От х:

Днес в x:

„Синята зона“ в центъра на Хасково е вече с паркоавтомати

    Шофьорите, които паркират в централната част на Хасково и ползват „Синя зона“, ще се обслужват изцяло сами при плащането. Това ще става през паркоавтоматите, които вече покриват зоната за престой на над 90 %.

    Нови шест устройства са поставени тези дни на възлови места за паркиране, с което паркоавтоматите стават общо 13, информира управителят на " Тролейбусен транспорт" ЕООД-Хасково , под чиято шапка е Синята зона- Йордан Панев.

    Паркоавтоматите са в зоната за паркиране между трите булеварда:„Съединение“, „България“ и „Стефан Стамболов“.

    „От 2015 година започнахме да автоматизираме системата за паркиране в „Синя зона“. За първи път през тази година от община ни отпуснаха средства за шест апарата наведнъж“, коментира Панев. Новите автомати са платени през общинския бюджет, за което бяха гласувани 50 000 лева, припомни той. Те ще се обслужват след гаранционния период от фирмата, която спечели обществената поръчка за доставката им.

    Три от новите устройства са в зоната на улица „Цар Калоян“ на пресечките й с улиците: „Витоша“, „Пирин“ и „Атон“. Има и на улиците „Велико Търново“- отстрани на читалище “Заря“, и по бул.„Раковски“ в зоната към центъра, както и на кръстовището при улиците „Хаджи Димитър“ и „Скопие“.

    По думите на Панев преимуществото на автоматите е, че субективният човешки фактор при заплащане за паркиране е вече нулев. Инкасаторите, които остават да действат ще са 6-7 от 29 в началото на въвеждането на Синята зона в града преди осем година.

    На новите места с паркоавтомати в следващите няколко дни инкасаторите само ще информират шофьорите за устройствата и ще им помагат  при нужда.

    Шофьорите сами ще могат да коригиран плащането през автомата. Задължителен е левът за първия час на използване на паркинга. От там насетне всеки може да доплати с монети за още време, ако му е необходимо, а апаратът сам изчислява времето за стоянката. Така, ако имаш работа за час и половина, например, вместо 2 лева, както беше досега-по лев за всеки започнат час, вече ще се плаща лев и 50 стотинки.

    Ако обаче прескочиш времетраенето, за което си платил, наказанието е скоба от контрольорите на Синята зона. Контролните екипи вече ще са два, посочи Йордан Панев.

    Освен в лева,през паркоавтоматите е възможно плащане и в евро. Мисли се за въвеждането и на разплащане с банкова карта, тъй като апаратите имат такава възможност, отбеляза той. Според него, след време, паркоавтоматите могат да се свържат в единна система с опция и за плащане при паркиране чрез онлайн приложение.

    Според статистиката на Тролейбусен транспорт, за 252 работни дни през 2011 година, когато Синята зона е въведена, средно на ден от нея са генерирани 879 лева, през 2018 година оборотът е 1073 лева дневно. Данните показват, че от началото на тази година до 30 септември заработени на ден са средно по 1162 лева.

    „От паркоавтоматите  идват свежи пари в ООД-то, влизат веднага, всеки ден, а това е ресурс, които ние можем да ползваме за подобряване на градския транспорт и да влагаме в нови и екологични превозни средства“, отбеляза още Йордан Панев.

    Красимира Славова


     

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (10)

    • 1
      Ет
      ето
      31 0
      17:16, 1 ное 2019
      Ако си приберете и паркингите в централната част на града ще имате още повече приходи.Защо тези приходи отиват в частни ръце? Хора които не са направили никаква инвестиция, а с връзки са взели тези места за паркиране и само събират пари.Защо общината не си ги прибере?
      • Sf
        SF
        20 0
        17:18, 1 ное 2019
        Щото брато,тия хора са "общината" !Особено новата от миналата седмица!
    • 2
      Ся
      Ся
      16 -1
      19:15, 1 ное 2019
      В нормалните български градове зоните работят със СМС тука коги. Хасково пак 10 години назад
      • E
        e
        14 0
        19:57, 1 ное 2019
        нали някой трябва да прибере комисионната от машинките!
    • 3
      Не
      Неправилно
      10 0
      19:22, 1 ное 2019
      А към кого да се обърнем за спрелите по тротоара коли по улица Св. Кирил и Методий. Склонен съм да звъня по няколко пъти на ден, докато не се разкарат всички коли от тротоарите... Не знам слепци ли са контролните органи, слепци ли са кандидатите за съветници от квартала и особено иначе устатия журналист, но проблем има с години и на местните управници това не пречи и не боде очи!
      • Жо
        Жоро
        5 -4
        09:16, 2 ное 2019
        А къде да паркираме бе гражданино? Върху покривите на къщите ли като не всеки има гараж! Стига вече от такива съвесни жители на града, че от тях няколко пъти вече плащам глоби от Общинска Полиция!
    • 4
      Ан
      Ани
      4 -1
      09:22, 2 ное 2019
      и събота ли ...еее не се наядохте !
      • Жо
        Жоро
        0 -3
        09:30, 2 ное 2019
        Не Ани, говоря и пиша за през седмицата когато са работни дни.
    • 5
      Жо
      Жоро
      5 0
      09:22, 2 ное 2019
      А за Йордан Панев и Сапунджиев няма какво да говорим - - те са пътници в най-скоро време. Скоро ще започне "метлата" в Общината, то ще се чуе! Хайде, лек ден на всички!
    • 6
      Ес
      ессемес
      2 0
      11:09, 2 ное 2019
      Ако не разполагаш с монети от лев или 50 стотинки как ще се обслужиш? И тенденцията е все повече да се намали "кеша" в плащането. Направете с ес е мес паркирането та да сторите и вие нещо добро.
    Последни новини