От х:

Днес в x:

14 °C

Как чревният микробиом докарва безкраен страх

Ново проучване в Nature открива, че чревните микроби са от съществено значение за реакцията на страх при мишки. Това може да помогне за разработването на стратегии за хора с тревожност и посттравматично стресово разстройство (ПТСР). Изследването е най-новото в непрекъснато разширяващото се познание за механиката на оста черва-мозък. За него разказва Psychology Today.

Днес осъзнаваме, че повечето от бактериите в нашия живот са за наша полза, а не за да ни убият. По-удивително е, че тези мънички бактерии могат да променят поведението ни, да повлияят на развитието на мозъка и да променят настроението ни. Наистина радикално нова област на изследване се върти около оста на червата и мозъка и тя обхваща от микробиология до неврология и психология, с допирни точки с ендокринология, имунология и гастроентерология.

В зората на 21 век Нобуюки Судо показва, че мишките без микроби, родени и израснали без никакви бактерии, имат необичайна реакция на стрес. Това можело да остане само любопитно наблюдение, но Судо дал на мишките пресен набор от микроби в червата и показал, че мишките отново стават нормални. Това демонстрира неочаквана причинност: чревните бактерии могат да повлияят на поведението.

Судо също открива, че ако чака твърде дълго с доставянето на микробите, той вече не може да нормализира мишките. Когато надхвърлели определена възраст, дори и с черва, пълни със здрави микроби, мишките вече не можели да нормализират реакцията си на стрес.

Судо показва, че влиянието на червата върху поведението се осъществява чрез оста черва-мозък - връзка между мозъка и надбъбречните жлези, включваща стресовите хормони.

Разкриване на механизмите
Следващата работа на Джон Криан и Тед Динан в University College Cork показа, че връзката между червата и мозъка използва най-малко три канала: неврони, хормони и имунни фактори. За да опише онези бактерии, които засягат мозъка и настроението, Динан въвежда термина психобиотик.

Криан, Динан и колеги показват, че прерязването на блуждаещия (вагусния) нерв, който свързва червата с мозъка, прекратява определени бактериални влияния, което показва, че поне част от психобиотичното действие се предава директно от нервната система. Те също изследват четвърти канал на червата и мозъка - микробните метаболити. Това са химикалите, които бактериите отделят, докато се хранят и метаболизират храната си. Различните бактерии в различни ситуации произвеждат уникални метаболити. Някои от тези метаболити са късоверижни мастни киселини, като бутират, които могат да достигнат в мозъка, където влияят върху растежа и функционирането му.

Изследването на страха
Новото проучване на Дейвид Артис, Коко Чу и сътрудници от Вайл Корнел разкри набор от метаболити, които влияят върху това как мозъкът обработва страха. По-специално, учените изучават колко време отнема на мишките, за да получат преувеличен отговор на страха. Тези мишки получавали малък токов удар веднага след звуков сигнал. След като научавали тази асоциация, те замръзвали от страх всеки път, когато чуят сигнала. Мозъците им били свързали невроните, чуващи сигнала, с онези, които очаквали удара. Този вид хардуерна невронна връзка е начина за изграждане на спомен в мозъка.

Това е стандартен опит на Павлов, като по учебник. Също така по учебник е загубата на този ефект, когато след звуковия сигнал вече няма удар. Както нормалните мишки, така и без бактерии, можели да се научат на страхова асоциация, но Артис и колеги открили че мишките без бактерии не могат да се отучат. Докато оставали без бактерии, те винаги замръзвали, когато чуели сигнала.

Както при мишките на Судо, ако след това дадели на мишките без бактерии някои здрави микроби, те вече успявали да схванат асоциацията. Техният отговор на страха бързо изчезвал. И, също като при мишките на Судо, това действало само докато мишките достигнат определена възраст. След това те завинаги реагирали на тона, дори и с добри микроби в червата.

Изследователите изключили действието както на блуждаещия (вагусния) нерв, така и на имунната система. Те откриват, че ефектът е тясно свързан с четири специфични метаболита. При мишки с нормални микроби тези метаболити преминават по пътя си от червата към мозъка и насърчават формирането на паметта и последващото забравяне. Без бактерии, които да доставят тези метаболити, мишките без микроби изглежда са обречени завинаги да реагират безсмислено на тона.

И какво от това?
Всичко това може да изглежда твърде академично. Какво значение има за хората условният страх при мишки без микробиом?

Е, едно вълнуващо последствие е откриването на тези нови метаболити, които могат да засегнат оста черва-мозък. Метаболитите все още се картират за хилядите видове, които живеят в червата, но знанието, че те могат да отговарят за отчитане на страха е завладяващо и осигурява мотивация за бъдещи изследвания. Това дава на учените нов начин да проследят действието на оста черва-мозък.

Психиятрията винаги е извличала полза от изследванията върху мишки. Изследванията на мишки за тревожност, социален стрес, депресия и ПТСР предоставят изненадващо полезни поглед върху човешкото поведение. И ппо-голямата част от сегашните психиатрични лекарства преминават през обширни тестове върху гризачи, преди изобщо да бъдат изпитани при хора.

Връзката между това изследване и ПТСР не е трудно да се види. ПТСР се среща при много войници (и цивилни от военно време), които все още могат да объркат силен звук с изстрел на минохвъргачка и рефлекторно очакват скорошна експлозия. Този отговор, след като войникът е в гражданския живот, далеч от бойното поле, е контрапродуктивен. Проблемът им е подобен на този на мишката без микроби, която не може да се отучи от асоциацията. Тази изтощителна тревожност би могла да се излекува.

Може ли това изследване да помогне на хората с тревожност или ПТСР да се отучат от условния си отговор? Може ли специфични бактерии в червата да помогнат на тези хора? Звучи невероятно, но така е с почти всички открития за оста черва-мозък.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделяйте притесненията си и търсете мнението на специалисти, така ще ви бъде по-лесно да намерите решението, което търсите, ще ви спести време и ще съберете повече опит. Отегчението ви от някого или нещо ще отстъпи място на приятна изненада. Идеите и предложенията ви ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете.
19 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С творчески импулс ще търсите нови пътища за развитие на уменията си. Възможно е да срещнете известно подозрение или безразличие към работата си, но продължете да работите. Сигурно е, че ще бъдете обградени с вниманието и любовта на човека, който ви разбира и споделя интересите ви.
19 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
19 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Промените ще навлязат по-осезателно в живота ви, но за добро. Целите, които си поставяте подхранват духа ви и дават сили да се справите с предизвикателствата по пътя. Наясно сте, че трудности ще има, но и кой може да ви възпре. Придобивка за дома или лично за вас ще подобри настроението ви.
19 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате искреното желание да доведете до край започнато начинание, но независещи от вас пречки ви спъват. Разумно бихте постъпили, ако за момента заемете изчаквателна позиция и не насилвате нещата. Във ваш интерес е да се приготвите за нова атака, а не да мислите за поражение. Имате подкрепата на любимите си хора, по-добре ще е ако се вслушвате в техните съвети.
19 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Интересни събития, които няма да ви оставят да скучаете. Идеите ви за бъдещото развитие на фирмата, в която работите са напълно осъществими и биха затвърдили позициите и на пазара. Авторитета ви също нараства и претенциите ви за по-високо възнаграждение биха били напълно основателни.
19 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
19 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нуждаете се от време за да осмислите положението. Стремежът ви към ценен и желан от вас човек скоро ще бъде задоволен. Ще се справите с бариерите, които съществуват пред вас и по отношение на намеренията ви. Самотата не е добър спътник и не се изолирайте сами. По-лесно ще ви бъде, ако до себе си имате човек, на чието рамо да се опрете.
19 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В работата си днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена към служебните ангажименти и вечерта основателно може да се поздравите за свършеното. Отношението на любимия човек ще направи удовлетворението ви пълно.
19 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мнозина от вас ще посветят деня си на професионални ангажименти, които могат да улеснят работата ви за в бъдеще. Естествено не пренебрегвайте желанията на най-близките си хора и се постарайте да им доставите удоволствие. Ще останете доволни от отношението им и едва ли ще съжалявате за избора си.
19 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Наясно сте точно какво трябва да свършите днес и едва ли нещо ще е в състояние да ви попречи. Имате достатъчно търпение и бавно и методично ще осъществявате целите си. Благодарение на което успехът няма да ви подмине, а нещо повече. Очаквайте скорошно стабилизиране на финансовото състояние, което ще ви даде основа за размисъл за подходящо капиталовложение.
19 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес настроенията ви се променят доста лесно, затова се постарайте да си осигурите по-голяма емоционална стабилност, която много ще ви помогне в работата ви. Този ден ще ви предложи немалко изненади, на които трябва да издържите.
19 фев 2020
Последни новини