От х:

Днес в x:

12 °C

Глобяват „Траш еко пак“ за неизвозения навреме боклук от ТЕЦ „Марица 3“

Между 2 хил. и 20 хил. лв. санкция по Закона за опазване на околната среда ще бъде наложена на сливенското ООД „Траш еко пак“ за закъснение при премахването на боклука, складиран на територията на ТЕЦ „Марица 3“. Тепърва ще се уточни размера на глобата, която ще съответства на забавянето по издаденото от Регионалната инспекция по околната среда и водите -Хасково предписание. Крайният срок за извозването на тоновете отпадъци беше 15-ти септември. Екоинспекторите са проверили ситуацията ден по-късно и са установили, че боклукът се прибира, но площадката не е изчистена напълно. Към този момент процесът още върви.

По сигнал на граждани и след публикации в медиите РИОСВ- Хасково направи за първи път проверка на място на 19-ти август и завари 622 т. частично балирани, нееднородни отпадъци.

Граждани сигнализираха и днес в редакцията на Haskovo.net, че боклук още има на площадката на ТЕЦ-а и споделиха опасения, че е възможно отпадъците да са горени, тъй като имало усещане за замърсеност на въздуха. „Имам алергия и силно се съмнявам, че въздухът е замърсен, понеже го усещам“, оплака се Севдалина Петева. Тя дори подозира връзка между твърденията си и неработещото електронно табло на общината, което дава и информация за стойностите на запрашеност във въздуха.

От РИОСВ посочиха, че към титуляра на регистрационния документ за извършване на дейности с отпадъци на площадката, разположена на територията на ТЕЦ ,,Марица 3“ - „Траш еко пак“ ООД, е изпратено писмо за получаването на акта за неизпълнение в срок на предписание на 25 -ти септември. Следва издаването на наказателното постановление и определяне точния размер на глобата.

От екоинспекцията увериха, че автоматичната измервателна станция в Димитровград работи и няма отчетено замърсяване на въздуха, стойностите са в норма и дори днес са под обикновено регистрираните.

От РИОСВ-Хасково съветват гражданите, които искат адекватно да се информират за нивото на замърсеност да използват данните от интерактивната карта на сайта им през Системата за информиране на населението за качеството на амосферния въздух.

Стартирана е и процедура за обследване състава на отпадъците, по която трябва да се произнесе Международна акредитирана лаборатория. До момента боклукът е деклариран, като отпадък в „зеления списък“- подлежи на свободно преминаване и не подлежи на нотификация от страна на държавата, посочи министърът на околната среда Нено Димов от трибуната на Народното събрание по време на парламентарния контрол миналата седмица.

Ако след експертизата се окаже обаче, че тоновете отпадъци от площадката на ТЕЦ „Марица 3“ са с опасно съдържание, те ще бъдат върнати в страната на произхода си-Италия.

Все още тази експертиза не е готова.

Красимира Славова

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ге
  Георги
  9 -1
  22:54, 20 сеп 2019
  Гласувайки на местните избори за представителите на листата на БДЦ - Български демократичен център, партията на Ковачки , гласуваме за боклуците и бунищата които създадоха в цялата страна , създадоха проблеми и в нашата община Димитровград.
  Тези ,които мълчаливо заради дребен пост са готови да пожертват здравето на хората и трагичното е , че и на техните семейства.

Хороскоп за 18.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Делата ви ще се развиват в неочаквана последователност, предвид промените, които предстоят. Колкото и да не сте обнадеждени, няма и да сте разочаровани. Довежданата придобивка ще събуди интереса ви към някого или нещо, който ще се задълбочи през следващите дни. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, особено към човека, който ви интересува.
18 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Не приспивайте вниманието си за некоректни партньори, в състояние сте и можете да предотвратите задкулисната им игра. Личните ви дела ще потръгнат, на предстояща среща ще се изяснят съществуващи недоразумения и всичко ще бъде наред. Правилно подредени, приоритетните ви ангажименти ще ви донесат добри дивиденти.
18 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се чувствате в добро настроение и ще търсите начин да го споделите с любимите си хора. Споделяйки интересните си идеи, ще срещнете разбиране и готовност за подкрепа. Наясно сте, че вътрешния ви глас е най-точния ориентир за нещата, които ви вълнуват и ще го следвате.
18 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Не се тревожете, ако не ви се удаде да решите въпроси, занимаващи ви не от вчера и днес. Очевидно е нужна подкрепа, и ако знаете от кого точно, не се колебайте да я потърсите. Не давайте воля на всичките си мисли, оставете част от тях за споделяне, но друг път. Обичани сте и това ви зарежда с енергия.
18 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате потенциал и възможности да се справите с предизвикателства, които ще се изправят пред вас. Очаквате повече от човек, който не е в състояние да ви го даде. Колкото по-рано осъзнаете този факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Деловите представители ще получат оферта за печеливша сделка.
18 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Решени сте да се справите с всичко, но да осигурите независимостта си. Подобни вълнения не са рядкост при вас, за това без колебание ще отхвърлите ограниченията и ще заявите претенциите си за по-добро настояще и бъдеще. Силите ще ви стигнат и за други начинания, с които ще напътствате нечии действия. Да се чуди човек от къде толкова енергия и хъс.
18 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Влияете се от оценките на другите и на свой ред давате мнението си, без това да е нужно. Пазете се от конфликти, защото няма да ви донесат очакваните облекчения. Доверете се на сътрудниците си и ги оставете да поемат част от работата. Но не го правете като благодеяние, уважавайте достойнството им.
18 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прекалено високи са изискванията ви както към собствената ви, така и към чуждата работа. Това е чудесно, тъй като ви кара да изпипвате всеки елемент от работата си, но може да ви създаде неприятности с хората, с които работите. Подходете с такт и разбиране към доводите им, като същевременно се опитайте да ги накарате и те да разберат вашите.
18 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако позволите на излишната си енергия днес да ви повлияе, това може да бъде доста неприятно. Намерете начин да я изразходвате подобаващо, без това да нарушава добрите ви взаимоотношения с околните. Печелите симпатиите на някой, когото не сте виждали досега. Възможно е бързо да си допаднете взаимно и да откриете доста интересни неща.
18 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Съсредоточени сте, затова и работата ви ще е успешна. Полагате основите на нещо, на което ще се радвате за в бъдеще. От вас се изисква да сте отдадени на заниманията си. Близките ви очакват повече внимание и изглежда напълно го заслужават. Не възлагайте прекалено големи надежди на дадено събитие.
18 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се чувствате в отлично настроение, принос за което ще даде и срещата ви с човек от миналото ви. Интересът ви към него не намалява, напротив. Ще се радвате на взаимност и е възможно връзката ви отново да се поднови. Пазете нервите и здравето си, осигурете си почивка и спокойствие.
18 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ще се радвате на обикновени неща, създаващи ви душевен комфорт. Някои от вас ще имат срещи с хора, които не са виждали от дълго време или пък виждат за пръв път. При всички случаи ще намерите общи теми и ще се обвържете с взаимен интерес. Финансови придобивки ще повишат настроението ви.
18 окт 2019

Случаен виц

Последни новини