От х:

Днес в x:

Ден на отворените учебни работилници в Гимназията по туризъм в Хасково

    Ден на отворените ученически работилници се проведе в Професионалната гимназия по туризъм в Хасково. Инициативата е по повод Европейската седмица на професионалните умения.

    Гости днес бяха седмокласници от "Свети Климент Охридски", "Свети Иван Рилски" и "Христо Смирненски". По-рано през деня са гостували ученици от "Св. Св. Кирил и Методий".

    Гостите и домакините участваха в три състезателни игри. Една от надпреварите бе на кулинарна тематика, наименувана "Вкусната черна кутия" като във всяка една от кутиите имаше различни продукти, с които участниците приготвиха определен асортимент за кетъринг.

    В състезанието се включиха 15 ученици, разделени в 5 отбора, на които помагаха възпитаници на гимназията. Отбор "Сезони" имаше за задача да приготви плодови шишчета, отбор "Модерен свят" приготви коктейлни хапки, отбор "Витамини" приготви салата, отбор "Азия" приготви ястие от ориз и зеленчуци, а отбор "Сладък свят" трябваше да приготви бишкоти и бе класиран на първо място. Призьорите получиха награди.

    Кулинарните произведения бяха оценявани от жури, в което бяха двама шеф готвачи в популярен хасковски ресторант - Красимир Тодоров и Симеон Николов, които са бивши възпитаници на гимназията. Гости на събитието бяха началникът на Регионалното управление на образованието Христина Боева, Иван Ванчев - началник отдел в РУО, Дарина Станчева - старши експерт "Професионално образование и обучение" и две представителки на комплекс в Минерални бани - Ани Ванкова и Таня Райжекова - партньори на гимназията.

    Домакините бяха подготвили още електронна игра "Туристическите забележителности в моя град", игра за здравословното хранене, презентации.

    "Идеята на инициативата е да презентираме специалностите в Професионалната гимназия по туризъм и да провокираме интереса на учениците по един по-различен и забавен начин, като ги включим в състезания и занимателни игри", обясни директорката на училището Пенка Георгиева. Тя поясни, че в гимназията се обучават около 500 ученици в различни специалности - "Кетъринг", "Туристическа анимация", "Организация на хотелиерството", "Екскурзоводско обслужване", "Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения", "Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия" и "Рекламна графика", която е въведена от настоящата учебна 2019/2020 година. От училищното ръководство допълниха, че през следващата учебна година обмислят да разкрият и нова паралелка, в зависимост от търсенето.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини