От х:

Днес в x:

Станимира Раева си остави 28 м до мечтата си

Изображение 1 от 2

    28 м не достигнаха на Станимира Раева да се изкачи до най-високият връх в Австрийските Алпи – Гросглокнер.

    Председателката на туристическо дружество в Първомай „Траки“ обича големите предизвикателства и търси за себе си трудни маршрути. За  кратко време е изкачила едни от най-трудните върхове на Балканите (не най-високите, а най-трудните) – Титовръх в Македония, Митикас – в Гърция, минала е през емблематичния ръб Кончето в Пирин. Нейната смелост и физическа сила са ѝ дали увереност, че може и трябва да се качи на височина над 2925 м (вр. Мусала). Това обаче я е довело до едно от най трудните решения в живота ѝ – да направи крачка назад, за да се засили и не днес, но още догодина да направи нов опит за изкачването на Гросглокнер.

    Станимира се включва в група, организирана от нейни познати, лицензирани водачи. Приключението е планирано по всички правила, а тя – оборудвана с цялото снаряжение – въжета, карабинери, каска, седалка. Изходната точка е хижа Ерцерцог Йохан, на височина 3454 м. Достигането ѝ до там вече я прави първомаецът, изкачил най-голяма надморска височина на собствен ход. За хижата разказва като за уникален многозвезден хотел, но не защото има всички удобства, а защото въпреки, че няма вода и път до там, всичко е отлично подредено, организирано и много, много чисто, а кухнята -  разнообразна. Има специална сушилня за мокри дрехи и обувки, а след тоалетна може  се ползва апарат с дезифенктант за ръце.

    Сред туристите, настанени в хижата, има такива, които чакат от дни да се отвори „прозорец“ във времето и да изкачат първенецът, който се извисява и когато няма мъгла се вижда през цялото време.

    Групата има късмет да е на изходната точка когато най-после лъчите разкъсват облаците. Трафикът е натоварен. Станимира е в свръзка с още трима човека. Тръгват. Минава се през ледници, сняг, покрай цепнати, движат се по ръбове и остава вече съвсем малко. Оказва се, че не е достатъчно да нямаш страх от височини. Нужно е да вярваш на себе си, че ще издържиш, че ще можеш да се задържиш на скалата и да имаш доверие на хората в свръзката. 28 метра под върха един от групата се отказва. Един не може да остане – или всички, или никой. Станимира разбира, че това е решение, което е най-доброто за нея. „Яд ме е, че не стигнах до края, но осъзнавам, че така е по-добре. 28 м не са много ако си в парка, но 28 м денивелация в планината могат да отнемат часове“. В техния случай е трябвало да пропълзят по скала. А часовете, в които времето е хубаво са броени. Тръгвайки надолу четиримата осъзнават, че ако бяха качили върха, на същото място, на което са се отказали, на връщане са щели да минават при бурен вятър и в мъгла. „Точно когато слязохме времето се промени за секунди. Излезе вятър и облаци скриха върха. Знам, че ако времето беше хубаво и ние щяхме да стигнем до там“

    Станимира не стига до Гросглокнер, но достига до Клинглокнер на височина 3770 м. Така мечтата ѝ остава за поне още една година – да достигне 3798-метровия Гросглокнер.

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (10)

    • 1
      Пи
      питагор
      4 -10
      11:17, 13 авг 2019
      Ъм ся да иде да изкачи 5-6 пъти драгойна или 100-2... Виж коментара
    • 2
      12
      123
      9 -2
      13:06, 13 авг 2019
      БРАВО! Станимира е кораво момиче! Хубаво е да има такива хора за пример! Бог да ти помага!
    • 3
      Лу
      Лудото Коле
      6 -6
      14:27, 13 авг 2019
      Тези постижения са си лично за жената, аз не виждам какво нас ни касае това.
      Значи - СПОРТА е спорт, състезанията - състезания, спортистите - спортисти, победите и класиранията....да. Алпинизма не е спорт, макар, че се и съмнявам много тя да минава и за половин-алпинист, но както и е да е.
    • 4
      Ар
      Архимед
      2 -2
      17:53, 13 авг 2019
      То така е и с мъжете. На 28-мия метър преди халката някой се отказва.
    • 5
      По
      Покоряващия върхове
      5 0
      22:25, 13 авг 2019
      Браво на Станимира Раева Догодина ще успее да го изкачи А вие "питагоровци и луди колета и т.н" можете само да си драскате и да си мечтаете да изкачите дори и връх Драгойна
    • 6
      Пи
      питагор
      3 -3
      09:44, 14 авг 2019
      Ава кви върхуве ва яз ни мога да изкача пет стъпала кокалите ми скърцат ти върхуве ма караш да изкачвам. Ут 20 гудини единствения връх койту изкачвам и сядам на негу секи ден с малки изключения е туалетната чиния ва. И къту съ кача върху нея слагам ръка пред учите и гледам чудната гледка на кинефа тува е пулужениету секи жъ дойде на тува диредже.
      • По
        Покоряващия върхове
        1 0
        11:51, 16 авг 2019
        Питагорчо Ходи легай че нещо много мухи напоследък излезнаха Да не те хапят Пък планините ги остави на нас
    • 7
      Пи
      питагор
      3 -3
      09:50, 14 авг 2019
      Тедо ма кой ти дава праву да упределяш кой е смислен чувек и кой не и да хулиш лудуту коле ма ъм ти така ставаш къту него ма. Той си има луди представи за света остай го димокрация сме но ти ни си та куяту да казва кой е смислен и кой не тува чи та алпиниска може да ти е пузната ни узначава чи може да задраскаш смисленуту съществуване на колету и да упределиш нейнуту съществуване за по смислену. Изкачванету на планини може да е здравусловну занимание куету е съмнителну ну е трудно да се каже че е смислено и какво му е утгуворноту на тува пак ни става ясну затува нимой хули колету просту си замълчи къту нямаш материал за писане нимой възхвалявах съмнителни смисленусти по дубре напиши какво жъ е времету това е по смислену.
      • Не
        Нели
        2 -1
        23:35, 14 авг 2019
        Умишленото използване на диалект не може да скрие липсата на добра езикова култура.Жалко!
    • 8
      A2
      A2+B2=C2
      3 -2
      00:30, 15 авг 2019
      Таз козъ няма ли дяца и мъж за гледане с тях да се похвали ами е драпнала баирите? Познавам бая драпачки като нея дет са си стари моми.
      Що и мойта не ми се падна такава да я няма по цяла седмица та да си липсваме!?. Ахъмм. И щеки и маратонки , дъждобран и раница щях да и купя и квот си поиска само да я видя на снимка с такъв пейзаж зад нея.
    Последни новини