От х:

Днес в x:

Обвинение за шпионаж срещу шефа на „Русофили“. Печата

Шпионският скандал с движение "Русофили" е водеща тема за вестниците в сряда.

"Председателят на сдружение "Русофили" Николай Малинов е обвинен в шпионаж, а руският гражданин Леонид Решетников получава забрана да влиза в България. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров на пресконференция, която трябваше да даде повече информация за вчерашните разпити на представители на "Русофили". Малинов е бил задържан, вече е обвиняем, а днес е освободен с парична гаранция от 50 000 лева и забрана да напуска страната. Според Цацаров той е бил свързан с организации в Русия. Той цитира две такива - "Двуглав орел" и РИСИ (Руски институт за стратегически изследвания)." - в. "Дневник"

Леонид Решетников познава добре България - и като разузнавач, и като историк, учил и в София. Посещавал е страната много пъти в последните десетилетия. Сега той няма да може да го прави, след като получи десетгодишна забрана за влизане заради разследване за шпионаж, завършило с обвинение срещу председателя на Национално движение "Русофили" Николай Малинов. С Решетников са свързани двете организации, до които водят следите на Николай Малинов - "Двуглав орел" и Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ). Връзката на Решетников с България е стара, макар той да стана известен на широката публика едва в последните години. Около президентските избори през 2016 г. самият той заяви, че е обсъждал пред Българската социалистическа партия издигането за кандидат-президент на Румен Радев. Някои публикации определиха действията му като "лобиране", последваха взаимни обвинения в лъжа между него и лидера на БСП Корнелия Нинова..." - в. "Дневник".

"САЩ пуснаха официално изявление по случая с шпионската афера. В него става ясно, че щатите подкрепят България в това да защити суверенитета си от злонамерено влияние. Цялото изявление: Запознати сме с разследването на българските правоприлагащи органи по предполагаем случай на шпионаж. САЩ изцяло подкрепят усилията на България да защити суверенитета си от злонамерено влияние." - в. "Труд".

Друга от темите:

"Българката Мария Габриел получава портфейл Иновации и младеж в новата Европейска комисия, обяви току-що новият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. По думите й, заместник-председателите, а и всички останали еврокомисари ще отговарят за области, определение съгласно приоритетите на председателката. Акцент тя поставя върху зелената икономика, "цифровата" Европа, намаляване на административната тежест и др. На основните заместник-председатели са дадени двойни отговорности, като освен заместници, те ще бъдат и еврокомисари, каза фон дер Лайен. В началото на своето изказване Урсула фон дер Лайен благодари на Жан Клод Юнкер и каза, че е научила много от него. Искам комисия, която да води с решителност, която да се съсредоточи с основните проблеми и да намери отговори, заяви Урсула фон дер Лайен. Тя добави, че с екипа си ще работи за по-силна Европа в световен план и нов тласък за европейската демокрация-в”Стандарт”.

Вестниците отделят място и на цените на парното.

"Поне до края на годината цената на парното и топлата вода няма да се повишава. Това стана ясно от думите на председателя на енергийния регулатор Иван Иванов: "Съгласно заявлението, което постъпи в "Булгаргаз", се предвижда едно незначително намаление с 0,1 процент на цената на природния газ, което значи, че, и това го казвам съвсем отговорно, няма да има никакво повишение на цената на топлинната енергия до края на тази година", каза той пред БНР. Иванов посочи още, че затварянето на мощности от Топлофикация-Перник и ТЕЦ "Брикел", свързвани с бизнесмена Христо Ковачки, няма да окаже влияние на цените на тока на борсата." - в. "Сега".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини