От х:

Днес в x:

-3 °C

Как чревният микробиом докарва безкраен страх

Ново проучване в Nature открива, че чревните микроби са от съществено значение за реакцията на страх при мишки. Това може да помогне за разработването на стратегии за хора с тревожност и посттравматично стресово разстройство (ПТСР). Изследването е най-новото в непрекъснато разширяващото се познание за механиката на оста черва-мозък. За него разказва Psychology Today.

Днес осъзнаваме, че повечето от бактериите в нашия живот са за наша полза, а не за да ни убият. По-удивително е, че тези мънички бактерии могат да променят поведението ни, да повлияят на развитието на мозъка и да променят настроението ни. Наистина радикално нова област на изследване се върти около оста на червата и мозъка и тя обхваща от микробиология до неврология и психология, с допирни точки с ендокринология, имунология и гастроентерология.

В зората на 21 век Нобуюки Судо показва, че мишките без микроби, родени и израснали без никакви бактерии, имат необичайна реакция на стрес. Това можело да остане само любопитно наблюдение, но Судо дал на мишките пресен набор от микроби в червата и показал, че мишките отново стават нормални. Това демонстрира неочаквана причинност: чревните бактерии могат да повлияят на поведението.

Судо също открива, че ако чака твърде дълго с доставянето на микробите, той вече не може да нормализира мишките. Когато надхвърлели определена възраст, дори и с черва, пълни със здрави микроби, мишките вече не можели да нормализират реакцията си на стрес.

Судо показва, че влиянието на червата върху поведението се осъществява чрез оста черва-мозък - връзка между мозъка и надбъбречните жлези, включваща стресовите хормони.

Разкриване на механизмите
Следващата работа на Джон Криан и Тед Динан в University College Cork показа, че връзката между червата и мозъка използва най-малко три канала: неврони, хормони и имунни фактори. За да опише онези бактерии, които засягат мозъка и настроението, Динан въвежда термина психобиотик.

Криан, Динан и колеги показват, че прерязването на блуждаещия (вагусния) нерв, който свързва червата с мозъка, прекратява определени бактериални влияния, което показва, че поне част от психобиотичното действие се предава директно от нервната система. Те също изследват четвърти канал на червата и мозъка - микробните метаболити. Това са химикалите, които бактериите отделят, докато се хранят и метаболизират храната си. Различните бактерии в различни ситуации произвеждат уникални метаболити. Някои от тези метаболити са късоверижни мастни киселини, като бутират, които могат да достигнат в мозъка, където влияят върху растежа и функционирането му.

Изследването на страха
Новото проучване на Дейвид Артис, Коко Чу и сътрудници от Вайл Корнел разкри набор от метаболити, които влияят върху това как мозъкът обработва страха. По-специално, учените изучават колко време отнема на мишките, за да получат преувеличен отговор на страха. Тези мишки получавали малък токов удар веднага след звуков сигнал. След като научавали тази асоциация, те замръзвали от страх всеки път, когато чуят сигнала. Мозъците им били свързали невроните, чуващи сигнала, с онези, които очаквали удара. Този вид хардуерна невронна връзка е начина за изграждане на спомен в мозъка.

Това е стандартен опит на Павлов, като по учебник. Също така по учебник е загубата на този ефект, когато след звуковия сигнал вече няма удар. Както нормалните мишки, така и без бактерии, можели да се научат на страхова асоциация, но Артис и колеги открили че мишките без бактерии не могат да се отучат. Докато оставали без бактерии, те винаги замръзвали, когато чуели сигнала.

Както при мишките на Судо, ако след това дадели на мишките без бактерии някои здрави микроби, те вече успявали да схванат асоциацията. Техният отговор на страха бързо изчезвал. И, също като при мишките на Судо, това действало само докато мишките достигнат определена възраст. След това те завинаги реагирали на тона, дори и с добри микроби в червата.

Изследователите изключили действието както на блуждаещия (вагусния) нерв, така и на имунната система. Те откриват, че ефектът е тясно свързан с четири специфични метаболита. При мишки с нормални микроби тези метаболити преминават по пътя си от червата към мозъка и насърчават формирането на паметта и последващото забравяне. Без бактерии, които да доставят тези метаболити, мишките без микроби изглежда са обречени завинаги да реагират безсмислено на тона.

И какво от това?
Всичко това може да изглежда твърде академично. Какво значение има за хората условният страх при мишки без микробиом?

Е, едно вълнуващо последствие е откриването на тези нови метаболити, които могат да засегнат оста черва-мозък. Метаболитите все още се картират за хилядите видове, които живеят в червата, но знанието, че те могат да отговарят за отчитане на страха е завладяващо и осигурява мотивация за бъдещи изследвания. Това дава на учените нов начин да проследят действието на оста черва-мозък.

Психиятрията винаги е извличала полза от изследванията върху мишки. Изследванията на мишки за тревожност, социален стрес, депресия и ПТСР предоставят изненадващо полезни поглед върху човешкото поведение. И ппо-голямата част от сегашните психиатрични лекарства преминават през обширни тестове върху гризачи, преди изобщо да бъдат изпитани при хора.

Връзката между това изследване и ПТСР не е трудно да се види. ПТСР се среща при много войници (и цивилни от военно време), които все още могат да объркат силен звук с изстрел на минохвъргачка и рефлекторно очакват скорошна експлозия. Този отговор, след като войникът е в гражданския живот, далеч от бойното поле, е контрапродуктивен. Проблемът им е подобен на този на мишката без микроби, която не може да се отучи от асоциацията. Тази изтощителна тревожност би могла да се излекува.

Може ли това изследване да помогне на хората с тревожност или ПТСР да се отучат от условния си отговор? Може ли специфични бактерии в червата да помогнат на тези хора? Звучи невероятно, но така е с почти всички открития за оста черва-мозък.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Успехите ви през този ден ще надминат и най-големите ви очаквания. Доволни сте от работата си напоследък, но днешният ден ще ви накара да се стремите към все по-големи върхове. Просто виждате възможностите си и търсите начини да ги осъществите. Дори това да не стане веднага, бъдете уверени, че съвсем скоро ще имате нови поводи за радост.
06 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Следвайте програмата си, бъдете ясни, защитавайки позициите си и не допускайте съмнение относно намеренията си. Не се заемайте с прекалено много ангажименти, оставете нещата, които не зависят от вас да ги свършат другите. Приятна изненада от бързите промени около вас.
06 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Откривате нови насоки за себе си днес. Денят ще е изразително успешен за бизнес начинанията ви. Осланяйте се на вътрешното си чувство и търговски нюх при взимане на важни решения, касаещи бъдещи проекти. Очертава се благоприятна възможност за съдружие с коректен и състоятелен партньор.
06 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ще ви срещне с различни хора и случаи. Чувствате се на мястото си, защото имате желание да сте полезни, а и резултатите потвърждават това. Обърнете внимание на проблем, който вълнува близък човек. Изслушайте го и му изложете своето виждане, без да го укорявате. Това ще му помогне.
06 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Осигурете си спокойствие, ако искате да се съсредоточите над въпросите, които очакват решението ви. Близките ще разберат потребността ви и няма да ви занимават с проблемите си. Добрите ви намерения прозират, за това и резултатите от труда ви ще са добри. Стъпка по стъпка отхвърляте задачите и вървите към целта си.
06 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Дайте израз на вярата и подготвеността си, като оставите съмненията само за себе си. Така ще овладеете положението и ще спечелите на своя страна също можещи и финансово обезпечени партньори. Доброто ви отношение към някого ще го подтикне към себе изява и жеста ви ще се оцени. Здравословните проблеми ще отшумят.
06 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Отношенията с партньора ви създават проблеми, които ще ви тормозят през целия ден. Опитайте се да бъдете справедливи и разделете вината поравно. Стремите се към хармонични отношения, които на този етап ви убягват. Не насилвайте нещата, защото има опасност от раздяла. Погрижете се за изостанали задачи и не превръщайте в драма личните си неудачи.
06 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Повечето от вас днес се заемат с въпроси, за които не са имали достатъчно време през изминалата седмица. Сега ви се отдава благоприятна възможност да сложите ред там, където ви е необходимо и вие едва ли ще я пропуснете. Прекалено емоционални сте в отношенията си с хората около вас, което може да стане сериозна причина за неразбирателства.
06 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Уверени в силите си, ще подходите прагматично към решаване на професионален проблем. Няма да ви е излишна подкрепата на колегите, за това не я пренебрегвайте. Делово предложение ще ви ангажира с време за проучване на възможностите му. Сами преценете плюсовете и минусите, които то носи.
06 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Интересите ви в конкретна сфера ще се задълбочат и развивайки се, видимо ще напредвате. Като цяло денят ви ще е по-ведър, присъствието на някого, когото харесвате ще внася допълнително стимул в делата ви и с желание ще търсите възможности за отмора. Ако сте естествени, ще ви бъде по-лесно.
06 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отлични възможности за професионално израстване ви предлага и днешният ден. Ако дадете всичко от себе си и избягвате всякакви недоразумения на работното място ще се радвате на блестящ успех. Разговор с важен за вас човек може да ви накара сериозно да се замислите над пренебрегван проблем.
06 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Добре съзнавате сериозността на задачите си и пристъпвате отговорно към изпълнението им. Това ще повиши доходите ви, а с тях и удобствата в живота на семейството ви. Развитията в делата на близък човек ще внесат успокоение в душата ви. Подкрепа от приятел, която може да е и чисто духовна, но безценна за вас.
06 дек 2019
Последни новини