От х:

Днес в x:

Представиха варен булгур, смигдал и сталевско масло на кулинарната благотворителна изложба с автентични рецепти

    В Сталево днес ухае на вкусни гозби отдалече. Площадът на селото е нагизден и посреща местните и гостите им, млади и стари. А поводът в слънчевия августовски ден е второто издание на празника „С гозбите на дедите ни“.

    Идеята е да рецептите от бабите, предавани от векове в поколенията да не бъдат забравени. Младите да бъдат привлечени и да опитат от традиционната кухня на този край, за да се научат и те на бабините гозби, обясни Добринка Ганева, председател да местното читалище „В. Левски-1929“, което е организатор на събора.

    На място се раздаваха и брошури със сталевските рецепти. Бабите показаха варен булгур, смигдал и как се бие масло. Тяхната рецепта е, че най-хубавото масло става от кисело мляко и с много търпение.

    От младите участници 12- годишната Камелия показа омесена от нея обредна пътка. Постни гуши с плънка от ориз и качамак с пържено месо бяха също сред вкусотиите на дегустационната маса.

    Тянка Кастова пък представи яйчена манджа. Това е друга от традиционните рецепти, които са автентични и уникални в този край. А приготвянето й не е никак сложно и всеки може да пробва да си сготви това яснтие: Запържава се лук, добавят се обелени и нарязани на ситно домати. Добавя се малко вода да поврят. После се разбиват две яйца и се добавят в тенджерката да станат на конци. Накрая се чукат няколко яйца и се забулват. От тук насетне може да се добави месо по вкуса на всеки и трябва да работи фантазията. Хубаво е накрая, обаче, гозбата да се поръси със ситно нарязан магданоз.

    Кулинарните умения оценява жури в пет категории. Но по-хубавото е, че тази година гозбите на показ, са свързани и с благотворителност. Парите, събрани от дегустациите ще бъдат дарени на училището в съседното село Ябълково, в което учат и децата на Сталево. Те ще бъдат използвани за закупуването на учебни материали и да се подпомогнат децата от по-бедните семейства.

    В празника на Сталево се включи днес и кметът на Димитровград Иво Димов, който пък си направи снимка за спомен в подредения от домакините ретро кът с предмети от бита от стари времена.

    В селото гостува и фолклорна група от Смилян.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Я
      Я
      19 0
      15:54, 31 авг 2019
      Пожелавам много здраве и щастие на всички участници в това събитие!
    Последни новини