От х:

Днес в x:

Правят 3D карта на планетата преди климатичните промени да са я унищожили

Земята се променя по-бързо от очакваното. Всеки ден се опожаряват все повече гори, а все повече ледници се топят. Промените, разбира се, са неизбежни, но се случват с все по-бързи темпове и са все по-тежки, в резултат на предизвиканите от човека климатични промени. А това тревожи някои учени: колкото по-бързо се променя Земята, толкова по-малко време имаме да се поучим от миналото и да разгадаем мистериите и.

Наскоро двама изследователи предложиха начин за съхранение на данни за планетата ни в сегашното и състояние: лазери за създаване на високорезолюционна 3D карта на целия свят. Това е мисията на проекта The Earth Archive, оглавяван от археолога Крис Фишер и географа Стив Лейз и двамата от Университета в Колорадо.

“Климатичните промени заплашват да унищожат културното и екологично наследство в рамките на няколко десетилетия. Как да документираме всичко преди да е твърде късно?”, казва Фишер.

Отговорът на въпроса, според него, е Лидар – метод за дистанционно сканиране, с помощта на самолет, който бомбардира земята с лазерни лъчи. Така учените имат възможност да създадат 3D карта на даден район, а след това дигитално да редактират заленината или други характеристики, които е възможно да прикриват трудно забележими тайни по земната повърхност.

Техниката набра популярност в археологическите проучвания през последното десетилетие, като помогна на изследователи да разкрият изгубени градове в гъсто залесени части от Африка и Южна Америка и погребани пътища в древен Рим.

През 2007 Фишер бе част от екип, използвал техниката Лидар за разкриване на следи от изгубени градове в тропическите гори в Хондурас. Благодарение на този метод за 10 минути Фишер и колегите му разкрили повече детайли за руините на града, отколкото за 10 години изследвания на земята.

Това навело Фишер на мисълта да улови най-уязвимите места на планетата преди да са изчезнали. Усилията на Earth Archive ще бъдат фокусирани върху сканиране на цялата суша на планетата, съставляваща 29% от повърхността. В началото ще бъдат сканирани най-застрашените райони– амазонските тропически гори и бреговите региони, които се характеризират с най-висок риск да бъдат отмити от покачващото се морско равнище. Проектът вероятно ще отнеме десетилетия.

За целта, разбира се, ще са нужни множество средства – близо 10 милиона долара само за сканиране на Амазония в рамките на следващите 3 години. Освен финансирането проблем може да се окаже и получаването на разрешение за полет на изследователски самолет в ограничени въздушни пространства.

Източник: livescience.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини