От х:

Днес в x:

14 °C

Скромните хора притежават една обща черта, установиха психолози

Това е малко по-различно от склонността да омаловажаваш силните си страни и постиженията си, която обикновено се свързва със скромността (смирението), и това ни дава нов поглед върху същността ѝ.

Изследователите - психолозите Хлое Банкер и Марк Лири от университета Дюк в Северна Каролина, отбелязват, че скромността е от особен интерес поради връзката ѝ с „редица от желани психологически и междуличностни резултати“. Точно както прекомерното его може да доведе до различни лични и социални проблеми (погледнете света около нас).

Слабата дефиниция и разбирането за скромността означава, че е трудно да се постигне научен консенсус за нейните основи. Какво точно представлява скромността? Как може да бъде измерена? И има ли нещо, което е характерно за всички скромни хора?

В това проучване изследователите помолиха общо 419 души да опишат личните характеристики и постижения, с които се гордеят, и след това да ги сравнят с това, което други хора са постигнали в живота си.

Участниците бяха помолени също да оценят как смятат, че другите хора трябва да се отнасят към тях въз основа на това, което са направили в живота си и вида хора, който са.

И накрая, доброволците бяха измерени за определени социални черти, включително скромност, самочувствие, нарцисизъм, личен интерес и психологически права.

Това, което установява изследването, е, че хората, които са били оценени високо за скромност, не се различават от другите по отношение на това колко важни смятат, че са постиженията им и техните привлекателни личностни черти.

Разликата била в това, което мислели дали трябва да получават специално отношение. Скромните хора не мислели, че имат право на каквото и да било, независимо какво са направили.

"Всеки, който е изучавал смирението, е съгласен, че скромните хора вероятно виждат себе си по-точно от обикновения човек, така че те знаят, че са добри в това, в което са добри", каза Лири на Ерик Долан от PsyPost.

"Централната черта, която характеризира скромните хора, според мен е "хипоегоистичното не-право"- те не смятат, че имат право да бъдат третирани специално като личност поради своите постижения или положителни характеристики."

С други думи, само защото притежавате седем световни рекорда не означава, че трябва да се считате за различен от другите хора, въпреки че тези постижения са специални - това би могло да бъде същността на смирението.

Проучването има някои ограничения - всички участници били наети от програмата на Amazon Mechanical Turk, така че ще трябва да изчакаме и да видим дали резултатите ще са същите при по-широки и по-разнообразни групи от хора.

По-нататъшното проучване би могло също да отговори на въпроса защо смирението се цени от обществото.

"Скромните хора признават, че техните специални постижения или атрибути не са предимство, те са като всички останали, с множество недостатъци, слабости, прекъсвания и провали", казва Лири пред PsyPost.

"Така че, те не очакват допълнително внимание, интерес, благосклонност или специално отношение от други хора."

Изследването е публикувано в Personality and Social Psychology Bulletin.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини