От х:

Днес в x:

7 °C

Мила Георгиева и Зорница Иларионова свирят заедно за първи път с Камерния оркестър на Хасково

  Цигуларките Мила Георгиева и Зорница Иларионова направиха днес по обед първа репетиция с Камерния оркестър на Хасково с диригент Цанислав Петков.

  Двете солистки ще свирят с Оркестъра на 18-ти октомври. Концертът е от 19 ч. в Читалище “Заря“. В програмата са включени произведения на Й.С.Бах, Сен-Санс, Пабло де Сарасате и Панчо Владигеров.

  И двете са били на местната сцена макар преди доста години. Мила Георгиева, която в началния си път на музикант беше наричана „детето чудо“, е свирила в Хасково когато е едва 12- годишна, а някои от музикантите в оркестъра си спомнят още представянето й с радост.

  Години по-късно целта на идването й в Хасково е, освен като музикант, и за да журира в Международния конкурс за млади цигулари в рамките на Музикалните дни „Проф. Недялка Симеонова“ .

  Започва да свири на цигулка едва 4-годишна. Още като дете печели награди от конкурси в Италия, Чехия и България. Концертира в Испания, Холандия, Филипините, Сингапур, Индия и Китай и участва в италиански, френски и швейцарски телевизии.

  Когато е едва на девет години прави дуети с големия цигулар Минчо Минчев, а на 14 тръгва да покорява света. Учи в „Джулиърд скул“, Ню Йорк и в „Гилдхол скул“ в Лондон.

  От сезон 2002 г. до сега е концертмайстор на Симфоничния оркестър на радио Щутгарт– най-младият в историята му. Майка е на три деца. А най-малкият й син я придружава и в Хасково.

  На сцената в Хасково за първи път тя ще си партнира в някои от соло изпълненията със Зорница Иларионова. Младата изпълнителка е лауреат на Конкурса за цигулари в Хасково през 2008 година. По това време талантливата плевенчанка е ученичка на своята майка - цигулковата педагожка Благородна Танева в НМУ “Любомир Пипков“ в София. По нататък Зорница Иларионова учи и в Еscuela Superior de Musica Reina Sofia - Мадрид, Испания, в класа на световноизвестния педагог проф. Захар Брон.

  Двете се познават отдавна, като деца на музиканти, но в Хасково за първи път ще свирят заедно.

  Ето какво споделиха в блиц интервю:
   

  И двете сте свирили преди доста години в Хасково, сега отново се връщате на сцената тук, с какви чувства?

  Зорница Иларионова: Много съм щастлива за този концерт в Хасково, да се върна отново тук години след моето представяне на Конкурса “Недялка Симеонова“. И още по-голямо удоволствие и чест е за мен да свиря с такъв голям цигулар, като Мила Георгиева.

  А спомените ми от Хасково са много вълнуващи и прекрасни. Бях много щастлива да получа първата награда на конкурса и досега си спомням този момент с много красиви емоции.


  Мила Георгиева: Радвам с, че отново ще свиря на българска сцена.

  Конкурсът в последните години се възражда, след период на по-слаб интерес. През тази година обаче отново има заявки от доста държави и рекорден брой участници-35. Какво мислите по темата за съществуването на конкурсите, които дават път на младите музиканти?

  Зорница Иларионова: Смятам, че Конкурса „Недялка Симеонова“ в Хасково е една от най-престижните, най-стойностните прояви, която имаме в България, като конкурсен подиум, който да даде бъдещи възможности на следващите лауреати, да отвори на следващите участници вратите към нови и прекрасни моменти на сцената, както се случи с мен. Смятам, че този конкурс е наистина едно стойностно събитие, което отваря вратите към истинската сцена.

  Мила, на 12-години, когато свирите на хасковска сцена, вече сте наричана „детето чудо“. Какъв път изминахте оттогава до сега?

  Мила Георгиева: Много дълъг. Започнах да свиря на цигулка на 4 години и половина. Баща ми е един от основателите на Софийски солисти, майка ми беше преподавател в музикалното училище, имам по-голяма сестра, която беше започнала вече да свири, така че това стана много естествено при мен.

  На 14 години заминах за Америка, за да продължа да се развивам в музиката. Бях на фестивала в Аспен и от там останах да уча в „Джулиърд скул“, след това в „Гилдхол скул“ в Лондон и после получих работата си като концертмайстор на Щутгартския радио-симфоничен оркестър. Вече там съм доста време концертмайстор. В същото време продължавам да правя концерти. Камерна музика също обичам много и по този повод решихме и да свирим със Зорница. Обичам да участвам в различни формации. Така че ми се случиха много различни неща и съм щастлива, че съм ги преживяла.

  Идвам често в България. По-често съм в София и Пловдив, но сега съм много радостна, че отново имам възможност да дойда в Хасково. А също и да съм член на журито на този конкурс, за който смятам, че е хубаво младите да имат изяви. Той е международен, има популярност, чува се за него сред младите хора и това е много положително.


  От вашата позиция на вече много опитен музикант, смятате ли, че младите в България отново обръщат лице към музикалната сцена и класическата музика?

  Мила Георгиева: Не знам как точно е в България, но в Европа има интерес. Има страшно много конкуренция, много млади музиканти. И от тази гледна точка трябва да си много добър. И понеже е всичко толкова много отворено днес - всеки може да отиде навсякъде по света и да се стреми за всяко място, летвата се вдига. Затова, според мен, е много важно, че хората, които тръгват да правят това, обичат да пробват различни варианти, просто обичат музиката. За мен е много важно да има страст към музиката.


  Майка сте на три деца, как се справяте между нотите и родителството?

  Мила Георгиева: Двете ми деца са вече по-големи, справят се сами, свирят по малко на пиано. Справям се с много организация, най-малкият все още го взимам със себе си.

  Имате концерти, непрекъснати пътувания...в този смисъл музиката повече отнема или ви дава?

  Мила Георгиева: И двете. Но при мен тя е необходимост, която ме запълва с много любов, желание и тогава човек не го мисли какво точно отнема. Но разбира се, че има неща, за които правиш компромис в личен план. Но трудностите са част от пътя, те не бива да те отказват. Все пак, ако имаш любов към музиката, то пак си намираш правилния път за теб.

  Как се случи така, че двете сте в Хасково заедно и ще свирите с Камерния оркестър на Хасково?

  Зорница Иларионова: Поканата се случи чрез диригента на Камерния оркестър на Хасково Цанислав Петков. Благодарни сме му за възможността да сме в Хасково и да свирим на откриването на конкурса утре вечер /б.а. 18-ти октомври от 19 ч в читалище „Заря“/. Следващата седмица пък отиваме в Шумен, където имаме концерт с Шуменската филхармония. Надявам се, че и публиката ще бъде радостна, доволна и че ще се получи един красив празник.


  Кога музикантът трябва да спре да свири, има ли избощо такъв момент?

  Мила Георгиева: Аз не съм мислила затова.

  Зорница Иларионова: Смятам, че когато е блестящ, когато е успешен, когато е безумно много аплодиран от публиката по цял свят, е редно да спре. В този момент, в който е силен!

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 28.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Успехи на деловия фронт очакват мнозина от вас днес. Прогнозите ви се потвърждават и това е съпроводено със съответните парични постъпления. Проявете повече въображение при интимните си забежки и ще се получи.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Партньорското доверие, което сте изградили ви дава повече свобода в действията, което не означава, че трябва да пренебрегвате мнението на колегите си. Ако се чувствате повече изнервени потърсете подходящо място, където да релаксирате, далече от шума и празнословието около вас.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате големи изисквания най-напред към себе си и след това към другите и това(последното) може да ви въведе в пререкания с доста хора. Прецизността е чудесно качество и си струва да го отстоявате, дори това да не се харесва на мнозина.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Чувствате в себе си желание за промяна и това от известно време доста ви вълнува. Неудовлетворението не е добър съветник и в никакъв случай не трябва да се поддавате на влиянието му. Затова заемете се с нещо, което може да ви е необходимо - например учете език.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес истински ще жадувате за малко свобода от ежедневните грижи. Направете нещо, което ви действа разтоварващо, без то да нарушава работния ви ритъм. Ще се почувствате ободрени от приятна вест. Ваши близки може би имат интересно предложение за вас. Нов проект може да ангажира вниманието ви.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С увереността и приветливото си излъчване внушавате добри усещания в околните. Имате енергия и сила, която ще ви стигне да се справите с всяка непредвидена ситуация. Работата от миналата седмица ще ви донесе успехи в делови план. Ще започнете действия, свързани с предстоящи промени в бита ви.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще изпитвате необходимост от промяна, която ще насочите към нова дейност. Събитията ще благоприятстват амбициите ви, затова не се притеснявайте, а действайте. Постигнатото ще надхвърли очакванията ви. Бъдете постоянни и така напред.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще засилите вниманието си към въпрос или задача, от която може да извлечете ползи за себе си. Имате нюх за всичко, което би ви донесло изгода и бързи печалби. Спазвайте законите и реда, очевидно сте податливи на провокации днес. Някои от вас ще започнат нова работа, други ще пътуват служебно.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Няма да останете безучастни към събитие, което привлича със значимостта си повече хора. Ще се включите в него и заради желанието си за изява, изпитвате необходимост да съветвате, показвате и насърчавате. В живота на някои от вас ще се появи нов човек, чиято роля ще бъде неоценима.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Влечението ви към някого или нещо ще ви постави в зависимост и ще ви изправи пред избор. Това необичайно състояние за вас ще създаде затруднения в общуването и в тази връзка са възможни конфликти. Старанието ви ще бъде най-вече да не разочаровате себе си, но мислете и за онези, които милеят за вас.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Натоварен, но и ползотворен ден.Особено за онези, които са ангажирани в деловата сфера. Заложете на добре обмислено и мащабно настъпление. Вслушайте се в съветите на експертите и не пропускайте нито една подробност, която може да ви е полезна.Не се поддавайте на съмнения за интимния партньор.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
  28 яну 2020
  Последни новини