От х:

Днес в x:

11 °C

Вселената се разширява много по-бързо и това е "криза в космологията"

  Вселената се разширява много по-бързо, отколкото учените прогнозираха, и никой не знае защо.

  Екип от изследователи потвърди това с данни, събрани с помощта на нова телескопна технология, която разчита на огледала с корекция на изображението. Според тяхното проучване, публикувано миналия месец в "Месечните известия на Кралското астрономическо общество", точните измервания на скоростта, с която Вселената се разширява, не съответстват на стандартния модел, който учените използват от десетилетия.

  "В това се крие кризата в космологията", казва в прессъобщение Крис Фаснахт, астрофизик и съавтор на изследването.

  Други изследвания, публикувани по-рано тази година, стигнаха до подобни изводи.

  "Това несъответствие се увеличава и сега достигаме точка, когато наистина е невъзможно да се отхвърли като на случайност.", казва Адам Риес, учен, носител на Нобелова награда зад проучване, което излезе през април, се казва в съобщение в пресата по това време.

  Той добави, че тези открития "може да са най-вълнуващото развитие в космологията от десетилетия".

  Мистерията с Константата на Хъбъл
  Вселената винаги непрекъснато все по-голяма и галактиките се раздалечават. От десетилетия учените се опитват да измерят колко бързо се разширява Вселената - числото е наречено Константа на Хъбъл.

  Изследователите разкриват историята на Вселената, като изучават сиянието на радиацията, останало от Големия взрив преди около 13,8 милиарда години, наречено космически микровълнов фон (CMB).

  Когато учените изучават космическия микровълнов фон, те наблюдават както далеч, така и далеч в миналото, тъй като светлината пътува с постоянна скорост.

  Когато погледнем Слънцето например, това, което виждаме на Земята, е Слънцето, каквото е било 8 минути, тъй като е на около 8 светлинни минути. Така че, когато учените наблюдават достатъчно далечни обекти, те ги виждат такива, каквито са били в началото на Вселената.

  Въз основа на тези наблюдения учените откриват, че след Големия взрив Вселената отначало се разширявала много бързо. После разширяването се забавило заради гравитацията на тъмната материя - мистериозна, невидима сила, която съставлява около 85 процента от цялата материя във Вселената.

  Но наскоро те се сблъскаха с проблем.

  Измерванията на съвременната Вселена показват, че тя се разширява много по-бързо, отколкото прогнозира Стандартният модел. Априлското проучване на Риес установява, че Вселената се разширява с 9 процента по-бързо от прогнозираното от изчисления, базирани на Стандартния модел.

  "Не само два експеримента не съответстват", каза той тогава.

  "Ние измерваме нещо коренно различно. Едното е измерване на това колко бързо се разширява Вселената днес, както я виждаме. Другото е прогноза, основаваща се на физиката на ранната Вселена и на измерването на това колко бързо трябва да се разширява. Ако тези стойности не съответстват, става много голяма вероятността да пропускаме нещо."

  Новата технология потвърди дилемата, но не сме по-близо до разрешаването й
  За новото проучване изследователите са използвали авангардна огледална система в телескопа на обсерваторията Кек в Хавай. Устройството използва гъвкави огледала, които могат да коригират изкривяванията, причинени от земната атмосфера и дават изключително остри изображения на обекти в небето.

  Изследователите насочиха телескопа към три системи от ярки, високо активни галактики, наречени квазари.

  При тези квазари те наблюдават процес, наречен гравитационна леща, като измерват начина, по който светлината се огъва, като обикаля масивни обекти на път към Земята. Масивният обект (като гигантска галактика, да речем) огъва светлината в различни посоки, затова учените виждат различни, отместени версии на един и същ квазар от малко по-различни времена в миналото му.

  След това те могат да сравнят тези различни изображения, за да изчислят колко време отнема на светлината да достигне до нас от квазара и да съберат информация за това колко се е разширила Вселената за времето на това пътуване.

