От х:

Днес в x:

20 °C

Откриха странен нов вирус, учените виждат нова система на еволюцията на вирусите

Нов тип вирус, открит от учените в Япония, би могъл да оспори и без това сложните представи за това какво са вирусите и какво могат да правят.

За разлика от живите организми, които попадат в трите клона на живота - бактерии, археи и еукариоти, вирусите са коренно различни, защото нямат клетки.

Тази липса на клетъчна анатомия ги прави трудни за класифициране от биологична гледна точка и дори въпросът дали вирусите действително са живи или не, предизвика много дебати в научните среди. Въпреки цялата неяснота обаче, има общо съгласие за това какво представлява вирусът - частица, изградена от генетичен материал (нуклеинова киселина), поставена в защитен протеинов контейнер, който може да зарази някоя клетка и веднъж проникнал вътре, да се репликира.

Но неизвестният досега вирус, открит от изследователи от Токийския университет по земеделие и технологии (TUAT) в свински фекалии, опровергава тази интерпретация.

"Рекомбинантният вирус, който открихме в това проучване, няма структурни протеини", казва вирусологът Тецуя Мизутани от TUAT. "Това означава, че рекомбинантният вирус не може да направи вирусна частица."

Екипът открива този странен вирус в изпражненията на свинете. Това е вид ентеровирус G (EV-G), който принадлежи към семейството на Picornaviridae.

Много видове EV-G по-рано са били идентифицирани от учените, но в новите си изследвания екипът на TUAT открива „нов дефектиращ“ вариант с неизвестни гени на мястото на вирусните структурни протеини, които се наблюдават обикновено при EV-G вирусите.

Според екипа това означава, че тяхното откритие, наречено EV-G тип 2, няма да може да нахлуе самостоятелно в клетка. Ако не може да направи това и следователно се разпространява, как изобщо съществува?

Едно от обясненията, според екипа в новата си статия, е че той може да експлоатира друг вирус, който може да предостави вирусни структурни протеини, за да помогне за разпространението на EV-G тип 2.

Възможно доказателство за потвърждаване на хипотезата са дали анализираните фекалии на прасета, в които са открити сходни количества от рекомбинантни EV-G геноми от тип 1 и тип 2.

Ако е така, как протича този процес? И ако не, тогава как иначе се разпространява EV-G тип 2, при положение че той не е в състояние, поне сам по себе си, да зарази клетките, което обикновено се счита за единствено призвание на вирусите.

Само много повече изследвания ще могат да отговорят на тези въпроси, казва екипът, но откритията могат да предизвикат разбирането ни за вирусите като цяло. Изследователите отиват по-далеч в тази посока.

"Може да сме изправени пред изцяло нова система на вирусна еволюция", казва Мизутани.

"Чудим се как е възникнал този нов вирус, как заразява клетките или как развива вирусна частица. Нашата бъдеща работа ще бъде да разгадаем тази тайна на еволюцията на вируса."

Резултатите са докладвани в Infection, Genetics and Evolution..

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Направете така днес, че от всяко нещо, което научавате да извличате нещо полезно за личното си усъвършенстване. Денят ви ще е наситен с емоции, повечето приятни и повод за това ще е работата ви и свързаните с нея хора. Успявате с всеки да намерите общ език и това значително улеснява общуването ви. Контактите, които ще осъществите днес ще са ви от голяма полза за в бъдеще.
27 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорността на работното място днес ще е голяма, тъй като вие ще трябва да взимате решенията по определен въпрос. Естествено можете да разчитате на способността си разумно да преценявате ситуацията, но не подценявайте и съветите на хората около вас. Постигате впечатляващи резултати в нова област, за която дори не сте и предполагали.
27 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не пестете труда си, усърдието ви ще се възнагради с професионални успехи и приятни емоции. В обкръжението ви има някой, който е с добри намерения и таи надежди към вас. Дайте воля на желанието си да разпуснете и да наситите душата си с приятни изживявания. Пазете се от настинка, не стойте на течение.
27 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Професионалните ви изяви днес ще повишат популярността ви и направят възможно по-бързото ви издигане в йерархията. Ще се съобразяват с решенията ви, което означава и по-големи отговорности. Вие от своя страна ще положите усилия, за да се приспособите към новите условия. Приятна изненада от скъп на сърцето ви човек.
27 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Новите идеи, които господстват на работното ви място напоследък няма да подминат и вас. Наистина има с какво да допринесете в тази област, но ще трябва да изложите по-обосновано вижданията си. Не се надявайте че първоначалните отзиви ще бъдат блестящи. Ще трябва да си извоювате нови позиции. Получавате пълна подкрепа от близките си.
27 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въоръжете се с търпение при работата си днес, само така ще успеете да изпълните плановете си за деня. В личен план няма за какво да се притеснявате. Вашият партньор се отнася с разбиране и подкрепа към нещата, които ви вълнуват. Намерете повече време за него. Вечерта ще имате възможност да проведете отдавна отлаган разговор.
27 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
27 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Околните ще ви изненадат приятно и по елегантен начин. Ще погледнете от друг ъгъл на проблемите на близките си и може би ще намерите добро решение за тях или поне ще ги накарате да се замислят. Дайте шанс на човек, към когото сте резервирани. Моментът е подходящ да се сдобрите.
27 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нетърпеливи сте да споделите идеите си с хората, с които можете да ги осъществите. Денят ще ви предложи изненади, от вас зависи те да са приятни. Не бързайте да давате оценка на нечии труд, запазете мнението си за по-късно, когато резултатите ще са вече известни.
27 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вълнувате се прекалено много от предстоящо събитие, и се задоволявате да правите само незначителни неща. Чувствате се объркани и неспособни да вземете сами важно решение. Спасението е не да отбягвате околните, а да споделите с тях тревогите си. Ще се изненадате колко много ще ви помогнат.
27 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Можете да получите доста добра оферта за работа днес или пък очаквайте благоприятно развитие на професионалните си дела. Всичко свързано с работата ви днес ще бъде положително. Материалното изражение на благоприятното стечение на обстоятелствата също е внушително. Може би днес ще успеете да покриете дълговете си(доколкото ги имате) и да си позволите позабравени удоволствия.
27 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Консултирайте се по делови въпроси, ако информираността ви не е достатъчна, за да не допуснете грешки. Не режете мостовете с онези, с които пътищата ви се разделят. Някога отново пак ще се срещнете и ще продължите заедно напред, такава е съдбата ви. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи.
27 май 2020
Последни новини