От х:

Днес в x:

6 °C

Носии на по 3 века представиха на фолклорния празник в Узунджово

  Младото семейство Неделина, Валентин и 8-месечният им син са част от участниците в в Националния фестивала „На хорото и фолклорните умения“, който се провежда днес в с. Узунджово.

  В седмото издание на събора, чиито организатори са НЧ “Пенко Пенков“ и Пенсионерският клуб “Пандо Ванчев“, се включват 38 състава и индивидуални участници. Те представят автентични български песни, танци и обичаи. Една от най-интересните части за публиката преди обед беше представянето на автентични носии от хасковски регион, някои от тях на по три века. Именно в тази част на събора се включи и младото семейство Стоянови от село Черепово. Те са част от представянето на фолклорната певческа група към читалище „Светлина“. 8-месечното бебе Стилян е и най-малкият участник във фестивала.

  Семейството представи тракийски носии. Неделина показа изцяло автентична носия, която е от баба й Мария. Премяната й на повече от 100 години се е носила от жените при официални поводи- когато отивали на сватба или на кръщене. Пафтите или лъсникът, както е по-популярното им названия в нейния край, на кръста й, също са автентични. Малкият й син също представи ръчно изработено и извезано елече от стари времена, съпругът й Валентин- стар ямурлук, също изваден от скрина на предците.

  Младите решили да запазят завещаните им носиите, но не само да ги съхранят, а и да ги извадят от скрина, да ги поддържат и да ги показват на още по-младите от тях. Това е и основната мисия на фестивала-да запази и популяризира сред младото поколение българските фолклорни традиции.

  На фестивала в Узунджово председател на тричленното жури е Тодор Кожухаров, заедно с него журират Ирина Костадинова-Николова и Христо Янъков.

  Красивото фолклорно събитие, дало сцена на българщината и традициите обаче, беше засенчено от политическа агитация. Политическите страсти надделяха над автентичността и паметта, когато на сцената, обявени като спонсори, се качиха уж, за да поздравят участниците, но вместо това започнаха да агитират за предстоящите местни избори, един от кандидатите за кмет на Узунджово и кандидат- кмет на Хасково от местна коалиция, придружени от бившия кмет на общината Георги Иванов.

  Това доведе до негодуванието на част от участниците в конкурсната програма на фестивала, които се ядосаха, че не са били предупредени, че ще участват в предизборен концерт и бяха категорични, че ако са знаели, че ще бъдат използвани за политическа агитация, изобщо е нямало да участват.


   

  Красимира Славова

  Коментари в сайта (8)

  • 1
   А.
   А.К
   6 -12
   17:39, 13 окт 2019
   Хасково.нет научете се да пишете обективни статии... Виж коментара
   • Зи
    Зинка черната
    7 -3
    08:30, 14 окт 2019
    Този фестивал се провежда всяка година.
    Измамниците от шайката на Г. Иванов смятат, че с лъжа и измама ще постигнат нещо, но пак няма да им се получи.
    Наглите им физиономии са опротивяли на всички, дори и на съселяните му.
    Вън раздаваха бира и кебапчета, но само на няколкото узунджовци, навъртащи се, заради авантата.
    Участниците във фестивала си плащаха.
    Протежето Кръстьо--вечния кандидат, отново ще остане с двайсетина гласа.
    Крадци, лъжци, наглеци и престъпници- това представляват хората на Георги Иванов!
   • Су
    Су
    1 0
    14:07, 14 окт 2019
    Още един спонсориран лъжец.
  • 2
   Ff
   ffff
   5 -1
   18:06, 13 окт 2019
   Този фестивал се организира всяка година .
   • АС
    а стига де
    2 -5
    10:16, 14 окт 2019
    Много си беше хубав фестивала, тук излишно се нагнетява напрежение, нямаше провокации а стига сте писали глупости покрай тия избори
  • 3
   Dz
   Dzakardo
   1 0
   23:12, 13 окт 2019
   От Узун-джово ли е .............
   • Да
    Даскал
    1 -1
    06:44, 14 окт 2019
    Произнася се Изинжово !
  • 4
   Аз
   Аз
   2 -5
   11:56, 14 окт 2019
   Хасково. Нет бях в публиката по това време и единствените, който явяваха раздори бяхте Вие! След като си тръгнахте, по-скоро госпожата знаеща много... всичко си продължи напълно нормално!

  Хороскоп за 27.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Осигурявате си подкрепа за повечето си начинания през този ден, което ви стимулира да не се отказвате от нито едно от тях. Възможно е да срещнете трудности, но ако навреме ги споделите с околните, те ще намерят начин да ви съдействат. Бъдете по-деликатни в изказванията си относно въпрос, който особено вълнува ваш близък. Рискувате да го засегнете.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Едва ли ще позволите на някой около вас да ви притеснява освен, ако не се касае за нещо наистина важно. Имайте повече доверие на свой близък, което е решил да се заеме с нещо, което околните не одобряват. Радвате се на разбирателство в личен план. Отношенията ви с любимия човек напълно ви удовлетворяват.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Без да жалите силите си, ще се отдадете на поредното предизвикателство. Убедени сте в ползата от труда си и това ви мотивира допълнително. Ще ви потърсят за съвет и ще уважат мнението ви, което ще ви поласкае. Не пропускайте да уважите празника на близък човек, покажете му искреното си отношение към него.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С компромис и такт ще успеете да овладеете конфликтна ситуация, която застрашава да развали настроението ви за целия ден. Заемете се с нещо, което отдавна отлагате и го довършете докрай. Имате нужда от уединение и почивка, така че избягвайте шумни събирания. Не се притеснявайте за отношенията си с любимия човек, заедно ще преодолеете изпречила се трудност.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Настроенията ви днес се променят неочаквано и това едва ли ще се хареса на хората, с които прекарвате ежедневието си. Особено ако станат свидетели на избухливостта ви. Постарайте се да мислите позитивно и да не се отчайвате след първата несполука.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Очаква ви изпълнен с добро настроение ден. Заниманията ви ще са леки и не натоварващи. Успявате всеки спор да обърнете в шега, с което въздействате ободряващо на хората около себе си. На някои от вас им предстои пътуване, което ще бъде интересно. Обърнете повече внимание на децата днес.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Въпреки почивния ден посветете се на деловите си ангажименти и няма да съжалявате. Постигнатото днес ще бъде стабилна основа за бъдещото разрастване на фирмата ви. Освен това близките ви имат предостатъчно занимания днес и едва ли ви се разсърдят.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Постарайте се да не обръщате внимание на маловажните въпроси, с които се опитват да ви занимават околните. Ще ви се наложи да обърнете внимание на нещо, което може да ви помогне да свършите важен ангажимент далеч по-лесно. Контактите ви днес ще са много ползотворни. Постепенно придобивате нужната ви увереност.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Отдайте се на необходимата ви и заслужена почивка, освен, ако не решите да разнообразите деня си с кратко пътуване. Оставете ядовете за делника и бъдете внимателни, ако шофирате.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Водолей Семейната среда е от особено значение за вас сега. Тонусът, с който тя ви зарежда ви е жизнено важен. Ще изпитате интересни преживявания, ако се включите в една нова група.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Интересни събития свързани с ваши близки ще ангажират вниманието ви днес. Евентуалния им успех ви засяга непосредствено и ще доведе промяна на плановете ви за близките дни. Вие също можете да допринесете за него и най-вероятно няма да се колебаете дълго дали да го сторите. Оптимистичните ви очаквания са напълно оправдани.
  27 яну 2020
  Последни новини