От х:

Днес в x:

Петковци - пример за родолюбие

Изображение 1 от 2

    Две благотворителни и съзидателни инициативи на жителите на родопското село набират средства за възстановяване, съхранение и опазване на старото училище и църквата в Петково

    Красимир Гавазов

    Две благотворителни и съзидателни инициативи на жителите на родопското село Петково и техните наследници за пореден път доказват дълбоките корени на тяхното родолюбие и  кармична свързаност с родното им място. 

    За съжаление в средата на миналия век голяма част от тези преприемчиви родопчани са принудени да се изселят във вътрешността на страната, напускайки родното си село в търсене на по-добър поминък. Но те никога не забравят, къде е бащиният дом. И водени от любовта към него, която се предава от поколение на поколение, на синове и дъщери, на внуци и правнуци и следвайки примера на дедите си, които с доброволен труд и самооблагане са построили по-големите обществени сгради, днес те възстановяват две от тях, емблематични за селото - както църквата, така и старото петковско училище.

    Благотворителната инициативата „Да спасим старото училище" в село Петково събра доста единомишленици. Тя започна през 2016 година, след като при големия сняг, затрупал Родопите предната година, част от едната фасада рухна, а в последствие процесът продължи да се задълбочава. Дори имаше становище сградата да бъде обявена като опасна, но петковци не мислеха така. Те не желаеха да допуснат съграденото с толкова труд и във времена на недоимък от дедите им да бъде разрушено с лека ръка. Над сто дарители от цялата страна и чужбина подадоха ръка на кампанията и през тази година бяха сьбрани близо 13 000 лева и с дейното участие на собственици на фирми, освен с пари и строителни материали, възстановяването на сградата залочна. Бяха изградени на ново рухналите външни и вътрешни стени, а в последствие и измазани. Но предстои още много работа до приключването на реставрационните дейности. Сега петковци се надяват община Смолян да спази обещанието си и да осъществи подмяната на покрива на сградата.

    Продължава и другата благотворителна кампания, свързана с реновиране на православния храм „Свети Йоан Предтеча”, построен през 1836 година на 19-ти век. Само през 2019-а за него са събрани над 24 000 лева. Това даде възможност кубетата на църквата да грейнат с ново „златно" титаниево покритие, старите кръстове да бъдат подменени с нови и се реставрира част от компрометираната мазилка. Дарителската кампания продължава, защото има идея часовника на камбанарията, монтиран през 1936 година, да бъде автоматизиран и да му бъде извършен цялостен ремонт и профилактика от доказани специалисти в бранша. В по-предишни години петковци отново откликнаха и дарявайки средства и материали, обновиха покрива на храма, подмениха дограмата и старата спукана камбана с нова.

    Още много усилия и средства са необходими, но петковци не се отчайват и не спират по средата на пътя. В този материал няма да видите имена на хора или фирми, защото петковци освен останалите си добродетели, са и хора, скромни и не обичат да се тупат в rьрдите и да се хвалят с неща, които смятат за свой дълг. Защото, казват те: „Така трябва". Дано техинят пример бъде последваи и от други родолюбци, за да я има България и да пребъде във вековете.

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини