От х:

Днес в x:

Съдът остави Иван Тодоров в ареста, има доказателства, че е лидер на престъпна група

Собственикът на "ТАД Груп" Иван Тодоров остава в ареста с обвинение и като ръководител на организирана престъпна група, съобщиха от Апелативната специализирана прокуратура, след като и Апелативният спецсъд прецени, че той не трябва да излиза на свобода заради теча на данни от НАП.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

На 9 септември държавното обвинение е повдигнало нови обвинения на привлечените към наказателна отговорност за кибертероризъм както на Тодоров, така и на търговския директор на фирмата Георги Янков и компютърният специалист Кристиян Бойков. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за принуда на търговски дружества да стават клиенти на "ТАД Груп" (престъпление по чл. 213а от НК). Като ръководител на групата е привлечен Тодоров.

Днес тричленен състав на Апелативния специализиран наказателен съд потвърди определението на първоинстанционния съд, с което бе отхвърлено искането на Тодоров за изменение на мярката му за неотклонение "Задържане под стража" в по-лека. Апелативните съдии приеха, че са налице достатъчно данни, за да се направи обосновано предположение той да е извършил престъпленията, за които е обвинен - в т.ч. и като ръководител на престъпна група, както и че може да извърши ново престъпление и да попречи на разследването.

Иван Тодоров единствен от обвинените служители на "ТАД Груп" остава задържан в следствения арест, се подчертава в официалното съобщение.

Пред медиите прокурорът по делото за мярката Даниела Ангелова посочи, че е очаквала такова решение на съда заради събраните "категорични доказателства".

Адвокат Ина Лулчева също посочи, че защитата е очаквала това определение, въпреки че били убедени в неговата незаконосъобразност. По думите й в делото няма никакви данни за това Иван Тодоров да е накарал или подбудил Кристиян Бойков да извърши престъпление.

Според Лулчева няма престъпна група, каквото обвинение е повдигнала прокуратурата. Тя обясни, че нито един от цитираните по делото свидетели не се оплаква в показанията си да му е предлагано насила, срещу затрудняване работата на сайта да му се осигурява киберсигурност. Нито един не твърдял да е разговарял с Иван Тодоров по този въпрос, допълни тя.

"Проблемът по това дело е, че прокуратурата очевидно не е нужна, защото съдът сам си развива обвинителната теза. Ако има пропуски в нея, съдът я доразвива с мотивите си, което е недопустимо", заяви адвокат Георги Стефанов, другият защитник на Тодоров.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини