От х:

Днес в x:

Най-големият ледник в Алпите изчезва (видео)

Ледникът, чиято дължина надхвърля 24 километра, е включен в списъка на ЮНЕСКО. От него води началото си голямата река Рона.

Глациолозите Гийом Юве и Матиас Хус изследват влиянието на климатичните промени върху бъдещето на ледника с помощта на 3D модел. Те проследяват три вероятни сценария, като прогнозата достига до края на 21 век.

Първият сценарий предполага, че затоплянето ще остане на нивото, посочено в Парижкото споразумение, т.е. 2 градуса  Целзий повишаване на глобалната температура в сравнение с прединдустриалния период. При този сценарий, моделът показва, че площта на ледника Алеч ще намалее наполовина.

При най-лошия сценарий на глобално затопляне, с повишаване на температурата 4-8 градуса, според учените от ледника ще останат само "няколко незначителни петна".

Aко тенденцията в глобалното затопляне се запази на нивото от последните десетилетия, ледникът ще намалее с около една трета до края на века.

Ледникът Алеч ще продължи да намалява, убедени са глациолозите, дори при най-оптимистичния сценарий.

През 2014 година грандиозният ледник в Източните Бернски Алпи, в швейцарския кантон Вале, е бил дълъг около около 23 км. Ледникът Алец се състои от четири по-малки ледника, събиращи се в Place Concordia, където според измервания, дебелината на леда все още е близо 1 км. След това продължава към долината на Рона.

През 2011 е имал обем 15,4 куб. км и е обхващал площ около 81,7 кв. км.

Ледникът Алеч, както повечето ледници по свята, намалява. От 1980 до 2016 година той е изгубил 1,3 километра  от дължината си. В сравнение с 1870 г. тя е намаляла с 3,2 километра, а ледникът в изгубил повече от 300 метра от дебелината си.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини