От х:

Днес в x:

17 °C

Обръщение на галено име, отключвало агресия в арестувания за убийството легионер /видео/

  Заподозреният за убийството на фелдшера от Орешник легионер Иван Пачелиев ставал агресивен, когато към него съселяните му се обръщали на галено име и му казвали „Ванчо“ или „Ваньо“. „Аз съм Иван!“ отсичал в такива случаи той. А поведението му ставало, като на обиден по ранг човек, описват местните хора.

  Съселяните му разказват за случай преди месеци, в който при обръщение на галено той дори опрял пистолет в главата на мъж от Орешник. От стреса човекът по-късно починал.

  За тази реакция на бившия легионер от Френския легион, разказа и съседът на убития фелдшер - Николай Тингев-Кобрата.

  Часове след като вече се знаеше, че спецчастите са завардили дома на 37-годишния легионер, като основен заподозрян за убийството на 72-годишния медик - Димитър Факиров, той все още не можеше да повярва, че най-лошото се е случило. Не можеше да си обясни, защо са посегнали на живота му. Разказа, че фелдшерът, който е зет в тяхното село, е родом от Устрем. Обслужвал хората в Орешник след като се пенсионирал от служба в мина „Устрем“. Каза, че бил добър човек и на всички помагал. Затова и не вярва между него и легионера да е имало стар конфликт, който сега евентуално да е ескалирал.

  Виждал е Пачелиев за последен път преди два дни, търсел от него работа - да реже дърва, с това си изкарвал прехраната.

  За разлика от много от съселяните си, които разказват, че се страхували от Пачелиев, дори го отбягвали на улицата, Кобрата признава, че не се е страхувал, но също и описва странното държание на моменти на легионера. „Аз по принцип не се страхувам. Но тези легионери не трябва да ги има. Обучават ги в специални умения, странни хора. Не му ли кажеш цялото име - става агресивен.“

  Пачелиев живее в родната си къща, която е към края на селото сам. За него единствено от време на време се грижи леля му Станка Динкова. Днес жената беше в дома си на село, но категорично отказа да коментира настроенията на близкия си. Каза, че го виждала рядко - от седмица на седмица и отрече днес да го е срещала.

  Главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов посочи, че в МВР не е имало сигнали за агресия от страна на Иван Пачелиев от местното население. След като домът му бил заварден днес, той се е предал без никакво оказване на съпротива.

  „Колегите психолози разговаряха с него и сравнително бързо, без да е употребена никаква сила, той е арестуван от екипи на Специлизирания отряд за борба с тероризма, след като се е предал. Станало е извън къщата.“, посочи комисар Иванов. Стана ясно още, че след залавянето му Пачелиев не бил особено комуникативен с разследващите.

  Името на Иван Пачелиев нашумя за първи път преди година и половина, когато той се беше барикадирал в дома си. Направи го, защото беше издирван по разследване за закани за убийство срещу израелския посланик. Тогава той беше изведен от спецчастите на МВР. Беше изправен на съд и пуснат под парична гаранция. В негова подкрепа тогава дори беше събрана подписка от хора от селото и Тополовград, те събраха и пари, за да му платят гаранцията.

  От тогава са се провеждали профилактични беседи с него, отбеляза шефът на Главна дирекция “Национална полиция” главен комисар Христо Терзийски. Той уточни, че Пачелиев е бил задържан през декември 2018 година в столицата по образувано досъдебно производство за закана за убийство към длъжностни лица. Делото по този случай приключва до седмица, обяви окръжният прокурор Дойчин Дойчев.

  В селото днес се говори, че Пачелиев бил с наранена ръка. Затова и вероятно е бил в здравната служба при доктора. Има свидетел, който го е видял да излиза от сградата. Възможно е при манипулацията да е изпитал някаква болка и въпреки, че неговият праг на поносимост на болка е доста висок, именно това да е отключило някакви спомени от легионерската служба и да е довело до жестоката агресия.

  „Към този момент това, което имаме като информация, е, че лицето е напълно дееспособно и носи наказателна отговорност“, допълни Главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов.

  В късния следобед днес все още се правеха огледи на мястото на убийството - в здравната служба и на къщата на заподозрения за извършител, които са на две пресечки разстояние. Властите посочиха, че все още няма яснота за точния мотив на престъплението. Тепърва и патоанатомът ще се произнесе за причината за настъпването на смъртта на фелдшера.

  По неофициална информация обаче възрастният медик бил открит в кабинета в здравната служба с разбита глава и множество прободни рани по цялото тяло.

  По случая е образувано досъдебно производство по специалния състав на чл. 116, ал. 2 от НК за убийство на медицинско лице при изпълнение на служебните задължения. „Мястото, където е намерена жертвата и първоначалните данни ни дават основание да предполагаме, че е възможно смъртта да е причинена по повод изпълненията му на служебните задължения“, посочи прокурор Дойчев. За това престъпление законът предвижда от 20 до 30 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

  Красимира Славова


   

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Jo
   John
   1 -1
   16:17, 9 окт 2019
   май човека е на няколко ракийки!

  Хороскоп за 14.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Всичко градивно и в полза на повече хора ще се толерира и с попътен вятър ще стигнете до успешния му край. Възползвайте се от възможностите си, за да напреднете в бизнеса, в творческата работа, а също и в личните си дела. Търсещите ново поприще ще открият подходящата за тях обява и с навременни действия, ще получат работата.
  14.10.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Постепенно се отърсвате от спомена за дребните несполуки напоследък. Чувствате се чудесно и ентусиазмът ви е впечатляващ. Привлечени сте от предложението на свой колега, касаещо бъдещ професионален проект. Обмислете всичко добре преди да действате, тъй като начинанието крие сериозни рискове.
  14.10.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Звездите ви предупреждават да бъдете спокойни и разсъдливи, а също и внимателни във всяко действие и постъпка. В контактите си бъдете учтиви приятни и неподкупни, бъдете нащрек. Извикайте от спомените си всичките познания, които имате и ще ви помогнат да постигнете напредък в решаване на служебен проблем. Ако трябва подтиснете прекомерната си чувствителност и покажете уважение към околните.
  14.10.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Предстоящо събитие ще ви мобилизира да приключите навреме с текущите си ангажименти. Задълженията ви включват и срещи от служебен характер, за които сте подготвени. Ако срещнете раздразнение и отказ за общуване у някои, не го преживявайте. Лично за себе си намерете повече време за любов и развлечения.
  14.10.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Акцентирайте се върху реалните си възможности за реализации и не пилейте енергията си по мъгляви идеи. Запознайте се с детайлите и ги използвайте, като даденост в работата си. Ако работите в съдружие се съобразете с мнението на партньорите си, не правете нищо на инат, за да не съжалявате.
  14.10.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Потиснете съмненията си и не обезсърчавайте колегите си в общата ви работа. Бъдете последователни в действията си и не прибързвайте, за да не създавате напрежение сред околните. Осигурете си време за проучване на детайлите и ще се справите с делата си.
  14.10.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Заемате се със сериозни промени. Трудно се нагаждате към нещата, които не ви създават уют. Колегите ви проявяват интерес към особата ви и е възможно това да ви създаде проблеми. Налага се да прибегнете до незабавна намеса. Бъдете резервирани към чужди съвети и дейности, които ще ви въвлекат в конфликт с непознати.
  14.10.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Проява на добро възпитание и поведение е да сте учтиви и полезни. Имате добро сърце и няма да се затрудните, но има какво да превъзмогнете в себе си. Започната работа ще ви задържи на работното място и е възможно да отложите запланувани срещи. На склонността ви към своеволия няма да се погледне еднозначно.
  14.10.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Работата ви ще бъде успешна, но ще ви коства значителни усилия. Не отказвайте подкрепата на хората около вас, в определени моменти наистина ще се нуждаете от нея. Справяте се чудесно с проблем в личен план, касаещ отношенията ви с близък човек. Настроението ви ще се повишава и ви очаква приятна вечер.
  14.10.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  На път сте да се осъществи нещо, което отдавна ви предстои и очаквате с нетърпение. Имате благоприятни възможности днес и ще е добре, ако не ги пропускате заради други хора. Близък приятел ви доверява нещо, което не сте знаели до този момент. Опитайте се да влезете в положението му и да му помогнете.
  14.10.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
  14.10.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С каквото и да решите да се замете днес, бъдете сигурни, че ще останете удовлетворени от свършеното. Отношенията ви с човек, на когото особено държите претърпяват промяна в положителен план. Нараства уважението ви към партньор, с когото отдавна работите. Радвате се на миговете с любимия човек.
  14.10.2019
  Последни новини