От х:

Днес в x:

13 °C

ПГДС отвори врати, състезания за Деня на строителя

Изображение 1 от 4

    Професионалната гимназия по дървообработване и строителство "Цар Иван Асен II" в Хасково отвори врати за ученици от 5 до 7 клас във връзка с Европейската седмица на професионалните умения. Целта на инициативата е децата да се запознаят и изпробват уменията си в учебните работилници и да получат реална информация за изучаваните професии.

    Учениците от различните специалности в гимназията - „Системно програмиране“, „Строителство и архитектура“, “Мебелно производство“, „Недвижими имоти“, “Парково строителство и озеленяване„ и „Горско и ловно стопанство“ организираха разнообразни мероприятията, в които искаха да покажат какво са научили, а в същото време да популяризират своите професии.

    В тази инициатива присъстваха Христина Боева - началник на Регионалното образование в Хасково, Дарина Станчева - старши експерт професионално образование и обучение, представители на местния бизнес, с които гимназията си партнира при провеждането на учебни и производствени практики.

    Съвместната инициатива на гимназистите от специалност “Мебелно производство“ и „Горско и ловно стопанство“ предизвика интереса на учениците от основните училища, посетили гимназията. Бяха демонстрирани изработка на къщички за птици и поставянето им на подходящо място в красивия парк на училището.

    Учениците от специалност „Строителство и архитектура„, в чест на своя предстоящ празник – Ден на строителя, организираха състезание в три категории - „зидарии“, монтаж на армировка на колона и геодезическа задача, в което показаха своите професионални умения.

    Състезанието се проведе между отборите на 10, 11 и 12 клас. Десетокласниците се състезаваха като крайната цел беше да подредят и изпишат абревиатурата на гимназията. Единадесетокласниците мереха сили при монтаж на армировка на колона по схема. Критериите бяха за време, точност и изпълнение.

    А отборите от 12 клас демонстрираха знания и умения в областта на геодезията. Тяхната задача се състоеше в търсене на съкровища с помощта на геодезически уреди. Всеки отбор имаше свое съкровище, което бе скрито тук някъде и представляваше малък плик с определено послание. Търсенето му предизвика интерес, вълнение и много емоции сред участниците и гостите. Откритото съкровище съдържаше послание на един от най-великите строители за своето време.

    „Може да сте господари на всичко или роби на всички - от вас си зависи. Ама помежду си не градете толкоз дувари, дето да ви делят, ами повече мостове – да ви събират.“ , Колю Фичето.

    Директорът на гимназията Маргарита Топалова поздрави и награди победителите в състезанието. Тя пожела много успехи и творчески вдъхновения на всички участници.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини