От х:

Днес в x:

16 °C

Мила Георгиева и Зорница Иларионова свирят заедно за първи път с Камерния оркестър на Хасково

  Цигуларките Мила Георгиева и Зорница Иларионова направиха днес по обед първа репетиция с Камерния оркестър на Хасково с диригент Цанислав Петков.

  Двете солистки ще свирят с Оркестъра на 18-ти октомври. Концертът е от 19 ч. в Читалище “Заря“. В програмата са включени произведения на Й.С.Бах, Сен-Санс, Пабло де Сарасате и Панчо Владигеров.

  И двете са били на местната сцена макар преди доста години. Мила Георгиева, която в началния си път на музикант беше наричана „детето чудо“, е свирила в Хасково когато е едва 12- годишна, а някои от музикантите в оркестъра си спомнят още представянето й с радост.

  Години по-късно целта на идването й в Хасково е, освен като музикант, и за да журира в Международния конкурс за млади цигулари в рамките на Музикалните дни „Проф. Недялка Симеонова“ .

  Започва да свири на цигулка едва 4-годишна. Още като дете печели награди от конкурси в Италия, Чехия и България. Концертира в Испания, Холандия, Филипините, Сингапур, Индия и Китай и участва в италиански, френски и швейцарски телевизии.

  Когато е едва на девет години прави дуети с големия цигулар Минчо Минчев, а на 14 тръгва да покорява света. Учи в „Джулиърд скул“, Ню Йорк и в „Гилдхол скул“ в Лондон.

  От сезон 2002 г. до сега е концертмайстор на Симфоничния оркестър на радио Щутгарт– най-младият в историята му. Майка е на три деца. А най-малкият й син я придружава и в Хасково.

  На сцената в Хасково за първи път тя ще си партнира в някои от соло изпълненията със Зорница Иларионова. Младата изпълнителка е лауреат на Конкурса за цигулари в Хасково през 2008 година. По това време талантливата плевенчанка е ученичка на своята майка - цигулковата педагожка Благородна Танева в НМУ “Любомир Пипков“ в София. По нататък Зорница Иларионова учи и в Еscuela Superior de Musica Reina Sofia - Мадрид, Испания, в класа на световноизвестния педагог проф. Захар Брон.

  Двете се познават отдавна, като деца на музиканти, но в Хасково за първи път ще свирят заедно.

  Ето какво споделиха в блиц интервю:
   

  И двете сте свирили преди доста години в Хасково, сега отново се връщате на сцената тук, с какви чувства?

  Зорница Иларионова: Много съм щастлива за този концерт в Хасково, да се върна отново тук години след моето представяне на Конкурса “Недялка Симеонова“. И още по-голямо удоволствие и чест е за мен да свиря с такъв голям цигулар, като Мила Георгиева.

  А спомените ми от Хасково са много вълнуващи и прекрасни. Бях много щастлива да получа първата награда на конкурса и досега си спомням този момент с много красиви емоции.


  Мила Георгиева: Радвам с, че отново ще свиря на българска сцена.

  Конкурсът в последните години се възражда, след период на по-слаб интерес. През тази година обаче отново има заявки от доста държави и рекорден брой участници-35. Какво мислите по темата за съществуването на конкурсите, които дават път на младите музиканти?

  Зорница Иларионова: Смятам, че Конкурса „Недялка Симеонова“ в Хасково е една от най-престижните, най-стойностните прояви, която имаме в България, като конкурсен подиум, който да даде бъдещи възможности на следващите лауреати, да отвори на следващите участници вратите към нови и прекрасни моменти на сцената, както се случи с мен. Смятам, че този конкурс е наистина едно стойностно събитие, което отваря вратите към истинската сцена.

  Мила, на 12-години, когато свирите на хасковска сцена, вече сте наричана „детето чудо“. Какъв път изминахте оттогава до сега?

  Мила Георгиева: Много дълъг. Започнах да свиря на цигулка на 4 години и половина. Баща ми е един от основателите на Софийски солисти, майка ми беше преподавател в музикалното училище, имам по-голяма сестра, която беше започнала вече да свири, така че това стана много естествено при мен.

  На 14 години заминах за Америка, за да продължа да се развивам в музиката. Бях на фестивала в Аспен и от там останах да уча в „Джулиърд скул“, след това в „Гилдхол скул“ в Лондон и после получих работата си като концертмайстор на Щутгартския радио-симфоничен оркестър. Вече там съм доста време концертмайстор. В същото време продължавам да правя концерти. Камерна музика също обичам много и по този повод решихме и да свирим със Зорница. Обичам да участвам в различни формации. Така че ми се случиха много различни неща и съм щастлива, че съм ги преживяла.

  Идвам често в България. По-често съм в София и Пловдив, но сега съм много радостна, че отново имам възможност да дойда в Хасково. А също и да съм член на журито на този конкурс, за който смятам, че е хубаво младите да имат изяви. Той е международен, има популярност, чува се за него сред младите хора и това е много положително.


  От вашата позиция на вече много опитен музикант, смятате ли, че младите в България отново обръщат лице към музикалната сцена и класическата музика?

  Мила Георгиева: Не знам как точно е в България, но в Европа има интерес. Има страшно много конкуренция, много млади музиканти. И от тази гледна точка трябва да си много добър. И понеже е всичко толкова много отворено днес - всеки може да отиде навсякъде по света и да се стреми за всяко място, летвата се вдига. Затова, според мен, е много важно, че хората, които тръгват да правят това, обичат да пробват различни варианти, просто обичат музиката. За мен е много важно да има страст към музиката.


  Майка сте на три деца, как се справяте между нотите и родителството?

  Мила Георгиева: Двете ми деца са вече по-големи, справят се сами, свирят по малко на пиано. Справям се с много организация, най-малкият все още го взимам със себе си.

  Имате концерти, непрекъснати пътувания...в този смисъл музиката повече отнема или ви дава?

  Мила Георгиева: И двете. Но при мен тя е необходимост, която ме запълва с много любов, желание и тогава човек не го мисли какво точно отнема. Но разбира се, че има неща, за които правиш компромис в личен план. Но трудностите са част от пътя, те не бива да те отказват. Все пак, ако имаш любов към музиката, то пак си намираш правилния път за теб.

  Как се случи така, че двете сте в Хасково заедно и ще свирите с Камерния оркестър на Хасково?

  Зорница Иларионова: Поканата се случи чрез диригента на Камерния оркестър на Хасково Цанислав Петков. Благодарни сме му за възможността да сме в Хасково и да свирим на откриването на конкурса утре вечер /б.а. 18-ти октомври от 19 ч в читалище „Заря“/. Следващата седмица пък отиваме в Шумен, където имаме концерт с Шуменската филхармония. Надявам се, че и публиката ще бъде радостна, доволна и че ще се получи един красив празник.


  Кога музикантът трябва да спре да свири, има ли избощо такъв момент?

  Мила Георгиева: Аз не съм мислила затова.

  Зорница Иларионова: Смятам, че когато е блестящ, когато е успешен, когато е безумно много аплодиран от публиката по цял свят, е редно да спре. В този момент, в който е силен!

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 13.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Намерете сили и време да се освободите от натрупаното напрежение. Ако забравите всичко, което ви е огорчавало до днес, ще си помогнете повече от всеки друг. Пропуснете покрай себе си язвителните забележки и в никакъв случай не се показвайте уязвен. Усмихнете се и на лошото отвърнете с добро. Има кой да отсъди правилно. Само добрата дума и мисъл може да помогнат там, където добрата воля липсва.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ангажираността ви расте, а с нея и умората. Сами разбирате, че трябва да търсите нови начини за справяне със стреса. Добре ще ви се отразят разходки на открито, среща с приятели или слушане на любима музика. Високите ви изисквания към околните често ви дистанцират от тях, Бъдете по-търпеливи.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Готовността ви да се реализират професионално ще ви подтикне към повече активност и без да жалите силите си ще се отдадете на работата си. Финансови и лични успехи ще отбележите през днешния ден. Някои от вас ще усетят силно привличане към нова личност и може би начало на силна връзка.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Очаква ви един сравнително успешен работен ден, в случай че очакванията ви не са твърда високи. Не може всичко да става изведнъж, каквото е желанието ви, затова приемете ситуацията просто като затишие. Обърнете повече внимание на себе си.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес ще се радвате на заслужени професионални успехи. Постоянната ви работа започва да дава резултати. Не е изключено сериозни финансови постъпления да попълнят бюджета ви и да развихрят страстта ви към харчене. Зарадвайте близките си, те ще оценят жеста ви на внимание. Пестете емоциите си.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Среща с човек, който сте позабравили ще ви достави голямо удоволствие. Чувствата ви ще бъдат споделени и ще осъзнаете, че сте ценени и обичани въпреки дистанцията на времето. Обхванати сте от изумителен ентусиазъм, идеите ви са грандиозни, но за сега е добре да се задоволите само с планирането на нещата. Въздържайте се от алкохолни излишества.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Настоятелно ще занимавате околните с личните си вълнения. Повечето от тях са въображаеми, затова не се учудвайте, ако околните не разбират за какво говорите. Ще бъдете полезни на близък, който има проблем, и вие бихте могли да му бъдете полезни. Покупка на ново жилище или отдаване под наем ще обсебят вниманието на някои от вас.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Без да губите времето си в съмнения и колебания, ще действате и то успешно. Практичността ви отново ще се прояви, този път в навременни решения и финансови сделки. Отношенията ви с човек, когото цените и от когото очаквате съпричастност, ще се задълбочат и могат да прераснат в по-задълбочена връзка.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес ще ви се наложи да работите много, за да постигнете целите си. Бъдете концентрирани и не допускайте околните да ви занимават със незначителни въпроси. Това само ще попречи на работата ви, затова стойте настрана от хора, които се занимават предимно с чужди проблеми. Получавате предложение за вечерта, на което не можете да устоите.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Деловите представители на знака ще ги занимават финансови въпроси и постигане на договорености. Други ще ги вълнуват интимните подробности от живота им. Ще получите потвърждение за отношението на някой към вас и перспективността на връзката ви. Ако все пак имате съмнения, не ги споделяйте, изчакайте.
  13 ное 2019
  Последни новини