От х:

Днес в x:

Хасково, Харманли и Симеоновград се включиха в кампанията „Капачки за бъдеще“

    Много деца, тийнейджъри и възрастни се включиха в първата масирана акция в Хасково на Националната кампания „Капачки за бъдеще“. Началото й беше обявено за 10 часа тази сутрин. Още преди това обаче купища чували и пластмасови бутилки с капачки са били стоварени пред Младежкия център, където е депото. Има доброволци от Харманли и Симеоновград.

     „Бях много приятно изненадана какво се случва още в 10 часа, в самото начало на акцията- на място вече имаше деца. Някои от тях разказаха, че ходят по парковете и събират изхвърлените извън кошовете капачки. Така от една страна децата се грижат за природата, защото знаем, че пластмасата е с много дълъг срок на разпад, а от друга-у тях се формира усещането, че участват в нещо добро, че помагат доброто да се случи. По-малките от доброволците, естествено, не знаят какво е кувиоз, но са напълно наясно, че с капачките, които носят, ще помагат на бебетата“, разказа организаторката на кампанията в Хасково Таня Челебиева.

    Със събраните средства от кампанията се купуват стационарни кувьози, които се разпределят в АГ отделенията в малките населени места.

    През изминалата седмица „Капачки за бъдеще“ дари три кувьоза в болницата във Велинград, на 29-ти септември се очаква пристигането на още три кувьоза, които ще бъдат дарени. Кампанията е благодетел на 11 болниците досега, а дарените кувьози са помогнали на над 150 бебенца.

    Криси е на пет и половина години. За събирането на капачките й помогнала баба й. В градината събират също и много деца са съпричастни към тази акция. Пред Младежкия център в Хасково я доведоха днес родителите й, за да остави всичко събрано досега.

    Отказвайки помощ, съвсем сама три годишната Алекс пренесе своите туби, в които е събирала капачките за бебетата. „Имам големи мускули“, казва малкото момиченце докато подрежда до голямата камара с капачки и своите.

    Акцията ще продължи до 14 часа днес в Хасково. Организаторите на кампанията обявиха, че имат нужда от доброволци, които да помогнат за товареното на събраното. Капачките ще бъдат изкупени от фирмата в с. Войводово, собственост на Илия Пиперов. Те ще бъдат рециклирани и използвани като суровина за производството на касетки за плодове и зеленчуци.

    "Капачките замърсяват околната среда, а сега могат да бъдат много полезни. Затова нашата фирма реши да се включи в каузата, като изкупи събраните капачки, макар да е малко по-трудоемко за производството, отколкото, ако купим готовата суровина", разказа Петко, който днес лично отговаря за прибирането на капачките.

    От фирмата апелират да не се събира всякаква пластмаса, а само капачки, защото останалото бави процеса заради сортирането.

    Хасково е един от 16-те пункта днес, в който „Капачки за бъдеще“ дарява бъдеще.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини