От х:

Днес в x:

Проверяват уличните телефони, нямали разрешителни

Община Хасково започва проверка на уличните телефонни автомати, след запитване на Haskovo.net.

Преди месец репортерски екип проверки 5 от съоръженията в центъра на града. Някои от тях са на тротоари и в пешеходната зона, други са закрепени на стените на сгради. Оказа се, че не работят 4 от тях.

Преминаващи граждани по време на репортерската проверка коментираха, че от години уличните телефони не се използват по предназначение, предвид наличните модерни технологии. Освен това и покупката на фонокарти е доста сложна. Те се  продавали в пощите, което утежнявало използването на апаратите.  

Под въпрос е и законността им.

„Към момента за нито един от тях няма действащо разрешително за поставяне и не се заплаща такса за тротоарно право. Ако се окаже, че има все още телефонни автомати, монтирани на общинска собственост, за което се дължи определена такса и се изисква разрешително за поставяне, ще започне процедура за санкциониране на нарушителите и отстраняване на телефонните апарати”, съобщиха от община Хасково, цитирайки шефа на дирекция „Архитектура, градоустройство, строителство и инвестиции” Ангел Стоилов.

Изпратихме писмено запитване и до собственика на уличните телефони за състоянието на съоръженията и дължимите такси.

„Vivacom има задължение за инсталиране и поддържане на определен брой обществени телефонни апарати на територията на страната. Критериите за определяне на този брой е диференциран в зависимост от брой жители в дадено кметство.

Vivacom полага максимални усилия да поддържа в изправност обществените телефони, но за съжаление е извън възможностите ни да контролираме вандалски прояви. През последните години посегателствата срещу обществените телефони нарастват значително, като доста често те биват умишлено повреждани веднага след извършен ремонт.

Към момента на територията на област Хасково са монтирани 83 обществени телефонни апарати, 39 от които са в гр. Хасково. Отстраняването на неизправности е непрекъснат процес, който се осъществява поетапно”, гласи отговорът на компанията.

Анета Кутелова 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ба
    бай Киро
    7 -1
    15:23, 27 окт 2019
    Значи Виваком хем са длъжни да инсталират обществени телефони, хем и да плащат за това. Баси и йезуита е тая община.
    • Ив
      иван
      9 0
      16:33, 27 окт 2019
      да проверят и evn ... и те имат стълбове и табла - веднага да ги махат и да минаваме на свещи :)
Последни новини