  Подобно на предишните проучвания, новите резултати показват, че Вселената се разширява по-бързо, отколкото прогнозира стандартният модел. Изследователите сравнили резултатите си с данните от космическия телескоп Хъбъл и откритията били потвърдени.

  "Разликата в константата на Хъбъл между ранната и късната Вселената означава, че нещо липсва в настоящия ни стандартен модел“, заяви астрофизикът Шери Сую в прессъобщение за скорошното проучване.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 22.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Мнозина от вас ще предпочетат да посветят времето си на полезни и приятни неща, с които да зарадват най-близките си. Забравете за грижите свързани с професионалните дела и се наслаждавайте пълноценно на почивката си. Можете също така да освободите голяма част от натрупаното напрежение, като се занимавате със спорт.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се поддавайте на внушения и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очакват ви приятни часове с любимия човек. Не подценявайте желанието му да сте заедно. Ще се изненадате от едно предложение.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Едва ли ще се задържате за по-дълго време на едно място днес и с право приятелите ви ще се оплакват, че не могат да ви открият. Имате нужда от свеж въздух, затова едва ли стоенето вкъщи ще е предпочетеният от повечето от вас вариант. Разходка сред природата ще ви се отрази чудесно и ще ви зареди с достатъчно свежа енергия.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Мислете за себе си и за бъдещето си. Погрижете се за нещата, които ви дават сигурност и не пренебрегвайте мнението на близките си. С добра организация ще подобрите работата и материалното си положение, което ще се отрази на целия ви живот. Отношенията ви с партньора се нуждаят от повече яснота.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще получите добри възможности за придобивки, от които ще се възползвате максимално. Основателно ще насочите интересите си към сегменти, в които владеете положението, от там ще дойдат и парите. Не избързвайте в нищо и внимателно обмисляйте действията си. Погрижете се да не пропускате важните моменти в живота на близките си.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Голяма част от вас посрещат гости днес, затова е твърде възможно планираната почивка да остане на заден план. Затова пък бъдете сигурни, че приятното прекарване ви е сигурно. Имате конкретна идея за нещо, което отдавна ви вълнува и съвсем скоро ще се радвате на чудесна възможност, за да я осъществите. Намерете време и за почивка днес.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Денят ви ще е забързан и често с напрежение, но не изпадайте в стрес. Ще работите по приключване на задача, резултатите от която имат отношение към финансите на семейството ви. Ако времето не ви стигне за всичко, което планирате, потърсете подкрепа. Сигурно е, че такава няма да ви бъде отказана.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес ще трябва да обърнете повече внимание на отношенията си със сърдечния партньор. Дайте всичко от себе си, за да предотвратите евентуалните конфликти. Ще срещнете хора, с чиято помощ може да повишите професионалната си квалификация, а също и финансовите си приходи. Не пренебрегвайте и духовното си здраве.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Възможно е да се ангажирате с непредвидени задачи и да поемете чужди отговорности. Това ще обогати житейския ви опит, но ще ви по изнерви. Домашните проблеми също ще ви заставят да търсите решения и в края на деня се очаква да сте уморени. Починете си и не търсете причини да слизате в конфликт с близките си.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не са изключени затруднения, които да ви разколебаят по отношение на планирано пътуване или друга подготвяна среща. Каквито и да са причините, не се гневете на околните. Избягвайте ненужни спорове и доказване на надмощие. Нуждаете се от почивка, за това приемете приятелска покана за среща.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес ще трябва да положите усилия, за да постигнете разбирателството, към което се стремите. Нищо не идва от само себе си през този ден, но нека това не ви обезсърчава. Не се поддавайте на лошо настроение, а направете нещо, което ще ви накара да се почувствате добре. Дори да смятате, че това е прост каприз, не се колебайте да го изпълните.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Едно събитие ще ви направи доволни и ще повиши самочувствието ви. Но не се изживявайте като първа инстанция, дайте правото и на другите да имат мнение. Така достойнството и авторитетът ви ще се запазят, освен това ще научите нещо полезно за себе си. Усещането ви за скорошна развръзка на личен проблем не е погрешно.
  22 фев 2020
  Последни новини