От х:

Днес в x:

Димитровград отбелязва едно от най-ярките събития в историята ни

134 години от едно от най-ярките събития в историята ни –  Съединението на България, ще отбележи Димитровград на 6 септември. По традиция, честването ще започне в 10:00 часа пред паметника на „Трите поколения“ в кв.Черноконево.

Събитието ще започне със слово от Гаврил Гочев, кметски наместник на кв. Черноконево. Планувано е връчване на отличието „Почетен знак на Община Димитровград” на НЧ „Н.Й.Вапцаров - 1895” Димитровград, както и художествена програма на самодейци от читалището.

Едноминутно мълчание в памет на загиналите и полагане на венци и цветя предвижда още програмата по честването на Съединението. 

На 6-ти септември празнуваме обединението на Княжество България и Източна Румелия. През есента на 1885 г. България защитава правото си да върне в границите си земята, която ѝ принадлежи. Съединението се осъществява след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември 1885, подкрепен от българския княз Александър I. Народът отхвърля една несправедливост, наложена от Великите сили през юни 1878 г.

След Берлинския конгрес страната ни е разделена на Княжество България и Източна Румелия, която остава под османска власт. Именно населението там започва движение за обединение – през 1880 г. е създаден Български таен централен революционен комитет (БТРЦК), който се бори да осъществи обединението.

В началото на 1885 г. начело застава Захари Стоянов, който решава Съединението да стане под скиптъра на княз Александър Батенберг. Така, на 6 септември 1885 г., след навлизането в Пловдив на отрядите на Продан Тишков и майор Данаил Николаев, областният управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич е арестуван и е създадено временно правителство, начело на което е Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България. Два дни по-късно, с манифест, князът утвърждава официално Съединението на областта и приема да бъде титулуван за в бъдеще като княз на Северна и Южна България.

На 5 април 1886 г. Съединението е признато и от делегатите на Великите сили (Германия, Австро-Унгария, Италия, Великобритания, Франция, Русия, Италия) и с българо-турската спогодба, Източна Румелия официално е присъединена към Княжество България.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини