От х:

Днес в x:

22 °C

Откриха странен нов вирус, учените виждат нова система на еволюцията на вирусите

Нов тип вирус, открит от учените в Япония, би могъл да оспори и без това сложните представи за това какво са вирусите и какво могат да правят.

За разлика от живите организми, които попадат в трите клона на живота - бактерии, археи и еукариоти, вирусите са коренно различни, защото нямат клетки.

Тази липса на клетъчна анатомия ги прави трудни за класифициране от биологична гледна точка и дори въпросът дали вирусите действително са живи или не, предизвика много дебати в научните среди. Въпреки цялата неяснота обаче, има общо съгласие за това какво представлява вирусът - частица, изградена от генетичен материал (нуклеинова киселина), поставена в защитен протеинов контейнер, който може да зарази някоя клетка и веднъж проникнал вътре, да се репликира.

Но неизвестният досега вирус, открит от изследователи от Токийския университет по земеделие и технологии (TUAT) в свински фекалии, опровергава тази интерпретация.

"Рекомбинантният вирус, който открихме в това проучване, няма структурни протеини", казва вирусологът Тецуя Мизутани от TUAT. "Това означава, че рекомбинантният вирус не може да направи вирусна частица."

Екипът открива този странен вирус в изпражненията на свинете. Това е вид ентеровирус G (EV-G), който принадлежи към семейството на Picornaviridae.

Много видове EV-G по-рано са били идентифицирани от учените, но в новите си изследвания екипът на TUAT открива „нов дефектиращ“ вариант с неизвестни гени на мястото на вирусните структурни протеини, които се наблюдават обикновено при EV-G вирусите.

Според екипа това означава, че тяхното откритие, наречено EV-G тип 2, няма да може да нахлуе самостоятелно в клетка. Ако не може да направи това и следователно се разпространява, как изобщо съществува?

Едно от обясненията, според екипа в новата си статия, е че той може да експлоатира друг вирус, който може да предостави вирусни структурни протеини, за да помогне за разпространението на EV-G тип 2.

Възможно доказателство за потвърждаване на хипотезата са дали анализираните фекалии на прасета, в които са открити сходни количества от рекомбинантни EV-G геноми от тип 1 и тип 2.

Ако е така, как протича този процес? И ако не, тогава как иначе се разпространява EV-G тип 2, при положение че той не е в състояние, поне сам по себе си, да зарази клетките, което обикновено се счита за единствено призвание на вирусите.

Само много повече изследвания ще могат да отговорят на тези въпроси, казва екипът, но откритията могат да предизвикат разбирането ни за вирусите като цяло. Изследователите отиват по-далеч в тази посока.

"Може да сме изправени пред изцяло нова система на вирусна еволюция", казва Мизутани.

"Чудим се как е възникнал този нов вирус, как заразява клетките или как развива вирусна частица. Нашата бъдеща работа ще бъде да разгадаем тази тайна на еволюцията на вируса."

Резултатите са докладвани в Infection, Genetics and Evolution..

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Щадете нервите и здравето си. Гледайте на случващото се от към добрата му страна, защото със сигурност има такава. Ще ви се отдаде да намерите бързо решение на въпрос, имащ отношение към работата или бита ви. Бизнесмените ще подготвят или пристъпят към сделка или друга активност, носеща им добри доходи.
24 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Като истински прагматици, ще проучите възможностите, които имате и след това ще пристъпите към действие. Но не се ангажирайте с прекалено много задачи, за да не повишите напрежението и кръвното си. Бъдете по-внимателни към човек от обкръжението ви, той е добър към вас, а вие му обръщате гръб.
24 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добрите оценки за работата ви ще ускорят издигането ви в службата. С делови нюх ще предпочетете сътрудничеството с човек, което ще ви бъде от полза. В добро настроение, сред познати и близки хора вечерта ще споделяте впечатленията, които имате от приключило пътуване.
24 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Превърнете работата си днес в удоволствие. Предпоставките за това са много добри. Съдействието на колегите ви може да ви се стори подозрително, но е искрено, повярвайте. Има “опасност” да се сбъднат и най-смелите ви мечти, за това внимавайте какво си пожелавате. В любовта ви очакват споделени радости.
24 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приемете предизвикателствата в живота си като средство да сте будни и в крак с новостите. Благоприятна развръзка на личен проблем ще ви успокои и зареди с добри очаквания. Ще си изясните важен за вас въпрос и ще получите възможност да осъществите плановете си. Бизнес-делата ви навлизат в по-благоприятен период.
24 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
24 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Успешно ще придвижите напред делата си, така щото да доведат до финансово благополучие. Но това ще е съпроводено с напрежение и умора. Ще станете обект на внимание и интерес за някого и не бива да се показвате нервни. Повече се усмихвайте и работете върху себе си. Харесвани сте и това ви прави по-витални и добри.
24 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Въпроси, които не търпят отлагане ще бъдат на дневен ред. Възможно объркване ще ви накара да обмисляте ходовете си по-детайлно. Успехът ще насочи вниманието ви към факти, които до сега са ви убягвали. Все по-често ще се замисляте за цената на това, което правите и получавате.
24 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Промените, предизвикани от вас самите ще започнат да влияят и на обкръжението ви. Не винаги това ще им носи утеха, дори можете да станете обект на нездрав интерес от тяхна страна. Тихо приемете недоволството им и вярвайте, че работите в името на своето по-добро бъдеще.
24 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не по-малко имате нужда от спокойствие, затова не ставайте причина за дрязги и недоразумения днес. Не давайте обещания, които не сте в състояние да изпълните. Бъдете естествени и искрени, когато изразявате отношение към заобикалящите ви. Не се оправдавайте, а поемете отговорност за постъпките си.
24 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
24 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Приятно ви е да си мислите за предстоящата почивка, но засега трябва да се съсредоточите върху работата си. Не се преуморявайте и не поемайте чужди ангажименти. Вечерта прекарайте сред приятни за вас хора.
24 сеп 2020
Последни новини