От х:

Днес в x:

19 °C

Прокуратурата разследва манипулации с документи и суми по лихвоточките в Хасково

Изображение 1 от 2

  Прокуратурата нищи случаи на злоупотреби със суми и документи по изплащането на лихвоточки от жилищните спестовни влогове в Хасково. Сигналът за това е изпратен от община Хасково още през юни и има образувано досъдебно производство.

  Касае се за несъответствие в документи по изплащането на жилищни компенсаторни записи от лихвоточки. Засечено е  разминаване в имената на подалите заявления и тези, по чиято сметка са превеждани суми.

  Велин Балкански, който в момента е вр.и.д. кмет на Хасково уточни днес, че става въпрос за  предходни управления на Общината. Всички материали са изпратени в прокуратурата, посочи той. Но не пожела да посочи за каква сума става въпрос.

  В качеството си на заместник-кмет на община той е и председател на настоящата Комисия, която отговаря за компенсациите в местната администрация от началото на 2019 година. Днес уточни, че в този период няма проблем. И посочи, че досега комисията под негово председателство се е събирала четири пъти, разписала е документи за компенсация на десет души, двама са с подадени заявления и по документите им се работи.

  Според неофициалната информация, някои от разкритите случаи на несъответствия са още от 2010 година. Пак по неофициална информация злоупотребите надхвърлят 300 000 лева. Замесено е името на бивша служителка на общинската администрация, която по време на разминаванията, които се изясняват от прокуратурата, е била председател на комисията. Тя е уволнена преди време от общината, след като е уличена в имотни измами с общинска собственост и е разследвана по тях.

  Сумата за начисляване на лихвоточки е 8 ст. за всяка. Начисленията се правят всяка година по Закона за  уреждане правата на гражданите с многогодишни жилищно- спестовни влогове. Средствата са от Държавния бюджет.

  От обвинението уточниха този следобед, че Районна прокуратура – Хасково наблюдава досъдебно производство за това, че в периода от 2009 г. до 2019 г., са присвоени чужди пари от длъжностно лице от община Хасково, връчени му в това качество и поверени му да ги пази и управлява. Обвинението е по чл. 201 и се наказва с лишаване от свобода до осем години, като съдът може да постанови конфискация до една втора от имуществото на виновния.

  Досъдебното производство касае и периода от 2010 г. до 2017 г., за който се разследва съставянето от длъжностно лице от община Хасково на официални документи, в които са удостоверени неверни обстоятелства – престъпление по чл. 311 ал. 1 от НК. При доказване на вина наказанието е лишаване от свобода до пет години.

  Досъдебното производство е образувано на 30 септември 2019 г., след получен сигнал на 12 юни 2019 г. от община Хасково, уточняват от Прокуратурата. Възложена е била проверка на сектор „Икономическа полиция“ към ОД на МВР-Хасково, като след приключването й е направен извод, че са налице достатъчно данни за извършени престъпления от общ характер.

  В подадения сигнал се твърди, че в община Хасково са били установени 33 лица, които са получили, без да имат право, обезщетение по Закона за уреждане на правата на гражданите с многогодишни жилищно-спестовни влогове, уточнява обвинението.

  По закон с такова право се ползват граждани, които до 31 декември 1990 г. са имали жилищно-спестовни влогове, като крайно нуждаещи се, но не са закупили жилища с натрупани „лихвоточки“. Дотогава те не са притежавали собствено жилище и не са прехвърляли имоти. Справките за лицата с право на обезщетения са изготвяни от Комисия към община Хасково и изпращани за одобрение в Националния компенсационен жилищен фонд към Министерския съвет.

  По делото ще бъдат изискани документи, ще бъдат разпитвани служители на община Хасково, ще бъдат назначени експертизи и др. Към момента няма привлечени като обвиняеми, казаха още от Прокуратурата.

  Срокът на разследването е двумесечен.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Не
   Непознат
   21 -2
   22:18, 17 окт 2019
   Галя от общински имоти тя е виновната,преди беше на партия с Георги Иванов после останала сама,и си лапаше доста дълго време в тази посока мислете.....
   • Пи
    Питам
    11 -3
    07:35, 18 окт 2019
    Бащицата като лапаше Галя да стои ли ?
  • 2
   По
   Потърпевш
   12 -2
   04:26, 18 окт 2019
   Язък си за хорицата.Дето казаха по телевизията ще пият по една студена вода .Кво ще направи прокуратурата ? Нищо , ще си разследват срещу неизвестен извършител докато мошеника / ичката си плати и ще се прекрати до съдебното производство поради липса на обективни доказателства. Всички са навързани дознател / разследващ полицай / , нотариуси ,прокуратура.Използват вината /престъплението / на мошеника и започва якото доене докато му измъкнат макс финикийски знаци и естествено накрая го потулват , а потърпевшия да духа супата,
  • 3
   Ня
   Някой
   12 0
   09:59, 18 окт 2019
   За Галя ли? От Общинки имоти - - - даа, тя е човекът. От много време не се мярка в града или сега живее във имота си на морето.
  • 4
   Хм
   хм
   7 -1
   16:41, 19 окт 2019
   Няма нищо случайно.Г. Иванов правеше толкова много фалшификации. Не зная дали помните имота на църквата срещу Икономиката как изведнъж стана собственост на общината и после беше продаден на Джона.Горя една сграда до съда за да могат да си преиберат местото за тяхна употреба(но не можаха).Колко имоти се присвоиха незаконно ...Нищо чудно на тази да и е било поръчано да прави определени неща и после да са я оставили да опере пешкира ...Това се е случвало по времето на Георги Иванов.Тоя се беше самозабравил от всякъде и си въобразяваше че може да диктува всичко.Помня една женица която не можеше да започне никъде работа заради него ...голям изверг
  • 5
   Фе
   Фея
   3 0
   17:42, 19 окт 2019
   И всички си живуркат на свобода.....😀😀😀

  Хороскоп за 14.04.2021

  Последни новини