем това?", тогава тя трябва точно това да каже.

За него: Просто кажи "извинявай". (Или нещо друго приятно.)

За мъжете, които искат да направят връзката им да върви по-гладко, искат жената да разбере какво означава в живота им, е по-добре да кажат, че съжаляват, особено, когато жената го каже. При добри взаимоотношения жените едва ли ще използват извинението като оръжие или ще си го трупат като актив за после. По-скоро те вероятно ще се почувстват благодарни. И все пак, ако не им допада, мъжете могат да изберат да не се извиняват, а да кажат нещо друго успокояващо.

Дали мъжете и жените винаги ще говорят различни езици?

Мъжете всъщност не са от Марс, а жените не са от Венера. Въпреки това, понякога изглежда, че е точно така. Мъжете и жените говорят един и същ език, но различните им акценти и изрази могат да доведат до неправилно общуване на моменти.

По публикация на PsychologyToday.

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Проявете повече гъвкавост и разбиране в отношенията с партньора ви и ще ви бъде по-лесно да осъществите намеренията си. Правете по-често компромиси, за да запазите атмосферата приятна за всички. На работното място делата ви ще се развиват според очакванията и изненади не се предвиждат. Предстои ви пътуване, погрижете се за подробностите.
14 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По финансови или по други причини може да се осуети желано пътуване, но то няма да промени отношението ви към околните. В замяна на това късметът ви ще проработи в друга посока и ще получите придобивки, които ще повишат духа ви. Добрите ви идеи се нуждаят от подходящ екип, с който да ги реализирате.
14 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потърсете причините за безпорядъка наоколо и в самите себе си. Поведението ви не винаги съответства на високите ви изисквания, не мислите ли. Подобрете организацията си на работа и потърсете нови форми за изява на уменията си, промяна ще се отрази благотворно върху финансите ви.
14 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще бъдете в стихията си. Чувствате се свежи и изпълнени с енергия за работа. Това ще подейства заразително и на околните, те ще черпят от вашето слънчево настроение. В края на деня помислете как да зарадвате семейството си.
14 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Направете необходимото странични занимания да не ви отдалечават от работата ви и да ви отнемат от времето. Ще останете удовлетворени от своя постъпка, която ще бъде в интерес и на ваши колеги. Очаквате прекалено много от определено събитие, но е възможно да останете разочаровани.
14 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте със собствените си възможности и нищо не може да ви изненада. Увереността ви помага да се справите по-леко с възникващите затруднения и да постигате намеренията си. Радостни вести ще повишат настроението ви, ще ви потопят в атмосфера на сбъднати мечти и желания.
14 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Делова среща ще ви помогне да стигнете бързо до решения, свързани с бизнеса ви. Ще получите подкрепа и ще дадете ход на смелите си идеи. Няма да съжалявате, но трябва да покажете активност и умение да поемате рискове. Перспективите са добри, действайте. Вечерта се съберете с приятели и разпускайте.
14 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможни са технически пречки или зле организирани действия да възпрепятстват работата ви днес. Но ще се справите с трудностите и ще продължите, подготвени сте за всякакви ситуации. Вълнения, породени от нечие специално отношение към вас ще ви направят по-добри и ще повишат активността ви.
14 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
14 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Приятел ще ви предложи помощта си. Приемете я, за ваше добро е. Не бъдете високомерни и в случай на нужда потърсете компетентна оценка. Ще бъдете обзети от силни чувства към човек, който нехае за тях. А в същото време не забелязвате интереса на друг, истински влюбен във вас човек.
14 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Желанията ви днес ще се сбъдват. Паричните ви нужди ще бъдат задоволени, а романтични вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, имащи отношение към бъдещето ви, ще ви се прояснят, и уверени в него, ще направите деня си красив. Позитивизма ви ще обгърне и други, трасирайки пътя на доброто.
14 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Готовността ви да се включите в обща задача ще ви изправи пред трудности, които ще се отразят по различен начин на ентусиазма ви. Добре помислете, най-вече за себе си и чак след това вземете решение. Оставащите дни до началото на очаквано събитие използвайте за подготовка и достойно представяне, защото няма съмнение, че ще бъде такова.
14 юли 2020
Последни новини