От х:

Днес в x:

Проверка по 82 сигнала за липса на лекарства

Изпълнителната агенция по лекарствата е започнала проверка по 82 сигнала за липсващи лекарства. Става въпрос за 31 медикамента. Информацията е публикувана на официалния сайт на ИАЛ. На него се съобщава, че вече има отговор по 41 от подадените сигнала.

От Агенцията съобщават, че за публикацията са провокирани от информацията, разпространена до медиите от бившата председателка на Сдружението за развитие на българското здравеопазване -Ваня Добрева за това, че няма отговор по сигналите за липсващи определени лекерствени продукти, няко иот тях за онкоболни,  от сайта www.moeto-lekarstvo.com.

Проверката се налага тъй като заради липсващата валидация в този момент за достоверност за някои единични сигнали. За това е необходимо да се извършат проверки и събиране на допълнителни данни от притежателите на разрешение за употреба на лекарствени продукти и производители извън страната. Това отнема технологично време, обясняват от агенцията.

Електронния сайтwww.moeto-lekarstvo.comе създаден от Сдружение за развитие на българското здравеопазване по повод сключено Споразумение с ИАЛ с цел осигуряване на необходимото партньорство и взаимодействие на национално ниво чрез обмен на информация в областта на лекарствените продукти, обясняват от ИАЛ. От там посочват, че след обявяването на сайта през м. септември има пробна обмяна на информация чрез имейли за уточняване на техническите аспекти, въз основа на което да се автоматизира процесът.

„През периода и до настоящия момент се осъществява редовно комуникация включително и чрез провеждане на срещи с г-жа Боряна Ботева – Председател на Управителния съвет на Сдружението и други негови представители с оглед възможността сигналите да бъдат обобщавани с цел избягване на повторяемост и валидиране за достоверност от страна на Сдружението, за което бе постигнато съгласие.“, сочи още публикацията на страницата на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини