От х:

Днес в x:

Ало измамниците тръгнаха и по читалищата

Телефонните измамници са толкова изобретателни и за пореден път доказват, че наглостта им е безгранична.

След като не прощават на възрастни хора и под ударите им падат дори малки деца, които въвличат в заблуда по различни обстоятелства, за да ги принудят да плащат, в новата си схема обирджиите по телефона налазиха и читалищата.

От Регионалния експертно-консултантски и информационен център „Читалища” в Хасково предупредиха колегите си за повишено внимание, че могат да станат жертви на измама, скалъпена по телефона.

Опити за прилагане на схемата вече има регистрирани. Конкретни са случаите от читалището в Чипровци.

Измамниците се представят като служители на Регистъра на народните читалища, които събират такса от 150 лева или пък като хора, които трябва да уредят регистрацията на културното средище в Търговския регистър. Засечените опитите за измама досега са от два мобилни номера, които са подадени от Министерството на културата: 0988/866214 и 0988/866215.

Главният експерт в РЕКИЦ „Читалища” в Хасково Цветелина Кючюкова обръща внимание на всички читалищни дейци, че Министерство на културата не събира никакви такси за публикуване на документи в Публичния регистър на читалищата, нито пък в Търговския регистър. „Всяко искане на пари по тази линия е измама.“, предупреждава тя.

Вече има сигнал за подобно обаждане и от читалище в Хасково. До манипулация със средства там обаче не се е стигнало.

Кючукова припомни за опити отпреди година да бъдат измамени читалищни секретари. Тогава обаче измамниците искали от името на Министерството пари за задължителна поддръжка на интернет информационна страница на читалищата.

Призивът за бдителност е не само към читалищните дейци, но и към гражданите, особено в малките населени места, които, решени да подпомогнат читалищната дейност в своето населено място, могат също да станат жертви на измамите. При всяко съмнение, че има подобен опит да се сигнализира незабавно на органите на реда, съветва Цветелина Кючюкова.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини