От х:

Днес в x:

13 °C

Токсичен цъфтеж на водорасли застрашава сладководните езера по цялата планета

  Интензивността на цъфтежа на летните водорасли се е увеличила през последните три десетилетия, според първото по рода си глобално проучване на десетки големи сладководни езера, проведено от Джеф Хо и Анна Михалак от Карнеги и Нима Пахлеван от НАСА и публикувано от Nature.

  Докладите за вредния цъфтеж на водорасли, като този, който спря водоснабдяването на Толедо през 2014 г. или този, който доведе до обявяване на извънредно положение във Флорида през 2016 и 2018 г., стават все повече. Тези водни явления са вредни или поради интензивността на техния растеж, или защото включват популации от фитопланктон, който произвежда токсини. Но преди това изследване не беше ясно дали проблемът наистина се влошава в глобален мащаб. По същия начин степента, в която човешката дейност, включително селското стопанство, градското развитие и изменението на климата, допринася за този проблем, беше несигурна.

  "Токсичният цъфтеж на водораслите влияе върху доставките на питейна вода, селското стопанство, риболова и туризма", обяснява водещият автор Хо. "Проучванията показват, че само в САЩ сладководният цъфтеж води до загуба от 4 милиарда долара всяка година."

  Досега проучванията на цъфтежа на сладководни водорасли са били съсредоточени върху отделни езера или конкретни региони, или разглежданият период е бил сравнително кратък. Не са били правени дългосрочни глобални проучвания за сладководния цъфтеж.

  Проучването на Хо, Михалак и Палеван за цъфтеж на водорасли в езера за период от 30 години установи, че езерото Окехоби от Флорида се е влошило. Токсичните цъфтежи на водорасли доведоха до обявяване на извънредни състояния във Флорида през 2016 и 2018 г. Кредит: изображението на НАСА за обсерватория на Земята, направено от Джошуа Стивънс, използвайки данните на Landsat от американското геологическо проучване.

  Хо, Михалак и Палеван използваха данните от 30 години от НАСА и спътника Landsat 5, който следи повърхността на планетата между 1984 и 2013 г. с резолюция 30 метра, за да разкрият дългосрочните тенденции на цъфтежа на водораслите през лятото 71 големи езера в 33 държави на шест континента. За целта те създадоха партньорство с Google Earth Engine за обработка и анализ на повече от 72 милиарда точки от данни.

  "Установихме, че пиковата интензивност на цъфтежа на водораслите през лятото се е увеличила в повече от две трети от езерата, но е намаляла статистически значимo само в шест от езерата“, обясни Михалак. "Това означава, че цъфтежът на водораслите наистина става все по-разпространен и по-интензивен. Не е просто да им обръщаме по-голямо внимание сега, отколкото преди десетилетия."

  Въпреки че тенденцията към по-интензивен цъфтеж е ясна, причините за това увеличение изглежда са различни в различните езера, без да има моделсред езерата, където цъфтежът се е влошил, когато се вземат предвид фактори като използване на торове, валежи или температура. Една ясна констатация обаче е, че сред езерата, при които има подобрение във всеки момент през 30-годишния период, само тези, които имали най-малко затопляне, са показали подобряване в цъфтежа. Това предполага, че изменението на климата вероятно вече възпрепятства възстановяването на езерата в някои райони.

  "Тази констатация илюстрира колко е важно да се идентифицират факторите, които правят някои езера по-податливи на изменението на климата", каза Михалак. "Трябва да разработим стратегии за управление на водите, които да отразяват по-добре начините, по които променящият се климат влияе на местните хидрологични."

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 17.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Получавате нужната ви подкрепа и разбиране от близък човек. Помогнете му да ви помогне. Поговорете непредубедено с него и ще си изясните много неща. Постепенно постигате, това към което се стремите. Днес ще се наложи да направите някои компромиси в името на по-дългосрочни цели. Не приемате съвети от никого и така усложнявате задачата си.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Обстоятелствата ще ви помогнат да отстоявате по-лесно интересите си, щом сте убедени в правотата си. В живота ви скоро ще се появи нова личност, която ще ви очарова с интелект и артистично присъствие. Отношенията ви ще се задълбочат, като при някои те могат да стигнат и до брак. Семейните да внимават, удоволствията на вън са рискови за тях.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ангажирането ви с чужди проблеми ще ви натовари, но и накара да се почувствате доволни от себе си. Постигнатото ще ви се отрази добре на самочувствието, ще подсили усещането ви за значимост. Балансът може да се наруши, ако поставите своите интереси над всичко друго.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Заемате се с доста дела наведнъж днес, което едва ли ви гарантира добри резултати. По-възможно е да не останете доволни от себе си, затова се постарайте да се съсредоточите само върху най-важните си ангажименти. Разбирате се прекрасно с човек, с когото сте имали противоречия до този момент. Ще останете очаровани от постъпката на свой близък.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  С покупки по дома ще зарадвате близките си, пък и ще подобрите бита си. Може да си позволите и повече удоволствия, заслужили сте ги. Работни ангажименти могат да създадат у някои от вас напрежение, но ще ги приключите в рамките на деня. Оставете си време за лични нужди и почивка.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Очаква ви ден изпълнен с любов и хармонични отношения. В подобна среда най-приятното нещо ще е да си почивате и да се радвате на взаимоотношенията си с любими хора. Работата ви днес ще е успешна, но най-добре ще е да я отложите, ако имате тази възможност. Втората част от деня ще ви изненада с предложение на приятел, на което трудно ще устоите.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Самоуверени сте днес и поводът за това най-вероятно е свързан с любимия ви човек. Добри новини, свързани с него ще дадат нова перспектива на връзката ви. Денят ще ви предложи избор на възможности и от вас зависи какво ще предпочетете. В добро настроение сте и е сигурно, че ви очаква приятен ден. Обърнете внимание на здравето си.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Непрекъснато сте в движение днес и се занимавате с различни неща, които по-скоро ви натоварват, отколкото ви помагат да се отпуснете. Вие обаче сте във върхова форма и противно на очакванията на околните едва ли ще предпочетете да почивате днес. Заемате се с няколко неща едновременно и се чувствате наистина добре когато действате.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес обърнете по-голямо внимание на сърдечния си партньор. Ако напоследък сте пренебрегвали желанията му, сега е момента да поправите грешката си. Опитайте се да прекарате приятно този ден и най-вече да си починете. Имате богато въображение и бихте могли да измислите нещо еднакво интригуващо за всички.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Събития ще ви накарат да избирате между няколко еднакво привлекателни възможности. Не се колебайте дълго и се възползвайте изцяло от случая. Денят бележи и успешно решаване на въпроси свързани с интимен партньор. Не пренебрегвайте извора, от който черпите наслада.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Присъствието ви респектира и кара мнозина да се съобразяват с вас. Съобразявайки се с общото настроение днес, по-лесно ще постигате целите си. Внимавайте на пътя и при работа на открито. Атмосферата в семейството ще ви провокира към размисъл дали не грешите, като предлагате помощта си във всяка ситуация.
  17 ное 2019
  Последни новини