От х:

Днес в x:

15 °C

Вселената се разширява много по-бързо и това е "криза в космологията"

  Вселената се разширява много по-бързо, отколкото учените прогнозираха, и никой не знае защо.

  Екип от изследователи потвърди това с данни, събрани с помощта на нова телескопна технология, която разчита на огледала с корекция на изображението. Според тяхното проучване, публикувано миналия месец в "Месечните известия на Кралското астрономическо общество", точните измервания на скоростта, с която Вселената се разширява, не съответстват на стандартния модел, който учените използват от десетилетия.

  "В това се крие кризата в космологията", казва в прессъобщение Крис Фаснахт, астрофизик и съавтор на изследването.

  Други изследвания, публикувани по-рано тази година, стигнаха до подобни изводи.

  "Това несъответствие се увеличава и сега достигаме точка, когато наистина е невъзможно да се отхвърли като на случайност.", казва Адам Риес, учен, носител на Нобелова награда зад проучване, което излезе през април, се казва в съобщение в пресата по това време.

  Той добави, че тези открития "може да са най-вълнуващото развитие в космологията от десетилетия".

  Мистерията с Константата на Хъбъл
  Вселената винаги непрекъснато все по-голяма и галактиките се раздалечават. От десетилетия учените се опитват да измерят колко бързо се разширява Вселената - числото е наречено Константа на Хъбъл.

  Изследователите разкриват историята на Вселената, като изучават сиянието на радиацията, останало от Големия взрив преди около 13,8 милиарда години, наречено космически микровълнов фон (CMB).

  Когато учените изучават космическия микровълнов фон, те наблюдават както далеч, така и далеч в миналото, тъй като светлината пътува с постоянна скорост.

  Когато погледнем Слънцето например, това, което виждаме на Земята, е Слънцето, каквото е било 8 минути, тъй като е на около 8 светлинни минути. Така че, когато учените наблюдават достатъчно далечни обекти, те ги виждат такива, каквито са били в началото на Вселената.

  Въз основа на тези наблюдения учените откриват, че след Големия взрив Вселената отначало се разширявала много бързо. После разширяването се забавило заради гравитацията на тъмната материя - мистериозна, невидима сила, която съставлява около 85 процента от цялата материя във Вселената.

  Но наскоро те се сблъскаха с проблем.

  Измерванията на съвременната Вселена показват, че тя се разширява много по-бързо, отколкото прогнозира Стандартният модел. Априлското проучване на Риес установява, че Вселената се разширява с 9 процента по-бързо от прогнозираното от изчисления, базирани на Стандартния модел.

  "Не само два експеримента не съответстват", каза той тогава.

  "Ние измерваме нещо коренно различно. Едното е измерване на това колко бързо се разширява Вселената днес, както я виждаме. Другото е прогноза, основаваща се на физиката на ранната Вселена и на измерването на това колко бързо трябва да се разширява. Ако тези стойности не съответстват, става много голяма вероятността да пропускаме нещо."

  Новата технология потвърди дилемата, но не сме по-близо до разрешаването й
  За новото проучване изследователите са използвали авангардна огледална система в телескопа на обсерваторията Кек в Хавай. Устройството използва гъвкави огледала, които могат да коригират изкривяванията, причинени от земната атмосфера и дават изключително остри изображения на обекти в небето.

  Изследователите насочиха телескопа към три системи от ярки, високо активни галактики, наречени квазари.

  При тези квазари те наблюдават процес, наречен гравитационна леща, като измерват начина, по който светлината се огъва, като обикаля масивни обекти на път към Земята. Масивният обект (като гигантска галактика, да речем) огъва светлината в различни посоки, затова учените виждат различни, отместени версии на един и същ квазар от малко по-различни времена в миналото му.

  След това те могат да сравнят тези различни изображения, за да изчислят колко време отнема на светлината да достигне до нас от квазара и да съберат информация за това колко се е разширила Вселената за времето на това пътуване.

  Подобно на предишните проучвания, новите резултати показват, че Вселената се разширява по-бързо, отколкото прогнозира стандартният модел. Изследователите сравнили резултатите си с данните от космическия телескоп Хъбъл и откритията били потвърдени.

