От х:

Днес в x:

Почитаме празника Успение на Свети Иван Рилски

Изображение 1 от 5
    На 18 август българската православна църква почита празника Успение /заспиване/ на Свети Иван (Йоан) Рилски, който е обявен за небесен покровител на българския народ.
     
    По традиция в Рилския манастир се отслужва литургия в памет на Свети Иван Рилски, който е основал църковната обител.
     
     Иван Рилски е роден около 876 г. в село Скрино в Осоговската планина. Живял е по времето на княз Борис и на сина му Владимир, на цар Симеон и на сина му Петър.Това се времена на широко разпространение на християнството в пределите на България.
     
    Още като юноша той копнеел да се посвети в служба на Бога и затова постъпил в манастир. Приел монашеството, но напуснал манастира. Започнал скиталчески живот в планините. Накрая се установил  в Рила, кдето основал Рилския манастир. Краят на живота си светецът дачакал в уединение и молитва. Иван Рилски  умира през 946 г. и е погребан в малката манастирска църква на Рилската обител.
     
    Около 980 г. мощите  му са открити и пренесени в София, а той е канонизиран.
     
    През 1183 г. унгарският крал Бела Трети отвоюва Средец от византийците и отнася мощите на българския светец в Унгария, откъдето са върнати след четири години. След освобождението на България от византийско робство Цар Асен ги пренася през 1195 г. в столицата Търново.
     
    Свети Иван Рилски, наричан още преподобни Иван Рилски Чудотворец, е обявен за изключителен небесен покровител на българския народ и за най-популярния български народен светец лечител.
     
    В наследство от него има  "Завет" - уникален документ, от който са познати четири преписа, един от които и понастоящем е изложен в музея на Рилския манастир. В него светецът завещава на хората да съхранят вярата си непорочна от "всякакво зломислие" и да се пазят от "сребролюбивата змия", "защото сребролюбието е корен на всички злини". В Завета още се казва: "Не търсете да бъдете познавани и обичани от земните царе и князе, нито се поддавайте на тях!".
     
    Haskovo.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини