От х:

Днес в x:

Петима обвиняеми в разследване в за трафик на 16 афганистанци

Районна прокуратура-Ивайловград привлече като обвиняеми пет лица за незаконно подпомагане на граждани на Афганистан да преминат през страната. Образувани са три досъдебни производства спрямо четирима мъже и една жена, всички български граждани.

Българите се разследват за това, че с леки автомобили са превозвали през българска територия незаконно чужденците на 17-ти септември.

36-годишната Б.А. е превозвала незаконно трима афганистанци при м. Колибар чешма край Ивайловград. По второто досъдебно производство като обвиняеми са привлечени М.Т., на 24 г., и Б.И., на 26 г., за това, че в същия ден в района на местността Пенсионерска чешма, са подпомогнали с превоз седем нелегални граждани на Афганистан. По третото досъдебно производство като обвиняеми са привлечени Р.Т., на 29 г., и С. К., на 31 години. Те возели чужденците в района на местността Дупката. И трита използвани автомобила за нелегалния трафик са със софийска регистрация, уточняват от обвинението.

В трите автомобила са пътували общо 16 граждани на Афганистан, като 8 от тях са момчета на възраст между 13 г. и 18 години.

До момента е установено, че чужденците са влезли незаконно у нас от Гърция на три дни преди да бъдат заловени. На 14-ти септември те преминали през „зелена“ граница в района на село в община Ивайловград. Придвижвали се през гористи местности, като на 17 септември ., стигнали в близост до разклона за с. Покрован.

Там били качени на трите автомобила, в които били петимата обвиняеми. Целта на чуждите граждани е била да стигнат до Франция.

Петимата обвиняеми са задържани от служители на „Гранична полиция“ в района на Ивайловград.

При разпитите станало ясно, че афганистанците са платили за прехвърлянето си още в Истанбул. На каналджиите дали средно по 3 000 евро, за да стигнат до Сърбия, а според уговорката същата сума трябвало да бъде платена по-късно, за да отидат до крайната точка на целта си- Франция.

Всички заловени афганистанци са били без документи за самоличност.

Спрямо пълнолетните чужденци са образувани бързи производства за преминаване през границата на страната без разрешение на надлежните органи. Те са настанени в Миграционен център у нас.

По трите досъдебни производства се извършват активни процесуално-следствени действия, като се изяснява съпричастността и на други лица към престъплението.

Haskovo.net
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини