От х:

Днес в x:

8 °C

Откриха най-древните останки на четириного - на 372 млн. години

Превъзходно запазени вкаменелости от Русия, изкопани с подкрепата на грант от National Geographic Society и описани от международен екип в Nature, хвърлят нова и изненадваща светлина върху една от най-ранните тетраподи - групата животни, които извършили еволюционния преход от вода към суша и в крайна сметка станали предци не само на земноводни, влечуги, птици и бозайници, а на нас самите. Откритието е публикувано във Phys.org.

Първите тетраподи (четириноги) са еволюирали от рибите по време на девонския период, който е приключил преди около 360 милиона години. В продължение на много десетилетия представата ни за това как са изглеждали девонските тетраподи се основава само на няколко рода, главно Ихтиостега и Акантостега, които са познати от почти цели скелети. Повечето други девонски тетраподи са известни само от няколко парчета челюсти или кости на крайниците - достатъчно, за да покажат, че те съществуват, но всъщност недостатъчни, за да кажат на изследователите нещо полезно.

Ихтиостега и Акантостега живеели в самия край на Девон. Някои от фрагментарните тетраподи са доста по-стари, на възраст до 373 милиона години, а най-старите отпечатъци от изкопаеми тетраподи датират от 390 милиона години. Така че девонските тетраподи имат дълга ранна история, за която изследователите досега са знаели много малко. Това е разочароваща картина за палеонтолозите, като се има предвид, че това представлява едно от най-важните събития в историята на гръбначните животни.

Новият руски тетрапод, Parmastega aelidae, променя всичко това. На 372 милиона години, неговите фосилите са само незначително по-млади от най-старите фрагментарни тетраподни кости. Те произлизат от Сосногорската формация - варовик, образуван в тропическа крайбрежна лагуна, който сега се намира на брега на река Изма близо до град Ухта в Република Коми в Европейска Русия.

Когато варовикът се разтвори с оцетна киселина, излизат перфектно запазени кости на главата и раменния пояс - досега на повече от 100 екземпляра, които могат да бъдат събрани заедно в триизмерна реконструкция на животното, най-ранния измежду тетраподите. Срещат се големи и малки индивиди, най-големите с дължина на главата около 27 cm. Характеристиките на риба в някои кости показват, че това е не само най-ранния, но и най-примитивния от добре запазените девонски тетраподи.

Изследователите смятат животното за необичайно. Подобно на други девонски тетраподи, Пармастега има приблизително форма на крокодил, но очите са повдигнати над горната част на главата, а извивката на муцуната и долната му челюст създават смущаваща „усмивка“, която разкрива страховити зъби. Указание за начина му на живот дават каналите на страничната линия - сензорни органи за откриване на вибрации във водата, които Пармастега наследил от своите предци риби. Тези канали са добре развити на долната челюст, муцуната и отстрани на лицето, но не и отгоре на главата зад очите.

Това вероятно означава, че Пармастега е прекарал много време да се мотае на повърхността на водата, като горната част на главата просто се извива, а очите стърчат от водната повърхност. Но защо? Крокодилите правят това днес, докато наблюдават сухоземниte животни. Изследователите не знаят много за сушата, която е заобикаляла лагуната на Пармастега, но може би е имало големи членестоноги, които да ловят на ръба на водата. Тънката, еластична долна челюст изглежда подходяща за загребване на плячка от земята, като игловидните й зъби контрастират на здравите зъби на горната челюст, които биха захапали плячката с телесното тегло на Пармастега.

Въпреки това, изкопаемият материал дава една последна изненада: раменният пояс е отчасти от хрущял, който е по-мек от костта, а гръбначният стълб и крайниците може да са били изцяло хрущялни, тъй като не са запазени. Това категорично подсказва, че Пармастега, с глава като крокодил и изпъкнали очи, никога не е напускал водата. Дали е дебнел плячка току под повърхността и изскачал на брега, за да я хване в челюстите си, само за да се плъзне обратно във водата? Не знаем. Далеч от представата за естествена прогресия на все по-адаптирани към живот на сушата животни, произходът на тетраподите прилича повече на плетеница от екологични експерименти.

Повече информация: Morphology of the earliest reconstructable tetrapod Parmastega aelidae, Nature (2019). DOI: 10.1038/s41586-019-1636-y

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще ви се отдаде прекрасната възможност да се занимавате тъкмо с това, което сте намислили. Едва ли някой около вас ще бъде изненадан от ентусиазмът ви да реализирате идеите си, дори когато това съвсем не е лесно. Поощрявате ваш близък да се заеме по-сериозно с нещо, което ви му донесло доста ползи, ако наистина го постигне.
14 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще имате възможност да се запознаете с нещо, което ще ви очарова с предимствата си и не е изключено за в бъдеще да го включите в работата си. Занимавате се днес с човек, в когото ще откриете много положителни страни. Оставете настрана въпрос, до чието разрешение не можете да стигнете за момента. Бъдете сигурни че ще ви се отдаде възможност да го сторите по-късно.
14 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
14 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Интелектуалните ви занимания ще направят успешни представянията ви на изпити и конкурси. На работното място също ще се отличавате с находчиви решения и готовност за съдействие. Всичко това няма да остане незабелязано. Ще получите предложения, които в голямата си част ще удовлетворят търсенията ви.
14 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Постарайте се да наваксате с нещата, от които сте се лишили през последните дни. Едно пътуване ще ви разнообрази и срещне с нови хора. Ще върнете психическата си форма и по-лесно ще намерите решение на въпрос, който ви затруднява. Поставяйки си нови задачи, ще държите духа си буден и в готовност за действие.
14 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Денят носи заряда на новото. Предстоят ви срещи, за някои от вас те ще бъдат може би съдбовни. Защото отново ще се срещнете с позабравен приятел и това ще възроди стари чувства. Тези, които търсят сцена за своите изяви, сега щедро ще им се предложи такава. Пазете се от настинки и проблеми с белите дробове.
14 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Прекрасни почивни дни предстоят на мнозинството от вас. Осигурили сте си идеални условия, или ако още не сте със сигурност няма да ви е много трудно да го сторите. Няма да ви липсват и предложения за различни развлечения. В случай, че сте оставили незавършени професионални ангажименти, днес ще съумеете да се справите с тях без никакви усилия.
14 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С подходящото настроение сте за осъществяване на промените, от които се нуждае домът ви. Повечето от вас ще са заети с професионалните им задачи, но има за какво. Перспективите са добри и ще може да се похвалите с придобивки. Не бягайте от късмета си, днес ще ви върви.
14 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Срещите ви днес ще са от по-различен характер и е възможно да се натоварите емоционално. Не допускайте хората около вас да ви изнервят и обезкуражат. Имате сили да се справите с положението и ще успеете. Помислете пред кого и какво говорите, както и за грешките си. Следвайте краткосрочните си цели.
14 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
В делово отношение денят е благоприятен за вас и макар че ще имате ядове, ще съумеете да се справите със задачите си. В личен план също ще имате поводи за радост. Успех при разрешаването на значим за вас проблем ще ви възвърне спокойствието.
14 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени, затова едва ли ще сте много контактни. Идеите ви са интересни за околните, но и доста абстрактни, което ги прави трудно разбираеми. Постарайте се да ги реализирате, за да удовлетворите желанието си за действие.
14 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Имате идеи, които ви се иска да видите час по-скоро осъществени. Амбициозни сте и няма да скъпите усилията си това наистина да се случи. Партньорите ви ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и добри. Но ще има и такива, които ще се опитат да злоупотребят с това.
14 дек 2019
Последни новини