От х:

Днес в x:

Гимнастик откри 23-тото издание на Хасково джаз

Изображение 1 от 3

    Той е един от младите таланти на сцената на Хасково джаз тази година. Негова се падна честта да открие 23-тото издание на джазовия празник в Хасково.

    Саксофонистът Николай Бобчев участва за първи път във феста и за първи път, като водещ проект тук.

    В Николай Бобчев трио на откриването в клуб „Ралица“се включиха утвърдени музиканти и преподаватели, които хасковската публика добре познава от предишни техни гостувания -пианистът Йордан Тоновски и контрабасистът Христо Минчев.

    Представянето направи организаторът на фестивала, който ще продължи до 29-и септември Димитър Русев -Мутата.

    Началото снощи беше дадено с композиции на Декстър Гордан, а финалът- с много аплодисменти от публиката.

    А пътят към сцената за младокът със саксофон Николай Бобчев, който буквално току-що се е дипломирал, минава през гимнастическия салон и китарата.

    Николай Бобчев дълги години тренира спортна гимнастика и лека атлетика в родния Пловдив, а в един момент и паралелно с това започва заниманията си в музиката, но първо с китара. С китара и се дипломира в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. „Съчетавах спорта и изкуството прекрасно. Спортът ми харесваше, но музиката надделя. От спорта взех всичко, което е необходимо, за да се развивам като музикант-научих се на дисциплина, която е най-важна за един музикант, всъщност, на постоянство, умението за работа в екип, бързо да се съсредоточавам и да не губя концентрация“, казва Бобчев.

    Пали се по саксофона, когато е във втори курс на академията покрай своя състудентка, която вече свири на този инструмент. Двамата правят дует, в който Бобчев е с китарата. След този проект обаче решава да пробва и със саксофон. Цвета Карагеоргиева е неговата учителка в новата му страст.

    А за участието си в Хасково Николай Бобчев е благодарен за подкрепата на опитните музиканти, които снощи застанаха редом до него. Една от основните цели на Хасково джаз-да дава сцена на младите с възможност да изграждат образа си пред публиката, като разпознаваеми музиканти, обяви Димитър Русев  при представянето на триото.

    „Музикантите трябва да се подкрепяме, а училите които дават път на по-младите, на учениците, са наистина благородни хора“, казва Николай Бобчев. Самият той смята да се занимава с деца като преподавател и заради това записва педагогика.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини