От х:

Днес в x:

Харманли посрещна иконите на Девата от Ананиев

    Чудотворните икони на Пресвета Богородица „Скоропослушница“ и Пресвета Богородица „Касперовская“ посрещнаха в късния следобед днес миряните от Харманли.

    Иконите от украйнския град Ананиев бяха донесени от  руски свещеници. Светините бяха отнесени до храма „Свети Иван Рилски“, където ще останат за поклонение до първи октомври, от литийнто шествие. Миряните тръгнаха от пл.“Възраждане“ и минаха по пътя си до църквата през по улиците “Никола Петков“и “Алеко Константинов“.

    Тази вечер ще бъде отслужено вечерно богослужение, а утре, на 29 септември в 9 ч. Старозагорският митрополит Киприан Божествена ще отслужи в храма св. литургия.

    Иконата на „Света Богородица Скоропослушница” е светинята на манастира Дохиар в Света гора.

    Според преданието монах, който не послушал гласа на Божията майка ослепял. С молитва и разкаяние пред изографисания лик на Богородица в манастира обаче, той получил прошка. Скоро и прогледнал.

    С чудото на изцелението е свързана и светинята "Пресвета Богородица "Касперовская". Иконата става собственост от наследство на Джулиана Касперова. През 1840 г. жената отправя гореща молба към Божията майка и вижда, че иконата засиява. Оттогава случаите на изцеление на хора, помолили се пред светинята, са десетки.

     Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини