От х:

Днес в x:

Johnson & Johnson са оказвали натиск над лекари да предписват опиати

Изображение 1 от 2

    Рекордна глоба за Johnson & Johnson постанови съдия в Оклахома в понеделник, предават световните агенции.

    Aмериканската холдингова компания за производство на лекарства и др. с над 250 дъщерни дружества в цял свят ще трябва да плати над $572 милиона, защото е оказвала натиск над лекари да предписват болкоуспокояващи лекарства, които водят до пристрастяване, като е омаловажавала риска. Действията - според щатски прокурори - са довели до разрастването на кризата с опиати в САЩ, наричана и "епидемия". През последните близо две десетилетия (1999-2017) тя е довела до смъртта на близо 400 хил. души, посегнали към свръхдоза.

    572 -те милиона трябва да послужат за справяне с проблема.

    Веднага след обявяването на решението от съдия Тад Балкман, наричано "повратно" от "Джонсън и Джонсън" обявиха, че ще обжалват.

    Съдебното решение е първото от хилядите заведени дела срещу производители на лекарства, водещи до пристрастяване, и техни дистрибутори.

    По-рано тази година Оклахома постигна споразумение с други два производителя на лекарства, които ще платят съответно 270 млн. и 85 млн. долара, оставяйки "Джонсън и Джонсън" сама пред съда.

    В съдебния иск щатът Оклахома настоя, че години наред компанията е провеждала агресивна рекламна кампания, с която е преувеличила ефективността от болкоуспокоителните и е омаловажила риска от пристрастяване.

    Вестник „Вашингтон пост“ съобщи, че над 40 щати се готвят за подобни съдебни дела.

    Източник: offnews.bg

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини