От х:

Днес в x:

13 °C

Откриха странен нов вирус, учените виждат нова система на еволюцията на вирусите

Нов тип вирус, открит от учените в Япония, би могъл да оспори и без това сложните представи за това какво са вирусите и какво могат да правят.

За разлика от живите организми, които попадат в трите клона на живота - бактерии, археи и еукариоти, вирусите са коренно различни, защото нямат клетки.

Тази липса на клетъчна анатомия ги прави трудни за класифициране от биологична гледна точка и дори въпросът дали вирусите действително са живи или не, предизвика много дебати в научните среди. Въпреки цялата неяснота обаче, има общо съгласие за това какво представлява вирусът - частица, изградена от генетичен материал (нуклеинова киселина), поставена в защитен протеинов контейнер, който може да зарази някоя клетка и веднъж проникнал вътре, да се репликира.

Но неизвестният досега вирус, открит от изследователи от Токийския университет по земеделие и технологии (TUAT) в свински фекалии, опровергава тази интерпретация.

"Рекомбинантният вирус, който открихме в това проучване, няма структурни протеини", казва вирусологът Тецуя Мизутани от TUAT. "Това означава, че рекомбинантният вирус не може да направи вирусна частица."

Екипът открива този странен вирус в изпражненията на свинете. Това е вид ентеровирус G (EV-G), който принадлежи към семейството на Picornaviridae.

Много видове EV-G по-рано са били идентифицирани от учените, но в новите си изследвания екипът на TUAT открива „нов дефектиращ“ вариант с неизвестни гени на мястото на вирусните структурни протеини, които се наблюдават обикновено при EV-G вирусите.

Според екипа това означава, че тяхното откритие, наречено EV-G тип 2, няма да може да нахлуе самостоятелно в клетка. Ако не може да направи това и следователно се разпространява, как изобщо съществува?

Едно от обясненията, според екипа в новата си статия, е че той може да експлоатира друг вирус, който може да предостави вирусни структурни протеини, за да помогне за разпространението на EV-G тип 2.

Възможно доказателство за потвърждаване на хипотезата са дали анализираните фекалии на прасета, в които са открити сходни количества от рекомбинантни EV-G геноми от тип 1 и тип 2.

Ако е така, как протича този процес? И ако не, тогава как иначе се разпространява EV-G тип 2, при положение че той не е в състояние, поне сам по себе си, да зарази клетките, което обикновено се счита за единствено призвание на вирусите.

Само много повече изследвания ще могат да отговорят на тези въпроси, казва екипът, но откритията могат да предизвикат разбирането ни за вирусите като цяло. Изследователите отиват по-далеч в тази посока.

"Може да сме изправени пред изцяло нова система на вирусна еволюция", казва Мизутани.

"Чудим се как е възникнал този нов вирус, как заразява клетките или как развива вирусна частица. Нашата бъдеща работа ще бъде да разгадаем тази тайна на еволюцията на вируса."

Резултатите са докладвани в Infection, Genetics and Evolution..

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Работата ви днес ще бъде доста разнообразна, затова със сигурност няма да скучаете нито за миг. Доверете се на вътрешния си глас при взимането на важни решения. Колегите ви подкрепят, а и вие спокойно можете да се доверите на съветите, които ви дават. Имате възможността да стабилизирате отношенията си с човек от обкръжението си, на когото особено държите.
27 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ясните ви цели водят до точни и практични действия, изчистени от всякаква суета и губене на внимание. Силни сте, когато сте спокойни, въпреки, че и в хаоса не губите присъствие на духа си. Работни промени, с които трябва да се съобразите. Не съжалявайте за развитието на професионален въпрос, скоро ще откриете, че нищо не е загубено.
27 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще останете доволни от търговските си занимания. Ще ви се отдаде да направите сполучливи споразумения и сделки. За пътувания и лични промени сте особено настроени. Кроите планове, които с лекота ще осъществите. Неомъжените ще срещнат своят чакан партньор. Ще вложите много хъс, отстоявайки своите позиции, което ще се хареса на тези, които разчитат на вас.
27 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес имате много добри възможности и перспективи за намиране на нова работа, а за някои дори в чужбина. За бизнеса денят е обещаващ, но не всичко ще зависи от личното желание и усилия. Здравословен проблем ще отшуми. Притесненията ви в тази насока ще се окажат напълно неоснователни. Повече внимание към партньора.
27 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Решени сте да промените онези неща в живота си, които ви пречат да се чувствате пълноценни, като хора и професионалисти. На първо време ще започнете от обкръжението си и това ще бъде и първата ви грешка. Потърсете вината за неудовлетворението си във вътре в себе си, има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите ви мисли.
27 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Промяната на обстановката около вас ще ви тласне към размисъл и съпоставяне на вече известни факти. Настроението ви често ще се мени, но в края на деня ще имате повече желание за развлечения. Приятелските ви отношения с хората от обкръжението ви правят по-добри и успешни в начинанията.
27 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Развитието на професионален проблем ще добие друга насока след получено известие днес. Не реагирайте импулсивно, бъдете разсъдливи и последователни. Ще получите възможност за изява на потенциала си и трябва да покажете активност. Възползвайте се и ще спечелите както пари, така и слава.
27 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Обединете усилията си с ваши съмишленици за реализация на професионалните си планове. Проявете отстъпчивост, ако се наложи, но не правете компромиси с принципите си. Увереността и желанието, които личат от действията ви привличат подкрепата на околните.
27 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако сте гъвкави в преговорите и умерени в претенциите си, без да искате всичко веднага и на всяка цена, ще постигнете победите си. Общуванията в деловата сфера ще се отразят положително и на личния ви живот. С доброто си настроение и навременни действия ще направите и други щастливи.
27 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстоят ви много задачи, коя от коя по-спешна и неотложна. Не се изкушавайте да поемате и чужди ангажименти, въпреки популярността, която биха ви донесли. Рискувате да потънете в тях. Оставете си време и за себе си. Вечерта ви очаква хубаво настроение за танци и развлечения с колегите.
27 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се потрудите повече, но в крайна сметка ще постигнете желаното. Делово споразумение ще подобри позициите ви на работното място, а също и финансите ви. Ще защитите интересите и успокоите душата си. Ангажиментите ви няма да се отразят понижаващо на настроението ви, свикнали сте на натоварване.
27 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С предимство в програмата ви ще са деловите срещи днес. От тях очаквате да постигнете договорености и приключване на търговска сделка. Заложете на умереността в думите и реакциите си. В противен случай рискувате да загубите добрите си позиции, което не е целта ви. Стремежът ви към промени ще наруши спокойствието на дома ви, но перспективите са обещаващи.
27 фев 2020
Последни новини