От х:

Днес в x:

Снимки показват нещо познато в скалите на астероида Рюгу

Скалите на повърхността на Рюгу, далечния астероид изследван от японската космическа сонда Хаябуса 2, съдържат камъни от метеорити, каквито са се разбивали на Земята.

Това твърди екип европейски и японски учени, които са анализирали новопоявилите се снимки от Хаябуса 2, направени на повърхността на астероида още през октомври 2018.

Смята се, че астероидът съдържа материал от най-ранните дни на Слънчевата система. Изненадващата прилика на лишената от прах повърхност на астероида със скали, откривани на Земята може да има голямо значение за нашето разбиране за миналото на планетата.

Някои от скалите приличат на метеорити от въглероден хондрит, които открити на Земята, очевидно след сблъсък с повърхността, сочат проучванията на екипа, публикувани в списание Science.

Скалите от въглероден хондрит са сред най-старите в Слънчевата система, но пробите, налични тук на Земята, са били променени от преминаването през атмосферата.

Когато Хаябуса 2 евентуално върне на Земята проби, учените ще могат да изследват космическата скала в оригиналния й вид.

„От тези изображения е наистина научихме как скалите и материалът се разпределят по повърхността на този астероид, каква е историята на атмосферните влияния и геоложкия контекст“, казва Ролф Яуман от Германския аерокосмически център пред Gizmodo. "Това е първа по рода си информация за материала в неговата оригинална среда."

Изображенията разкриват различни видове скали на повърхността на Рюгу, включително тъмни, ронливи скали и по-светли и по-гладки скали, на разстояние между няколко сантиметра и десетки ярдове. Но изглежда, че няма видим прах и това предполага, че трябва да има някакъв процес при който той е премахнат. Или се губи в космоса, или се всмуква по-дълбоко в астероида. При по-внимателен оглеждане, според публикацията в Science, се вижда, че скалите съдържат светли части, включвания на някакъв различен материал, .

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини