От х:

Днес в x:

Старческият дом в "Кенана" с нова рампа за инвалидни колички

    Домът за стари хора в "Кенана" вече има нова рампа за инвалидни колички. Подстъпът към сградата е по-широк и по-полегат от стария. Освен това има покрив, който да спира дъждовната вода и подхлъзвания на преминаващите, обясни директорът на социалното заведение Пламен Кузманов. Той подчерта, че от двете страни на рампата, има парапети, по които хората в инвалидни колички да се захващат с ръце и сами да се придвижват. Новият подстъп се използва и от трудноподвижни хора, които избягват да се качват и слизат по стълбите.

    "След изграждане на новата рампа, вече сме независими, тъй като не е необходима намесата на придружител", коментира възрастен мъж с ампутиран крак. Той поясни, че преди се налагало да чака помощ от човек, за да го придвижи по стръмния подстъп.

    Изграждането на новата придобивка струва 5600 лева. Средствата са от бюджета на дома и съдействие на община Хасково. В цената е включено още монтаж на врата към рампата, преместване на вътрешната рампа, която е пречила за новата, както и премахване на старата бетонна рампа на входа на сградата.

    Днес временно изпълняващият длъжността кмет на община Хасково Велин Балкански дойде лично да се увери във функционалността на новото съоръжение и да чуе мнението на домуващите за подстъпа. Той поясни, че предстои рампата да се затвори от лявата страна с прозрачни стъкла или щори, за да се избегнат снегонавяванията и заледявания.

    В момента в дома има 157 обитатели. Има 3 свободни места - за един мъж и две жени.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Р.
      Р.О.
      12 -2
      11:42, 17 окт 2019
      Щом нова рампа е новина за Хасково... Значи нищо не съм пропуснал.
    Последни новини