От х:

Днес в x:

11 °C

Картини и предмети от срещата между именити български художници и писатели на фокус в галерия „Форум“

  Портрети, илюстрации, шаржове, разменени или подарени по личен повод, или изработени, като част от взаимодействието между български поети и художници, ще могат да разгледат хасковлии в изключително любопитната селекция на Националния литературен музей.

  В Хасково гостува част от колекцията с над 100 експоната „Художникът среща писателя“. Тя е подбрана от постоянните експозиции в къщите-музеи на големите творци от цяла България в края на 2017 година.

  Изложбата е подредена в галерия „Форум“. Официалното й откриване е на 15-ти октомври в 17,30 часа.

  Хасково е едва вторият град, където част от изложбата гостува извън столицата. Тук освен картини, ще бъдат показани и предмети, притежание на великите родни майстори на четката и перото.

  Това, което представлява изложбата, нейната идея е, да представи тематично различните видове срещи между художниците и писателите и взаимодействието по между им, но не само като хора на изкуството, а и в личните им срещи и човешка близост, презентира ръководителят на отдел „Експозиции“ в Националния литературен музей в Соня Кирицова.

  Един от централните експонати в експозицията е портретът на проф. Иван Шишманов, близък приятел на Иван Вазов. Той е рисуван по идея и поръка на Вазов от съпругата на брат му Борис- Елисавета Консулова-Вазова.

  От Къщата-музей на Иван Вазов зрителите могат да видят и натюрморт, с посвещение на Вазов от снаха му.

  Във „Форум“ може да се види и царския указ за провъзгласяването на Иван Вазов за народен поет, дело на Харалампи Тачев. Тачев е представен и с портрет на писателя Стоян Чилингиров.

  Сред експонатите е и портретът на Пейо Яворов, нарисуван от Михаил Кръстев при срещата им в Париж през 1906 година.

  В експозицията е включен и рядък портрет на Мара Белчева от Борис Георгиев.„ В работата на Георгиев виждаме една доста непозната за публиката Мара Белчева, която е представена в един по-късен етап от нейния живот, не е тази познатата млада вдовица на Христо Белчев, която се среща с Пенчо Славейков. Затова този портрет се превърна и в голяма сензация при първото показване на изложбата в Националната галерия“, разяснява Соня Кирицова. По принцип портретът стои в една от стаите на Къщата-музей “Пенчо и Петко Славейкови“, която е под шапката на Националния литературен музей.

  Хасковлии могат да видят и изключително любопитен портрет на писателката Фани Попова-Мутафова, който е рядко показван и доста ценен от наричания „художник на семплите неща” Ненко Балкански.

  Портретите са една от темите, разгърнати в изложбата, отразяваща срещата между големите поети и писатели на България от близкото минало. В друга част от изложението са представени илюстрации, също като любопитен момент от тези срещи-срещи, в които художникът среща писателя, дообогатявайки с рисунки неговото слово. В галерия „Форум“ са представени илюстрации на Никола Тузсузов, Стоян Венев, Илия Бежков. Показан е и проект за корица на „Градът“ на Николай Райнов.

  Като много любопитна част от изложбата Соня Кирицова представя портретните шаржовете на Александър Добринов, за които той събира впечатления през 30-те години в популярното, като „кафенето на интелектуалците“ или „писателското кафене“ „Цар Освободител“ в София. В него се събират личности, като Елисавета Багряна, Андрей Николов, Добри Немиров, проф. Александър Балабанов, Богдан Филов, Елин Пелин, Йордан Йовков, Трифон Кунев, Фани Попова-Мутафова, Сирак Скитник, Дора Габе…

  В галерия „Форум“ са шаржовете на поетът, белетрист, преводач и драматург Кирил Христов, на писателката Люба Ганчева, която работи под псевдонима Яна Язова, на писателя Христо Миндов и на писателя и етнограф Стилиян Чилингиров.

  Изложбата гостува в Хасково по инициатива на Сдружение за култура „Хасково 2015“ с финансиране по програмата за културни инициативи на община Хасково. Ще остане в галерия „Форум“ до 31 октомври.

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Си
   Симеон Тонев
   6 -1
   20:24, 14 окт 2019
   Браво на галеристите! Най-сетне нещо стойностно, че то не бяха вехториите на Хубен Сттефанов и аматьорските снимки на Шалапатов. Най-накрая хасковлии да усетим, че нещо ценно ни гостува, а не някякви жалки сурогати на изкуство и творци.

  Хороскоп за 20.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес ще подготвяте почвата за бъдещите си делови начинания. Способността ви обмислено и разумно да пристъпвате към всяко начинание ще ви бъде от полза. Акцентирайте върху възможностите си за развитие. Някои от вас ще попаднат в нова(стара) обстановка, която ще ги посрещне приветливо и радушно.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще погледнете от друг ъгъл на съществуващ проблем и ще ви се отдаде бързо да намерите решението му. Възползвайте се от общуването с хора, чиито възможности са безспорни в професионалната или друга интересуваща ви сфера. Бъдете внимателни и отзивчиви, за да срещнете съпричастност в делата си.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  На всеки, който ви пречи в работата му покажете, че предпочитате сами да я свършите, отколкото да слушате празни приказки. Това е начин да постигнете целите си днес. На път сте да спечелите битката, не се отказвайте. Ще получите покана за нечие тържество и то ще ви улесни в общуването.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Владейте емоциите си и не се поддавайте на чужди внушения. Вие най-добре знаете какво трябва да направите, за да доближите успеха до себе си. Заради финансови нужди някои от вас ще потърсят допълнителна работа, подпомагайки бюджета на семейството си. Толерантността и търпението ви в общуването ще убеди опонентите в правотата ви.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Постепенно финансовите ви проблеми ще се разрешат по неочакван дори от вас начин. Това ще ви даде възможност да помислите за разширяване на дейността си. Не изпреварвайте събитията и помнете, че за всяко нещо си има време.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  За мнозина от вас денят ще е приятен и няма да липсват изненади. Ще получите добра оценка за работата си, което ще се отрази положително на професионалното ви развитие. Вярвайте в себе си и дайте изява на скритите си таланти. Някой проявява не скрит интерес към вас и търси взаимност, споделете я.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С яркото си присъствие на професионалната сцена ще привлечете вниманието на повече хора, от което делата ви няма да пострадат. Напротив, ще получите повече възможности за изяви. Въпреки умората и отегчението ще имате финансови компенсации, които ще върнат усмивката и благоразположението ви.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще останете поласкани от нечие внимание. Търпението и старанието ви да се справите с всяка ситуация, в която попадате ще ви помогне да не оставяте нерешен проблем. Възможно е да възникнат недоразумения, но скоро ще се изяснят причините и ще отпаднат притесненията ви.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Настроението ви днес е чудесно и доста успешно забавлявате хората около себе си. Важен ангажимент може да промени плановете ви за деня, но не допускайте това да развали настроението ви. В състояние сте да се справите с всичко, което сте намислили стига да не разпилявате енергията си за маловажни неща. Приятел ще успее да ви заинтригува.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Предстои ни спокоен ден, по време на който ще можете нормално да вършите работата си, без да ви притеснява каквото и да било. Способни сте да поемате голяма отговорност, което ще бъде прието с въздишка от колегите ви. Усилията ви ще бъдат оценени по достойнство, а това допълнително ви стимулира да покажете най-доброто от себе си.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще получите добра оценка и награда за упоритостта, с която работите по отстраняването на професионален проблем. Умората ще съпътства придобивките, но няма да съжалявате. В романтично настроение ще потърсите компанията на човек, с когото ви е приятно и ще се насладите на компанията си.
  20 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес ще сте творчески настроени, независимо от това с което се занимавате. Имате доста печеливши идеи, които е необходимо да осмислите обстойно. Контактите ви са ползотворни и ви обещават очаквани възможности. Замете се за работа, предстои ви да свършите много неща. Нямате никакво време за отлагане.
  20 ное 2019
  Последни новини