От х:

Днес в x:

33 °C

Токсичен цъфтеж на водорасли застрашава сладководните езера по цялата планета

  Интензивността на цъфтежа на летните водорасли се е увеличила през последните три десетилетия, според първото по рода си глобално проучване на десетки големи сладководни езера, проведено от Джеф Хо и Анна Михалак от Карнеги и Нима Пахлеван от НАСА и публикувано от Nature.

  Докладите за вредния цъфтеж на водорасли, като този, който спря водоснабдяването на Толедо през 2014 г. или този, който доведе до обявяване на извънредно положение във Флорида през 2016 и 2018 г., стават все повече. Тези водни явления са вредни или поради интензивността на техния растеж, или защото включват популации от фитопланктон, който произвежда токсини. Но преди това изследване не беше ясно дали проблемът наистина се влошава в глобален мащаб. По същия начин степента, в която човешката дейност, включително селското стопанство, градското развитие и изменението на климата, допринася за този проблем, беше несигурна.

  "Токсичният цъфтеж на водораслите влияе върху доставките на питейна вода, селското стопанство, риболова и туризма", обяснява водещият автор Хо. "Проучванията показват, че само в САЩ сладководният цъфтеж води до загуба от 4 милиарда долара всяка година."

  Досега проучванията на цъфтежа на сладководни водорасли са били съсредоточени върху отделни езера или конкретни региони, или разглежданият период е бил сравнително кратък. Не са били правени дългосрочни глобални проучвания за сладководния цъфтеж.

  Проучването на Хо, Михалак и Палеван за цъфтеж на водорасли в езера за период от 30 години установи, че езерото Окехоби от Флорида се е влошило. Токсичните цъфтежи на водорасли доведоха до обявяване на извънредни състояния във Флорида през 2016 и 2018 г. Кредит: изображението на НАСА за обсерватория на Земята, направено от Джошуа Стивънс, използвайки данните на Landsat от американското геологическо проучване.

  Хо, Михалак и Палеван използваха данните от 30 години от НАСА и спътника Landsat 5, който следи повърхността на планетата между 1984 и 2013 г. с резолюция 30 метра, за да разкрият дългосрочните тенденции на цъфтежа на водораслите през лятото 71 големи езера в 33 държави на шест континента. За целта те създадоха партньорство с Google Earth Engine за обработка и анализ на повече от 72 милиарда точки от данни.

  "Установихме, че пиковата интензивност на цъфтежа на водораслите през лятото се е увеличила в повече от две трети от езерата, но е намаляла статистически значимo само в шест от езерата“, обясни Михалак. "Това означава, че цъфтежът на водораслите наистина става все по-разпространен и по-интензивен. Не е просто да им обръщаме по-голямо внимание сега, отколкото преди десетилетия."

  Въпреки че тенденцията към по-интензивен цъфтеж е ясна, причините за това увеличение изглежда са различни в различните езера, без да има моделсред езерата, където цъфтежът се е влошил, когато се вземат предвид фактори като използване на торове, валежи или температура. Една ясна констатация обаче е, че сред езерата, при които има подобрение във всеки момент през 30-годишния период, само тези, които имали най-малко затопляне, са показали подобряване в цъфтежа. Това предполага, че изменението на климата вероятно вече възпрепятства възстановяването на езерата в някои райони.

  "Тази констатация илюстрира колко е важно да се идентифицират факторите, които правят някои езера по-податливи на изменението на климата", каза Михалак. "Трябва да разработим стратегии за управление на водите, които да отразяват по-добре начините, по които променящият се климат влияе на местните хидрологични."

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 03.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят ще е благодатен на срещи и установяване на полезни контакти. Работата ви ще е интересна, спорна, и повече отколкото очаквате. Обмислете добре идеите си и пътищата за осъществяването им. Не пренебрегвайте полезната информация, която ще научите помежду другото. Роднини ще ви зарадват с вести, имащи отношение към общите ви начинания.
  03 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Посветете се на важните за вас задачи, без да се разпилявате с маловажни неща. Имате прекрасни идеи, които чакат своята реализация, създайте условията за нея, бъдете наблюдателни и разчитайте знаците по пътя си. Много хора ще ви приветстват и помагат. Следвайте убежденията си, те са вашата пътеводна светлина.
  03 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес ще имате възможността да се утвърдите като коректен и лоялен партньор. Справяте се отлично със завършването на важен проект, което е сериозна крачка в професионалното ви развитие. Предстои ви скорошна стабилизация във финансов план, което ще ви даде възможност да разширите сферата на проектите си.
  03 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Перспективна идея ще ви вдъхнови да заживеете с планове за нейното осъществяване. Настроението ви ще нарасне, ще ви направи активни и по-добри. Наред с това не пренебрегвайте задълженията си, отделете време на всичките си задачи. Дошла навреме вест ще внесе повече яснота в намеренията ви.
  03 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работещите в производството, търговията и бизнеса ще продължат и днес да се занимават със служебните си задачи. Трети ще мислят за почивката си, тръгвайки на път. Във всички случаи ще се ползвате с внимание и разбиране, няма да срещате непреодолими препятствия пред себе си. Приемете приятелската покана за среща.
  03 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Старанията, които влагате в делата си ще дадат резултати. Но, понякога се налага и да се съобразявате с обстоятелствата, като отстъпите от позициите си - при спорове например, а също и при видими здравословни проблеми. Не въвличайте близките си в рисковани начинания. Спестете им това напрежение.
  03 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не изисквайте прекалено много от обкръжението си. Всеки има своите приоритети, които следва,колкото и да не ви се иска. Търпението ви към тях ще повиши уважението им и ще ви помогне да се освободите от напрежението, което носите. Вечерта е подходяща за гости. Поканете някого или вие отидете.
  03 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Овладейте емоциите си и не се впускайте в рисковани начинания. Възможността да пострадате сериозно ако го сторите е доста голяма. Заемете се с ежедневните си ангажименти и не се разсейвайте със странични проекти. Имате предостатъчно работа, която не търпи отлагане. Очаква ви привлекателно предложение за вечерта.
  03 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Преценявайте добре обстановката, като не прекалявате с търпението на околните. В добра форма сте и изпълнени с ентусиазъм. Трансформирайте излишната си енергия в нещо полезно, творческите ви идеи заслужават внимание. Нека не ви възпират отминали неудачи, дайте воля на въображението си.
  03 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Характерни за вас днес са противоречията, които са иначе чужди на зодиакалния ви знак. Чувствате, че стоите на кръстопът и не сте сигурни кой от пътищата е най-правилния за вас. Най-удачния вариант е да се захванете с нещо, което вече сте започнали и да оставите времето да работи за вас. Бъдете сигурни, че не след дълго ще разберете това което ви интересува.
  03 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Предстоят ви приятни задължения днес. Привлечени сте от бъдеща възможност, която е свързана с известни инвестиции, но пък е доста перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате напоследък. Сами знаете колко ценен е той за вас.
  03 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Вие сте безспорен, неизтощим източник на енергия и свежо чувство за хумор. Работите усърдно и всеотдайно, и резултатите не закъсняват. Внимавайте да не влезете в пререкание с близките си. Приятелите заслужават повече внимание и това го разбирате и днес. Организирайте в тяхна чест събиране и се повеселете.
  03 юли 2020
  Последни новини