От х:

Днес в x:

8 °C

Обръщение на галено име, отключвало агресия в арестувания за убийството легионер /видео/

  Заподозреният за убийството на фелдшера от Орешник легионер Иван Пачелиев ставал агресивен, когато към него съселяните му се обръщали на галено име и му казвали „Ванчо“ или „Ваньо“. „Аз съм Иван!“ отсичал в такива случаи той. А поведението му ставало, като на обиден по ранг човек, описват местните хора.

  Съселяните му разказват за случай преди месеци, в който при обръщение на галено той дори опрял пистолет в главата на мъж от Орешник. От стреса човекът по-късно починал.

  За тази реакция на бившия легионер от Френския легион, разказа и съседът на убития фелдшер - Николай Тингев-Кобрата.

  Часове след като вече се знаеше, че спецчастите са завардили дома на 37-годишния легионер, като основен заподозрян за убийството на 72-годишния медик - Димитър Факиров, той все още не можеше да повярва, че най-лошото се е случило. Не можеше да си обясни, защо са посегнали на живота му. Разказа, че фелдшерът, който е зет в тяхното село, е родом от Устрем. Обслужвал хората в Орешник след като се пенсионирал от служба в мина „Устрем“. Каза, че бил добър човек и на всички помагал. Затова и не вярва между него и легионера да е имало стар конфликт, който сега евентуално да е ескалирал.

  Виждал е Пачелиев за последен път преди два дни, търсел от него работа - да реже дърва, с това си изкарвал прехраната.

  За разлика от много от съселяните си, които разказват, че се страхували от Пачелиев, дори го отбягвали на улицата, Кобрата признава, че не се е страхувал, но също и описва странното държание на моменти на легионера. „Аз по принцип не се страхувам. Но тези легионери не трябва да ги има. Обучават ги в специални умения, странни хора. Не му ли кажеш цялото име - става агресивен.“

  Пачелиев живее в родната си къща, която е към края на селото сам. За него единствено от време на време се грижи леля му Станка Динкова. Днес жената беше в дома си на село, но категорично отказа да коментира настроенията на близкия си. Каза, че го виждала рядко - от седмица на седмица и отрече днес да го е срещала.

  Главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов посочи, че в МВР не е имало сигнали за агресия от страна на Иван Пачелиев от местното население. След като домът му бил заварден днес, той се е предал без никакво оказване на съпротива.

  „Колегите психолози разговаряха с него и сравнително бързо, без да е употребена никаква сила, той е арестуван от екипи на Специлизирания отряд за борба с тероризма, след като се е предал. Станало е извън къщата.“, посочи комисар Иванов. Стана ясно още, че след залавянето му Пачелиев не бил особено комуникативен с разследващите.

  Името на Иван Пачелиев нашумя за първи път преди година и половина, когато той се беше барикадирал в дома си. Направи го, защото беше издирван по разследване за закани за убийство срещу израелския посланик. Тогава той беше изведен от спецчастите на МВР. Беше изправен на съд и пуснат под парична гаранция. В негова подкрепа тогава дори беше събрана подписка от хора от селото и Тополовград, те събраха и пари, за да му платят гаранцията.

  От тогава са се провеждали профилактични беседи с него, отбеляза шефът на Главна дирекция “Национална полиция” главен комисар Христо Терзийски. Той уточни, че Пачелиев е бил задържан през декември 2018 година в столицата по образувано досъдебно производство за закана за убийство към длъжностни лица. Делото по този случай приключва до седмица, обяви окръжният прокурор Дойчин Дойчев.

  В селото днес се говори, че Пачелиев бил с наранена ръка. Затова и вероятно е бил в здравната служба при доктора. Има свидетел, който го е видял да излиза от сградата. Възможно е при манипулацията да е изпитал някаква болка и въпреки, че неговият праг на поносимост на болка е доста висок, именно това да е отключило някакви спомени от легионерската служба и да е довело до жестоката агресия.

  „Към този момент това, което имаме като информация, е, че лицето е напълно дееспособно и носи наказателна отговорност“, допълни Главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов.

  В късния следобед днес все още се правеха огледи на мястото на убийството - в здравната служба и на къщата на заподозрения за извършител, които са на две пресечки разстояние. Властите посочиха, че все още няма яснота за точния мотив на престъплението. Тепърва и патоанатомът ще се произнесе за причината за настъпването на смъртта на фелдшера.

  По неофициална информация обаче възрастният медик бил открит в кабинета в здравната служба с разбита глава и множество прободни рани по цялото тяло.

  По случая е образувано досъдебно производство по специалния състав на чл. 116, ал. 2 от НК за убийство на медицинско лице при изпълнение на служебните задължения. „Мястото, където е намерена жертвата и първоначалните данни ни дават основание да предполагаме, че е възможно смъртта да е причинена по повод изпълненията му на служебните задължения“, посочи прокурор Дойчев. За това престъпление законът предвижда от 20 до 30 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Jo
   John
   1 -1
   16:17, 9 окт 2019
   май човека е на няколко ракийки!

  Хороскоп за 12.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Работете, за да сбъднете желанията си. Днес имате шанс да постигнете повече от нещата, които искате да имате за себе си и за близките си. Задоволени нужди и любовни вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, касаещи бъдещето ви ще се придвижат и уверени ще продължите да напред.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  От вглеждането ви прекалено много в несъщественото може да станете по-нервни и непълноценни. Възползвайте се съвета и ще ви стане по-леко, а и ще бъде така, както вие го искате. В хода на работата ще възникнат и нови желания, бъдете търпеливи. У дома ще се чувствате спокойни и уверени.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Стараете се да изпипвате всичко, с което се занимавате и днес ще имате значителен успех в това направление. Не изоставяте намеренията си и от това можете само да спечелите. Не пренебрегвайте мнението на сърдечния си партньор, нещо повече, вслушвайте се в съветите му. Ще останете доволни.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С добра организация ще спазите сроковете и договореностите днес. Търсете разбирателство в общуванията си, те ви зареждат с добра енергия. В противен случай са възможни недоразумения, които не са желателни. Вести от чужбина ще накарат някои от вас да предприемат по-скорошни действия в посока предстоящо пътуване или посрещане на гости.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Динамично ще премине деня за много от вас. Решаване на финансови въпроси и свързаните с това срещи. Няма да липсват и притеснения, които ще влияят на активността ви, търсейки по-бързо изход от създалата се ситуация. Общото при всички ви е, че ще се мобилизирате и без да се щадите, ще работите за целите си.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Гъвкавият ви подход ви осигурява значително предимство пред конкурентите ви. Виждате перспективите в нетрадиционни решения и не се колебаете да ги осъществите. Взаимоотношенията ви с партньорите на работното място постепенно навлизат в желаното русло и това прави работата ви много по-ефективна. Полагате основите на бъдещ успех.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес с размах ще осъществявате идеите си. Околните ще са очаровани от вас и ще се отзоват с интерес на предложенията ви. Няма да срещнете трудност при деловите срещи. С основание очаквате повишение на материалното си състояние. В личен план сте прекалено настоятелни.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ако правите нещата така, че те да ви носят удовлетворение, не се притеснявайте за днешния си и утрешен ден. Насочете енергията си в подкрепа на собственото си добруване, като разбира се не пренебрегвате и другите. Бъдете разумни, но с добро сърце.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Напук на зложелателите ще излезете победител при битката си с пречките по пътя ви. Някоя и друга клюка по ваш адрес ще ви развесели. Толерантността, която проявявате днес, е за завиждане. Душевната ви хармония е ненакърнима.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  За да имате успехи си поставяйте краткосрочни цели и ги следвайте. Погълнати сте от възможността за бърза реализация на печеливш проект и не мислите за развлечения. Социални проблеми ще подтикнат някои от вас към крайни изказвания, с което ще привлекат вниманието на други хора.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес ви попада възможност, която не е за изпускане, затова едва ли ще е чудно че правите всичко възможно, за да се възползвате максимално от нея. Бъдете склонни към отстъпки в личен план, в противен случай рискувате да обтегнете отношенията си с човек, на когото държите. Емоциите властват над вас пред целия ден, затова се опитайте вечерта да се отпуснете вечерта.
  12 дек 2019
  Последни новини