От х:

Днес в x:

31 °C

Откриха най-древните останки на четириного - на 372 млн. години

Превъзходно запазени вкаменелости от Русия, изкопани с подкрепата на грант от National Geographic Society и описани от международен екип в Nature, хвърлят нова и изненадваща светлина върху една от най-ранните тетраподи - групата животни, които извършили еволюционния преход от вода към суша и в крайна сметка станали предци не само на земноводни, влечуги, птици и бозайници, а на нас самите. Откритието е публикувано във Phys.org.

Първите тетраподи (четириноги) са еволюирали от рибите по време на девонския период, който е приключил преди около 360 милиона години. В продължение на много десетилетия представата ни за това как са изглеждали девонските тетраподи се основава само на няколко рода, главно Ихтиостега и Акантостега, които са познати от почти цели скелети. Повечето други девонски тетраподи са известни само от няколко парчета челюсти или кости на крайниците - достатъчно, за да покажат, че те съществуват, но всъщност недостатъчни, за да кажат на изследователите нещо полезно.

Ихтиостега и Акантостега живеели в самия край на Девон. Някои от фрагментарните тетраподи са доста по-стари, на възраст до 373 милиона години, а най-старите отпечатъци от изкопаеми тетраподи датират от 390 милиона години. Така че девонските тетраподи имат дълга ранна история, за която изследователите досега са знаели много малко. Това е разочароваща картина за палеонтолозите, като се има предвид, че това представлява едно от най-важните събития в историята на гръбначните животни.

Новият руски тетрапод, Parmastega aelidae, променя всичко това. На 372 милиона години, неговите фосилите са само незначително по-млади от най-старите фрагментарни тетраподни кости. Те произлизат от Сосногорската формация - варовик, образуван в тропическа крайбрежна лагуна, който сега се намира на брега на река Изма близо до град Ухта в Република Коми в Европейска Русия.

Когато варовикът се разтвори с оцетна киселина, излизат перфектно запазени кости на главата и раменния пояс - досега на повече от 100 екземпляра, които могат да бъдат събрани заедно в триизмерна реконструкция на животното, най-ранния измежду тетраподите. Срещат се големи и малки индивиди, най-големите с дължина на главата около 27 cm. Характеристиките на риба в някои кости показват, че това е не само най-ранния, но и най-примитивния от добре запазените девонски тетраподи.

Изследователите смятат животното за необичайно. Подобно на други девонски тетраподи, Пармастега има приблизително форма на крокодил, но очите са повдигнати над горната част на главата, а извивката на муцуната и долната му челюст създават смущаваща „усмивка“, която разкрива страховити зъби. Указание за начина му на живот дават каналите на страничната линия - сензорни органи за откриване на вибрации във водата, които Пармастега наследил от своите предци риби. Тези канали са добре развити на долната челюст, муцуната и отстрани на лицето, но не и отгоре на главата зад очите.

Това вероятно означава, че Пармастега е прекарал много време да се мотае на повърхността на водата, като горната част на главата просто се извива, а очите стърчат от водната повърхност. Но защо? Крокодилите правят това днес, докато наблюдават сухоземниte животни. Изследователите не знаят много за сушата, която е заобикаляла лагуната на Пармастега, но може би е имало големи членестоноги, които да ловят на ръба на водата. Тънката, еластична долна челюст изглежда подходяща за загребване на плячка от земята, като игловидните й зъби контрастират на здравите зъби на горната челюст, които биха захапали плячката с телесното тегло на Пармастега.

Въпреки това, изкопаемият материал дава една последна изненада: раменният пояс е отчасти от хрущял, който е по-мек от костта, а гръбначният стълб и крайниците може да са били изцяло хрущялни, тъй като не са запазени. Това категорично подсказва, че Пармастега, с глава като крокодил и изпъкнали очи, никога не е напускал водата. Дали е дебнел плячка току под повърхността и изскачал на брега, за да я хване в челюстите си, само за да се плъзне обратно във водата? Не знаем. Далеч от представата за естествена прогресия на все по-адаптирани към живот на сушата животни, произходът на тетраподите прилича повече на плетеница от екологични експерименти.

Повече информация: Morphology of the earliest reconstructable tetrapod Parmastega aelidae, Nature (2019). DOI: 10.1038/s41586-019-1636-y

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ако ви се налага да правите обективна оценка на конкретна ситуация, работа или друго важно събитие се абстрахирайте от умората и личните си предпочитания. Не е изключено да получите вести, които биха повлияли на избора ви. Вярвайте, всичко ще се подреди по начин, който ще одобрите и за това не бива да се притеснявате.
03 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Очаквани развития ще подобрят самочувствието и финансите ви. Подготвени сте за това и без изненади ще приемете нечие решение. На други късметът ще се усмихне с предложение за пътуване или изясняване на заплетен въпрос. С вежливото си поведение ще се нареди сред претендентите за нещо повече, което заслужавате.
03 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Постарайте се да довършите нещо, което сте започнали по-рано и като цяло да не оставяте нищо недовършено. Когато работите, правете го съсредоточено и не мислете за странични неща. Имате всички шансове да се справяте блестящо с работата си, стига да вложите всичката си енергия в една насока. Не подценявайте помощта на близките си, те могат да ви съдействат.
03 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Демонстрирате самочувствие и това ще бъде забелязано от хората около вас. Не се поддавате на чужди влияния и предпочитате да следвате собствените си планове. Не се изолирайте от хората, които държат на вас. Случайно научавате факт, и това ще повиши настроението ви за дни напред.
03 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много скоро ще разберете, че в конкретно начинание се нуждаете от подкрепа. Ако продължите да упорствате ще си създадете повече главоболия. До вас има хора, които с готовност биха ви подкрепили, стига да ги потърсите. Кратко пътуване за среща с близък човек или по служба.
03 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Суматохата край вас може да ви създаде умора и напрежение. Грижите ви са не по-малко натоварващи, но предвид отговорното ви отношение, ще се справите. Във възможностите ви е и да бъдете по-внимателни и добри с околните. Намерете време и за себе си, починете си, като не отхвърляте нещата, които ви правят щастливи.
03 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще решавате въпроси, създаващи ви притеснения и най-вече на близките ви. Повечето от тях са икономически и битови, но не пренебрегвайте и здравето си. Ако сте спокойни ще ви бъде по-лесно да намерите правилните решения, припряността и гнева са лоши съветници. Последователни в действията си, ще създадете добри очаквания в онези, които разчитат на вас.
03 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На делова среща ще обсъждате полезни за бизнеса ви идеи. Ще последват добри развития, които ще дойдат като отговор на усилената ви работа от последните дни. В семейството също ще имате повод за празнуване, нечии успех или оздравяване ще подобри настроението ви и отвори сетивата ви за забавления.
03 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Заемате се с твърде много неща наведнъж и твърде възможно е да не успеете да се справите с нищо. Иска ви се всичко да върви като по вода, но за целта са нужди последователни, а не едновременни усилия. Починете си от отговорностите и се постарайте да не си създавате нови. Бъдете по-практични в покупките си, особено ако сумите с които разполагате са ограничени.
03 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С повече или по-малко усилия, но ще свършите по-голямата част от заплануваното днес. Срещите ви ще са ползотворни с идеите, върху които ще работите през следващите дни. Знаете как да подходите, за да ви потръгнат нещата. В края на деня ще научите приятни вести и ще можете се отпуснете.
03 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите гаранциите, които очаквате да ви направят по-стабилни във финансов и личен план. Заложили сте на правилната карта, но не отхвърляйте възможността да разширите бизнеса си с полезното сътрудничество на хората с власт. Ще останете изкушени от възможността за светска изява.
03 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Като духовни хора, ще оцените присъствието на обкръжението си и ще благодарите на съдбата, за щедростта й към вас. Доверието помежду ви ще направи възможно всичко, за което заедно мечтаете. Денят е важен за социално-ангажираните, не пропускайте да направите своя избор в полза на по-доброто си бъдеще.
03 авг 2020
Последни новини