От х:

Днес в x:

Първата солна стая в забавачка в Хасково ще посреща за профилактика по десет деца

    Хасковската детска градина „Осми март“ е втората в страната, в която има солна стая.

    Днес новата придобивка, която ще се ползва от малчуганите от двете сгради на забавачката, беше официално открита. Тя е разположена в зданието, където се намират ясленските групи на градината.

    За откриването й най-големите възпитаници на забавачката и учителките им представиха с празнична програма, посветена на здравето, в която имаше и песен за ползите от вдишването на солните изпарения.

    Отец Никола освети солната зона, а лентата на прерязаха заедно кметът Добри Беливанов и директорката на градината Гергана Бойчинова. Сред гостите беше и педиатърът д-р Марио Янакиев, който е сред поддръжниците на идеята за подобен вид профилактика.

    Инвестицията е общо за 22 хил.лв, като с 12 хил. лв. е помогнала общината, останалите са от бюджета на детското заведение. От администрацията намекнаха, че това няма да е първата и последна солна стая в детска градина в Хасково.

    Идеята за изграждането на солната стая в „Осми март“ е на директорката на заведението. За ползите от профилактика тя се убедила лично покрай внуците си, които посещавали често частните солни стаи. Поинтересувала се и разбрала, че вече има забавачка в София, където са направили своя стая със сол.

    Така, от възникването на идеята до днешния ден, в който тя вече е факт и в Хасково, изминава време, в което обаче персоналът на детското заведение е минал през специализирано обучение. Трите кабинетни сестри също са подготвени  да работят със солния генератор.

    Стаята е оформена като детски кът. Избран е морски пейзаж за една от стените, тъй като морето винаги успокоява и привлича малките. Освен това, специалната медицинска терапевтична сол-99,95 % натриев хлорид, с която са посипани пода и стените, много прилича на пясък и лесно децата подхващат игра с нея. Затова в стаята има и кофички с лопатки и фигурги, предстои монтирането на рафтчета с още принадлежности за игра. 45-50 % влажност се поддържа в стаята, за да се достигне до полезното изпарение. Тя оборудвана така, че в нея да е  интересно  за децата, понеже един курс на престой е от порядъка на 20-ина минути. А докато те са вътре звучат и детски песнички, които още повече допринасят за спокойния им престой.

    Елена Златанова и Петя Желева са медицинските кабинетни сестри в сградата, където е солната стая. И двете са минали теоретично и практическо обучение за работа със съоръжението.

    За ползите и двете са категорични, че трябва повече търпение и последователност на курса, за да се усетят.

    Най-важна е профилактиката и тя никога не е излишна. А в солната стая е препоръчително да се прави профилактичен курс два пъти в годината-на пролет и на есен с 15 терапии от по 20 минути. През другото време се провежда поддържаща терапия един път седмично.

    По този начин организмът се подготвя и подкрепя за драстичната промяна при прехода от сезон в сезон. За деца, които имат често дихателни проблеми и на алергична основа, тези терапия е подходяща. Много от децата вече са ходили в солна стая и вече има доста желаещи родители от градината децата им да посещават стаята, обясняват медицинските сестри.

    Съгласието от родителите и становището от личните лекари на децата обаче ще е задължително за влизането им  в стаята.

    „Стаята ще действа само за децата от градина „Осми март“, а останалите  родители в града, които държат децата им да я посещават, са добре дошли при нас да ги запишат, има места.“, коментира директорката на градината Гергана Бойчинова.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ма
      Майка
      6 -2
      17:17, 12 сеп 2019
      Поздравления! Щастлива съм, че детето ми посещава тази детска градина и ще ползва солната стая безплатно още 3 години
    Последни новини