От х:

Днес в x:

11 °C

Изгубен континент с размера на Гренландия открит под Европа

Скрит континент, частично потънал в земята, бе разкрит от учените, като част от земната маса е видима и до днес.

Изследователи от Унивреситета в Утрехт разкриха континенталната кора, наречена Голяма Адрия, част от Адриатическия регион, откъснал се от Северна Африка преди над 200 милиона години.

Земната маса, останала видима, съставлява ивица земя в Италия, проситраща се от Торино на север до Пулия на юг.

“Забравете Атлантида”, казва главният изследовател Ду ван Хинсберген, „без да го осъзнават голяма част от туристите прекапрват отпуската си всяка година върху изгубения континент Голяма Адрия“.

Според доклад, публикуван в списанието Gondwana Research, земната маса се откъснала от Северна Африка преди над 200 милиона години преди да започне да се измества редом със сложната система от тектонични плочи, съставляващи Средиземноморския регион.

“Истинска геологична бъркотия. Всичко е извито, пречупено и струпано. В сравнение с това, Хималаите са една значително по-проста система. Там можете да последвате няколко големи разлома на разстояние над 2000 км.”, казва ван Хинсберген.

Голяма част от останалата земна маса потънала под водата, покрита от коралови рифове, плитки морета и седименти. Седиментите образували скали, които на свой ред били повлечени с потъването на континента под тектоничните плочи, образувайки планински вериги в Алпите, Апенините, Балканите, Гърция и Турция.

Обширният земен участък покрит от континента, означава, че истроията на региона се нуждае от по-нататъшно изследване от страна на учените, които картографират еволюцията му от триаса насам.

“Това е не просто огромен регион, но приютява и над 30 държави, всяка от които е провеждала свои собствени геоложки изследвания, изработвала е собствени карти и има собствени идеи за еволюционната история”, казва ван Хинсберген.

“Изследванията често спират на националните граници. Следователно регионът е фрагментиран не само от геологична гледна точка”

Не за пръв път учените откриват скрити земни маси. През 2017 изследователи от Южноафриканския университет във Витватерсран откри, че остров Мавриций е разположен върху неоткрит фрагмент от суперконтинента Гондвана на възраст 200 милиона години, който се откъснал от Африка, Южна Америка, Антарктида, Индия и Австралия преди около 180 милиона години.

За Нова Зеландия бе установено, че се намира на върха на значително по-голяма земна маса, наречена Зеландия, голяма част от която е разположена под Южния Пасифик и следователно е невидима.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 12.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Проявявайте повече сдържаност в оценките си за хората. Рискувате много, ако налагате мнението си или пък го споделяте с неподходящи хора. С повече разбиране и подход решавайте спорните въпроси. Отношенията в семейството стават най-важните за вас. Не прибързвайте при вземането на крайни решения, съвсем скоро ще ви се открият прекрасни шансове за реализация.
12 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Романтични влечения ще ви потопят в приятната компания на личност, към която се стремите отдавна. Деловите представители измежду вас ще посветят от времето си на срещи и договорености, свързани с предстоящи сделки. Финансите ви ще са пропорционални на енергията, която влагате в работата си, но не при всички.
12 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Финансови успехи днес ще отвлекат вниманието ви от интимната сфера. Все пак може би някои от вас ще забележат вниманието, с което ви дарява привлекателна личност от противоположния пол. Не пропускайте шанса си, може да съжалявате. Някои от вас се насочват към мащабни покупки, планирани отдавна.
12 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Интелигентни и находчиви ще привличате околните, насърчавайки ги да работят усърдно в подкрепа на общите ви интереси. Ако желаете да запазите и занапред уважението им бъдете открити, но личните си вълнения запазете за себе си. Остротата на нечие мнения ще ви кара да бъдете по-внимателни.
12 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Правилното разпределение на задачите ще ви осигури време за всичко, което предвиждате за днес. Навременна информация ще улесни работата ви и ще ви осигури водещи позиции в проекта, върху който се трудите. Качествата ви се ценят и от много посоки ще търсят съдействието и съветите ви.
12 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Контактите с хора от вашата професионална среда(или сферата в която се реализирате), ще бъдат особено плодотворни днес. Споделените идеи ще ви заредят с енергия, а за доброто ви настроение решаващи са и неочакваните приходи, които ще реализирате.
12 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Имате планове и конкретни идеи за развитието на проекта, върху който работите, но не бива да губите търпението си. Възползвайте се от услугите на колегите си и не пренебрегвайте желанието им да са ви полезни, ако не с друго, то с опита си. Вземете мерки и по отношение на здравословен проблем.
12 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ускорено ще се развиват за вас събитията днес, с последните си действия сте създали условия за това. Без да изпадате в излишно притеснение, ще следвате логиката и интересите си, грижейки се наред с това и за доброто на хората от близкото си обкръжение. За всички е вярно, че скоро ще получат това, към което се стремят.
12 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Със съдействието на влиятелна личност успявате да преодолеете административните спънки, които ви забавят в момента. Съвсем скоро ще имате нужната ви свобода на действие и ще осъществите идеите си. Възможно е неразбирателство с делови партньори по финансирането на съвместен проект. За сега имате достатъчно време за да направите нужните промени.
12 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ще ви предложи възможности за добра реализация, най-вече на бизнесмените. Ще се чувствате удобно и в добро настроение. Причина за това може да бъде реализирана сделка или друга придобивка. Ще споделите вълненията си с приятели и ще се радвате на близостта си.
12 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Няма да се поддадете на напрежението и ще работите за приключване на започнатите задачи и всички останали, които очакват вниманието ви днес. Уверено ще се впуснете в надпревара с можещите, доказвайки качествата и правото си да сте сред първите. Приемането на чуждите успехи ви прави чест.
12 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Учете се от опита на успелите, за да постигне целите си. Правете компромиси и ще постигнете повече в отношенията си с околните, и което е по-важно, няма да оставате разочаровани. Нечие натрапващо се присъствие ви идва в повече. Мислите ви са в друга посока, но човека, който ги владее не подозира за тях.
12 дек 2019
Последни новини