От х:

Днес в x:

Партиите избират ОИК на 16 август

На 16 август, в Общинска администрация, Първомай ще се проведат консултациите с политическите партии, на които трябва да бъдат избрани членовете на Общинската избирателна комисия.

Поканени да участват са всички парламентарно представени партии. Това са: Партия ГЕРБ, Коалиция „БСП за България“, Коалиция „Обединени патриоти”, Партия „ДПС” , Партия „Воля“. Да участват могат и представители на Коалиция „Демократична България – обединение“, които имат избран депутат в ЕП.

При провеждане на консултациите партиите правят писмени предложения за членове на ОИК и за техни резерви.

ОИК в Първомай най-вероятно ще се състои от 13 члена. Те избират председател, двама заместник-председатели и секретар. На тези длъжности не могат да бъдат представители на една и съща партия или коалиция.

При назначаването на членовете на ОИК, включително председател, заместник- председатели и секретар, се запазва съотношението между парламентарно представените партии и коалиции в 44-то Народно събрание. За партия ГЕРБ – 4 членове; за коалиция „БСП за България“ – 4 членове; за коалиция „Обединени патриоти“ – 1 член; за партия „ДПС” – 1 член; за партия „Воля“ – 1 член. Това прави 11 члена – каквото е изискването на Закона. Извън този брой обаче коалиция „Демократична България – обединение“ има право на 1 член. В случай че изброените партии и коалиции са направили предложения за всички членове, на които имат право, общият брой на членовете на ОИК става 12 (четно число). Затова парламентарно представената партия или коалиция с най-голям неоползотворен остатък предлага още един член на ОИК (в случая това е коалиция „Обединени патриоти“) и ОИК става 13 членове.

Консултациите са публични и в тях могат да участват и други партии и коалиции, които не са парламентарно представени – каквито са например местните коалиции. Консултациите могат да бъдат наблюдавани от всеки, който се интересува, а протоколът от тях е достъпен.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Пе
    Пенчо Питанката
    4 0
    12:32, 14 авг 2019
    А бе ,кой ще си губи времето да слуша празни лакърдии и предварително нагласени хора?
    • Сп
      Спомен жив de
      4 0
      18:18, 14 авг 2019
      Ако не ме лъже паметта преди 4 г. един Председател на ddОИК за 2 дни до изборите го прибраха в психиатрията.
  • 2
    Ба
    баба Руска
    5 -1
    22:26, 14 авг 2019
    Сакън , бабиното! Не е вярно! Жива и здрава съм и пак се глася за председател!
  • 3
    Ка
    Катету
    4 -1
    23:56, 14 авг 2019
    А бабо Руске няма да ди ти. Петето барачката ще и председател от герб.
  • 4
    Ба
    баба Руска
    2 0
    15:58, 15 авг 2019
    Тя Петето има ли вишу образование като мен?
  • 5
    Ба
    баба Руска
    2 0
    23:09, 16 авг 2019
    Кой сега е председател на Общинската избирателна комисия????? Баба ви Рускааааа!!!! А сега си ближете задниците от яд и вие и разните адвокатчета из нея!
    Като ми стигнат нивото на интелект и познания, да заповядат и ме заместят!

Още новини

Последни новини