  "Разликата в константата на Хъбъл между ранната и късната Вселената означава, че нещо липсва в настоящия ни стандартен модел“, заяви астрофизикът Шери Сую в прессъобщение за скорошното проучване.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 30.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С подходящи аргументи и с приветливо поведение ще впечатлявате аудиторията, без да се натоварвате емоционално. Добрите познания, опит и ерудиция ще ви позволят да предвидите точните ходове, откривайки добри перспективи за себе си. С доказаните си качества ще привличате интереса към себе си и ще получите интересно предложение.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Има реална опасност да разпилеете енергията си за дреболии. Може би си поставяте прекалено много задачи. Ориентирайте се към практичната страна на нещата и си дайте сметка доколко плановете ви са приложими. Заемете се с най-лесно изпълнимите и ще останете удовлетворени. Помислете за предстоящо начинание.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Някои от вас недооценяват подкрепата, която ви се предлага. Колкото по-рано установите предимствата, толкова по-добре за вас. Не допускайте неловка ситуация да промени намеренията ви. Момента е подходящ за действия и не спирайте да сте активни. Здравословните ви проблеми вече отшумяват и това е достатъчен мотив да се отдадете на желанията си.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Благоприятен ден за тези, които се занимават с бизнес. Контактите ви днес ще са ползотворни, ако успеете да бъдете едновременно убедителни и дипломатични. Не пренебрегвайте деловите си ангажименти, имате добри шансове за постигане на нещо значимо. Опитайте се да релаксирате вечерта.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Трудолюбието и позитивното ви мислене ще запазят тенденцията на добрите развития около вас. Държанието ви се възприема добре и това е възможност да наложите идеите си, стига те да са в полза на повече хора. Не позволявайте лошото настроение на околните да ви влияе негативно.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Време е да наложите ред в мислите си, хаоса, който ви владее ви причинява щети. Започване на нова работа е сред приоритетите, но има и друго, което бихте желали да реализирате. Пътуване или събитие, свързано със семейството ще провокира у вас по-вълнуващи емоции. Не пренебрегвайте хората до себе си, с чиято любов и подкрепа ще стигнете далече.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Вътрешен порив ще ви кара да търсите близостта на хора, които до сега са стояли в периферията на контактите ви. Нечии чувства ще ви покажат, че сте желани и значими за някого. Безспорно щастието ще ви озари, но няма да пренебрегнете бизнеса си. Нови идеи ще ви помогнат да се разгърнете и успеете в начинанията си.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  За да имате успешен ден, ще ви се наложи отрано да организирате делата си и да работите концентрирано върху всяка част от работата си. В противен случай ще разпилеете енергията си и ще загубите ценно време. Разчитайте предимно на себе си, особено за важни дела. Научаване добри новини, касаещи ваш много близък човек.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Смело и с хъс ще навлезете в бизнес, който е нов за вас. Имате опит в новите дейности, ще се справите и сега. В здравословно отношение не сте застрашени от физически сривове. Настроението ви ще се подобри вечерта, може би защото до себе си ще имате желан човек.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Усилията ви изглежда са повече от предвидените, но за това пък ще получите приходи,.които ще надминат очакваното. Не бъдете алчни и приемете това, което ви се предлага. Прибързаните решения както винаги няма да ви донесат предимство, за това, ако е възможно избегнете ги. Очаква ви ново запознанство.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес ще ви се наложи да промените плановете си, тъй като едва ли срещате нужното съдействие, за да ги осъществите. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като просто момента не е подходящ, затова ще ви се наложи да изчакате с действията си. Приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Опитвате нещо ново вечерта, което ви въодушевява.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Срещайки подкрепата на околните, ще се разгърнете в много посоки, окрилени от добрите взаимоотношения. С изненада ще откриете възможност за изгодна инвестиция и няма да се губите в съмнения, а ще действате. Лични срещи, на някои от които ще вземате важни решения за бъдещето си.
  30 сеп 2020
  Последни новини