От х:

Днес в x:

13 °C

87 нарушения във фирми от хасковско при работата с опасни вещества

    87 нарушения при работа с опасни вещества са засечени при проверките на инспекторите по труда във фирми от Хасковска област.

    Основно се нарушават нормите при регистрацията и оценката при работата с химикали. При 66 от нарушенията е липсвал информационен лист за  използваните опасни вещества, коментира директорът на Инспекцията по труда в Хасково Кирчо Кирев.

    Проверките са част от Националната кампания "Здравословни работни места 2018 - 2019 г., управление на опасните вещества на работното място", чрез която България се включва в общоевропейската.

    46 са общо проверените до момента предприятия в Хасковска област от началото на кампанията през миналата година. През 2019 година огледите са минали в 29 фирми.

    Общото впечатление е, че като цяло работниците и работодателите им не са запознати с основните пиктограми, указващи вида и степента на опасност при работа с вещества, като лепила, газ, лесно запалими препарати, коментират от Инспекцията по труда.

    Инспекторите са влизали в предприятия от различни сфери, сред които компании от мебелното производство, фирми за производство на обувки, чанти, на мебели, на сапуни, сред заетите в растениевъдството, оформянето и поддържането на зелени площи, в болнични заведения, проверявани са и фирми от сферата на автобояджийството.

    Там, където са открити нарушения са дадени предписания, глоби не са налагани.


    "Целта на посещенията на инспекторите е по-скоро превенция и запознаване на място със специфичните знаци, оказващи опасни вещества, да се ограмотят работниците и техните работодатели, да се насочи вниманието на бизнес върху рисковете от работата с опасни вещества“, отбеляза Кирчо Кирев. Затова на място са раздавани листовки с най-популярните пиктограми, които персоналът на проверявано предприятие е трябвало да попълни, за да се разбере нивото на познание за работа с материалите, съдържащи опасни вещества.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини