От х:

Днес в x:

8 °C

Градският транспорт в Хасково спира частично в знак на протест на 25.09, от 26-изцяло

Фирмата, която извършва градските транспортни превози в Хасково “Златно руно“ спира частично автобусите си на 25-ти септември. Мярката е в знак на протест по обявената преди седмица обществена поръчка от община Хасково за новата транспортна схема.

„Поръчката е незаконна, защото не е минала през Областната комисия по транспорт. От две години караме с анекси към договора и точно сега кметът Добри Беливанов реши да обяви поръчката. А няма реално време дори тя да бъде завършена. Договорите на всички превозвачи- и нашият, и на тези, които карат по линиите в общината и по републиканските от хасковската квота, изтичат на 25-ти септември, а още няма разрешение от областният управител за транспортната схема. Разговарях със Станислав Дечев и той обясни, че не е минала съгласувателната процедурата, тъй като от страна на Хасково не е подадена читава схема за съгласуване. Беливанов пък вдига рамене и казва-карайте. Как обаче ще ни се плати след крайния срок на договора -25-ти септември, не обяснява.“, коментира управителката на „Златно руно“ Боряна Тенчева.

Проблемът за фирмите, които карат по градските линии е по-солиден от тези за междуградските, тъй като те в по-голяма степен разчитат на държавните дотации, които се получават през общините, т.е. тези фирми през анекс не могат да си получат съответно субсидиране-за безплатните карти, които издават например.

Боряна Тенчева посочи, че идния четвъртък протестът ще е по-скоро символичен и няма да наруши социалната функция, която фирмата е поела, подписвайки договора за обслужване на градските линии.“ Ще извозим сутринта учениците и хората на работа, ще ги приберем и вечерта, няма да ги оставим. Но във времето то 9 до 12 часа няма да има градски транспорт и ще е така докато кметът на Хасково не се вразуми и не си свърши работата“, категорична е Боряна Тенчева. Управителката на „Златно руно“ обмисля и спирането изцяло на автобусите на 26-ти септември.

Съгласувателната процедура по транспортната схема е много проста и е действаща, но за нея се изисква поне половин година. Първо схемата на една община трябва да пристигне при областния управител, за да бъде съгласувана със схемите на останалите общини в областта. След тази синхорнизация схемите отиват в Министреството на транспорта, за да се приведат в съответствие с тези на останалите общини и областни в страната, и да се регламентират републиканските линии. Това се прави, за да има икономическа логика за бизнеса, разясни Станислав Дечев.

Областният управител на Хасково посочи, че два пъти е задействал спасителна процедура по транспортната схема на Хасково-на толкова има и право по закон. Последният път го е направил на 25 септември 2018 година и затова анксите към договорите на превозвачите от Хасково изтичат след седмица. В рамките на две години той е разрешавал подписването на анекси към договора, за да не страда бизнеса, а и пътниците. „Нямам повече възможност да правя спасителен план, имам само още един механизъм, който законово мога да приложа, но това трябва да ми бъде поискано от община Хасково. Такова искане до момента не е получавано в областна администрация“, посочи Станислав Дечев.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (17)

  • 1
    Ха
    Хасковлия
    36 -18
    17:32, 18 сеп 2019
    Изборите не могат да дойдат достатъчно бързо!
    По принцип и аз гласувах за г-н Беливанов, но съм силно разочарован от това което видях в родния си град през последните 4 години...
    В случая хейтърите се оказаха прави...
    Надявам се да си изберем кадърен човек, който да посъживи града ни, защото сме много далеч от времето малко след 2000-та, когато вървяхме силно нагоре като град.
    • Ku
      kuma lisa
      20 -23
      18:40, 18 сеп 2019
      Вие сигурно не сте "ХЕЙТЪР" но за компенсация сте Гербер ограничен и овчедушен , каквото му покаже основната Управленска клика за това ще гласува , ако ще това да е магарето на попа !!!
    • Ха
      Хасковлия
      21 -8
      20:02, 18 сеп 2019
      Kuma lisa, интересно как преценихте, че съм "гербер", че и овчедушен и ограничен.
      Нито ме познавате, нито искам да ме познавате, ходете си обратно на магистралата да зарибявате гастарбайтерите (виждате ли и аз мога да правя прибързани преценки, за хора, които не съм виждал и не познавам)
    • КВ
      К В
      6 -5
      22:53, 18 сеп 2019
      Само промени в маршрутните
      разписания от областните схеми се обсъждат в комисия, определена от областния управител. Но в Хасково схемата няма да се променя. Остава същата! Това са глупости,които говори фирмата и областния! Свещена тъпота!
  • 2
    Фи
    Фиданка
    26 -8
    17:50, 18 сеп 2019
    Аман от алчни хора само искат да крадат.автобусите на златно руно трябва да се спрат от движение а не да им се плаща. Веднага нов превознач да се определи стига с тез хора на Георги Иванов съсипаха града.
    • Златно Руно са под всякаква критика наистина. Неспазването на разписанието им е ОГРОМЕН проблем за мен!
  • 3
    Рр
    ррр
    21 -1
    19:48, 18 сеп 2019
    На това златно нещо колите са му за страп, а шофьорите им карат като на F1. Да се измитат и дано се появи някой с акъла си.
  • 4
    Пр
    ПриАтел
    7 -1
    19:55, 18 сеп 2019
    Я да попитам - има ли промяна на транспортната схема или е същата от преди? За един приАтел питам.
  • 5
    Ни
    Ни Кум,Ни Сват ,Ни Гербер
    25 -7
    20:55, 18 сеп 2019
    Бай Добри казват нищо не направи ,а какво направи Бай ви Гоше ?

    Вила на клокотница ли или беше къща за гости ...Платен паркинг за ретро коли ли ... мост за двама комшии...хотел за малък гошко ...магазини над реката за баш наши не ваши ...модерни тротоари от асфалтова настилка и център от ронящи се плочки и тухли ...красиво та фърка !!!

    Бай ви Добри разтури Келипира на Делянчовите Фирми и Веднага стана Лош и Неудобен
    Всички питат защо в Д-град нещата се случват ,тука не ?
    Е там работят за града си ,тука за да се прави мръсно на кмета ....не гербери ,а селски мишки трепетлики...търкат билети и люпат семки
    Дано пак да се Кандидатира пак да им разтури келипира ,тоя път с хора от града ,а не с фирмите около герб дето чакат само общински пари да смучат !
  • 6
    Ха
    хасковлия
    14 -3
    20:57, 18 сеп 2019
    попитайте тая управителка Боряна Тенчева знае ли разписанието на маршрутките и дали се спазва. пълна пародия е това златно руно, добре че беше Геню да им остави някакъв бизнес за нищо не стават и двамата с брат си.
  • 7
    Or
    Orfei
    4 -2
    22:12, 18 сеп 2019
    Голям хаос....
  • 8
    Or
    Orfeus
    9 0
    22:27, 18 сеп 2019
    Печелят на гърба на Всички нас - от държавата, тоест Народа ги спонсорира много яко. Ако нямат субсидии ще фалират за месец - ей от това живеят Златното руно, от Нашето злато!!!! Иначе Георги има луксозна чисто нова голяма къща с външен басейн на неговата база от 20 декара. Няма ли кой да го провери от НАП от къде толкова пари. Доколкото се знае има и имоти в Гърция. Нека институциите да се Самосезират.....
    • В.
      В.А.
      2 -6
      09:55, 19 сеп 2019
      ЗАВИЖДАЩИЯТ ЧОВЕК СЕ ПРЕВРЪЩА В ТРАМПЛИН, ОТ КОЙТО... Виж коментара
  • 9
    Pr
    prav
    7 0
    08:13, 19 сеп 2019
    Този град има нужда от нова транспортна схема която касае движението....не е нормално на всеки 100м да има светофар, пешеходни пътеки, да се правят леви завои навсякъде. Някой трябва да помисли за организацията на движението-дали някои улици ще са еднопосочни, дали някъде ще е забранен левия завой, дали ще се направят мостове за пешеходци, за коли и т.н. има хора които със сигурност биха казали как да стане, че да се поразтовари от задръствания. Крайно време е и тоя главен архитект като подписва разрешения за строеж да съобразява, че в един момент улиците може и да се наложи да са по-широки. Колкото до градския транспорт защо не пуснат тролей до Димитровград....така работещите в зоната на Язаки ще са облагодетелствани, а те не са никак малко. Предполагам, че има програми за финансиране на подобна инвестиция пък и едва ли би била толкова голяма. Пък хайде и с тия кръгови на Астика и Язаки, пътя от Димитровград до Стара Загора може да се направи скоростна отсечка-то до Стара Загора пътуваме за време за което вече може да сме в София....хайде де...поле за изява колкото искаш.
  • 10
    Pr
    prav
    5 -1
    08:17, 19 сеп 2019
    Хайде и леко да се разшири платното от Болярово до Мин.бани с около 60см...дневно по тоя маршрут се движат поне 30 колоездача. Това не изисква кой знае какво....положиха тия форми за отичане на водата а не ги поддържат, буренясали, вече с дървета, задръстени с боклуци...е това не са ли пари на вятъра?
  • 11
    Та
    Така ли е?
    4 0
    12:34, 19 сеп 2019
    Дайте сега да бъдем обективни!Защо нищо не се случва в Хасково?Предишните не ги бива,тези не ги бива,управление на инат,интриги и лични интереси!Това се случва!Трябва да застане начело на този град човек,който няма нищо общо със сегашните и предишните.Трябва да си подбере екип,който отговаря чисто професионално на отговорностите,които ще поеме.Сега общински съвет,кой се пъне за общинар?!?Обикновен човек от народа видяли ли сте общински съветник?Всичко се пъне за лични интереси.Как искате да се получи нещо като всичко е оле мале?!?Гледайте за кого гласувате,не само кандидат кмета,а и на онези, на които ще давате заплати 4 години,за да идат веднъж в месеца в общински съвет да гласуват.
  • 12
    Зо
    Зора
    1 -2
    13:25, 19 сеп 2019
    Извън темата : В кв. "Орфей", отново няма вода. Каква е причината и да се уведомят жителите му.
Последни новини