От х:

Днес в x:

Над 100 полицаи от 9 държави и семействата им пристигат в Родопите за фестивал

Първият в света Международен фолклорен фестивал „Незабравка“ (First Folklore Festival „Forget-me-not“) за членове на „Международната полицейска асоциация“ и техните семейства, ще се проведе между 4 и 8 септември 2019 г. в Чепеларе. Участие ще вземат близо 100 участници от 9 държави - Белгия, Израел, Кипър, Малта, Пакистан, Румъния, Русия, Северна Македония и България.

Официалното откриване ще бъде на 05 септември 2019 г. от 17.00 часа на площад „Олимпийски“ в родопския град. Националната носия и доброто настроение са пропуск за събитието, призовават домакините от Чепеларе. Ще се включат „101 Каба гайди“, ОДК -Чепеларе, Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян, Планетариумът в Смолян, децата на Чепеларе както и много и други.

Международната полицейска асоциация (International Police Association-IPA) е създадена на 01 януари 1950 г. във Великобритания, като за неин основател се счита полицейският служител от Англия - Артур Трууп (1914-2000). Организацията е създадена на приятелски принцип и в нея членуват полицейски служители - действащи, пенсионирани и напуснали, без значение на чин, длъжност, служебна позиция, пол, раса, майчин език или религия.

С близо 360 000 членове от почти 100 държави, от които 66 със създадени национални секции, асоциацията се разпростира на 6 континента (Европа, Азия, Южна и Северна Америка, Африка, Австралия). Мотото на Международната полицейска асоциация е „Служба чрез приятелство“.

България е приета за член на Международната полицейска асоциация на 10 юни 1994 г., по време на XIV световен конгрес на организацията, проведен в Люксембург,, като тази година беше тържествено отбелязан 25 юбилей на сдружението.  В края на 2018 г. в сдружението членуват 3346 члена - действащи, пенсионирани и напуснали служители на МВР и сферата на вътрешната сигурност, като настоящ председател на Сдружението е Огнян Богоев. 

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини