От х:

Днес в x:

11 °C

Над 2000 деца търсиха съкровища в хасковския музей, стартира нова игра

    Над 2000 деца са участвали през последните две години в популярната опознавателна игра за деца "Търсачи на съкровища". Това съобщи главният уредник в отдел "Нова история на България" в Регионалния исторически музей в Хасково Милен Вълчев, който е и един от авторите на играта. Той поясни, че сред участниците са деца от Франция, Румъния, Гърция и Турция.

    От днес форматът на играта е променен, а името е трансформирано в "Търсене на съкровища в музея". Настоящият вариант е по-различен и по-разнообразен. Включени са нови и по-интересни загадки, непознати съкровища, чрез които децата могат да придобият нови знания и незабравими спомени, обясниха от хасковския музей.

    Разработени са две нива - за ученици от 4 до 7 класи и за ученици от 8 до 12 клас. Има и ниво на английски език за езиковите гимназии. "Хасковският музей е единственият в страната, в който е разработено такова ниво на чужд език", обясни Милен Вълчев. Именно затова предишната игра беше наградена с 5000 лева от фондация "Америка за България".

    В първо ниво на обновената игра днес се включиха деца от 4 до 12 клас от училищата ОУ "Христо Смирненски", ОУ "Св. Иван Рилски", ОУ "Шандор Петьофи" и Професионалната гимназия по туризъм "Александър Паскалев". Най-малките участници днес бяха четвъртокласниците Давид Вълчев и Александър. Те обаче имаха най-голям опит в играта, защото вече са участвали няколко пъти. Въпреки това те споделиха, че новата игра е по-трудна, но и по-интересна.

    Всяко дете получи книжка "Дневник за приключения", в която са включени въпроси, свързани с историята Хасковския регион и на България. Учениците имаха за задача да откриват артефакти в залите "Археология" и "Етнография", за да дадат верен отговор на зададените им в книжката въпроси.

    Второто ниво обхваща и зала "Нова история". В края на играта децата получават сертификати и значки от хасковския музей по проект на Министерството на културата.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Со
      Соломон паша
      1 0
      08:08, 18 сеп 2019
      Освен "америка за България",може да се включи и "Рим за България",туканка на всяка крачка все ромеи среща човек.Та директора да помисли,съвета ми е безплатен.
    Последни новини