От х:

Днес в x:

Показаха карта от 1885 г. в обновената зала „Възраждане“

    Карта, издадена непосредствено след Освобождението и реставрирана в Хасковския исторически музея, е част от експонатите, които бяха показани днес в обновената зала „Възраждане“.

    Старата карта е била някога част от експозицията, но е била свалена през 2000 година заради лошото й състояние. Сега е реставрирана изцяло и отново върната в колекция пред публиката, обясни директорът на Регионалния исторически музея в Хасково Пенко Добрев.

    Картата е била изработена за Руския генерален щаб по време на Сръбско-българската война. Отпечатане е в печатницата на Христо Г.Данов в Пловдив.

    Картата е много ценна, тя е подробна и на нея могат да се видят селища, които днес не съществуват, отбеляза дългогодишният шеф на музея -историкът Георги Граматиков.

    „Наистина е рядка тази карта. В нея са описани подробно старите имена на българските и не само селища и в Беломорска, и Одринска Тракия. Всеки е добре дошъл в музея, който иска да потърси старото име на населеното място, откъдето идва родът му.“ Например съвременното име на Доганхисар е Есеми, Любимец е отбелязан на тази карта като Хебибчево, а селото откъдето идва неговия род -Момково се е казвало Ухънли, даде пример шефът на музея Пенко Добрев

    В залата е подреден и кът с плетива на една кука. Те са част от друга от празничните инициативи днес -“На гости, на бяло сладко“, която започва в 16 часа с участието на вокална група „Жасмин“ и групата за стари градски песни “Нежни думи“. Изложбата е подготвена от читалище „Пейо Яворов“. Представени са покривки за легла, за маса, карета. Майсториите са общо 80 на брой, работа са на десетина жени, посочи председателката на читалището Росица Димова.

    На днешния празник по отбелязването на 134 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България, в музея беше представен и албума със снимки от старо Хасково „Градът край реката с тополите“. 70 % от фотосите, които са влезли при селекцията, не са публикувани никога, посочи авторът му д-р Красимира Узунова. Съвместно с нея по създаването му са работили Пенко Добрев и д-р Веселина Узунова.

    В изданието са показани емблематични сгради и места в Хасково. Снимките са подбрани в период от близо век, обхващат следосовобожденско Хасково през периода на капитализма, някои от обектите са показани и в периода на социализма и през демокрацията. Идеята е да се види как се е развивал градът ни, посочи д-р Красимира Узунова.

    Луксозното издание е на цена от 15 лв., но само в рамките на днешния ден той може да бъден купен на промоционалната цена от 5 лева.


     

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини