От х:

Днес в x:

Онкоболен световен вицешампион по борба обречен на смърт след намален ТЕЛК

    Световният вицешампион по борба Юсуф Муратов доскоро е бил с 50% ТЕЛК и е получавал инвалидна пенсия.

    Сега 75-годишният мъж, живеещ в димитровградското село Бодрово, е диагностициран с тумор, освен досегашните редица заболявания. След като преминава експертна комисия на 30 май 2019 г., той е получил 40% ТЕЛК и туморът не фигурира в експертното решение, при което му е спряна пенсията по болест.

    След решението обаче Юсуф е получил пенсии за още два месеца (юни и юли), които трябва да върне. Освен новооткритото злокачествено оконологично заболяване, от години той влачи исхемична болест на сърцето, стенокардия, хипертонично сърце, захарен диабет, коксатроза, подагра, тромбофлебит, заради които е получавал инвалидната пенсия.

    Сега той дължи на държавата около 570 лева, за което разбрал едва вчера, разказа съпругата му Димитрийка Муратова. Мъжът не получава и пенсия за осигурителен стаж и възраст. На практика той е без никакви доходи и без здравноосигурителни права.

    Днес Юсуф Муратов трябваше да се яви на операция в пловдивска клиника за отстраняване на тумора, който набъбнал на 9 см и излязъл извън обхвата на бъбрека, установено при преглед на скенер. Заболяването му било открито през октомври миналата година, когато за 4 месеца бил прикован на легло. Тогава заради съпътстващите заболявания на мъжа и напредналата му възраст, лекарите не препоръчали веднага хирургично лечение, за да не се влоши състоянието му още повече. Сега обаче тази интервенция е неизбежна заради темповете на развитие на образуванието, в резултат на което се стигнало до запушване на канали и възрастният мъж не може да уринира.

    Заради прекратените здравноосигурителни права, Юсуф не е постъпил в болницата за извършване на операцията.

    Твърди, че при явяване на ТЕЛК-комисията е представил всички необходими документи, удостоверяващи заболяванията му. Той и съпругата му недоумяват как при толкова болести, процентът му е намален и дори в ТЕЛК-решението пише, че Юсуф е в "задоволително общо състояние".

    "Трябваше ли да се свържем с циганката Величка, да уреди ТЕЛК-а на съпруга ми, който е с толкова сериозни заболявания и е почти на легло", коментира Димитрийка Муратова, която също е онкоболна.

    Семейството остава да преживява с нейната пенсия от 232 лева, но след покупката на лекарства, памперси и разплащане на сметки, остават едва 50 лева. "С 50 лева ние двама болни трябва да преживяваме", с насълзени очи разказа възрастната жена.

    Днес Юсуф подаде документи за отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Според закона обаче срокът за отпускане на минимална пенсия е 1 месец. За изчисляване на реалната пенсия отнема 4 месеца.

    Юсуф настоява да бъде диагностициран реално от ТЕЛК комисия.

    Инженер Юсуф Мурат е вицешампион по борба през 1968 година на Световното първенство в Истанбул. Има 3 медала от европейски първенства по самбо, многократен републикански шампион. Има медал за спортна слава.

    От РЗИ-Хасково обещаха да извършат проверка по случая.

    От ТЕЛК-Димитровград заявиха, че работят по правилник за изчисляване на процента на заболяванията, които се променят през годините. Допълниха, че не могат да направят проверка по конкретния случай днес. Вариантът е пациентът да се яви на повторна ТЕЛК-комисия заради влошено здравословно състояние, което трябва да бъде доказано документално. Поясниха, че решенията на комисията подлежат на обжалване на НЕЛК.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (13)

    • 1
      Ba
      baxmamamu
      80 -4
      19:50, 12 юли 2019
      Не разбрахте ли ТЕЛКОВЕТЕ са за ромите или там както се наричат орки или тем подобни другите да го духат . Не може да им се чупи хатара щото после на изборите кой ще гласува от къде 30% избирателна активност . Жалко за хората в нужда които чакат някаква било и морална подкрепа от държавата .Е няма да я получим защото не сме с правилния цвят на кожата не говорим правилния език плащаме си сами тока водата и разните му там данъци и осигуровки
      • Ю
        Ю
        12 -4
        13:52, 13 юли 2019
        Държавата си я правим ние, не ромите. Кой пише законите? Кои са хората в ТЕЛК-овете? Кой упражнява контрол? Къде са ромите прокурори, съдии, администратори, политици?

        А държавата си я правим такава отчасти и заради подобен битов расизъм и подлизурковщина. От цялата тази история ти реши да съжалиш, че нямаш правилен цвят на кожата и не говориш правирния език. Ако това ти е решението, честито.
      • Ba
        baxmamamu
        14 -1
        15:12, 13 юли 2019
        Не искам да се заяждам ама нещо четеш между редовете Не съжалявам за цвета на кожата или езика а съжалявам човека .А благодарение на всички изброени от теб хора депутати прокурори и други там ,които толерират една малцинствена група с безкрайни бонуси ме кара да се чувствам малцинство в собствената си държава
      • Ю
        Ю
        0 -4
        17:31, 13 юли 2019
        Целта на прокурори, депутати и други там, е да пол... Виж коментара
    • 2
      76
      7687098
      27 -4
      20:50, 12 юли 2019
      И не се намери нито един поп или имам ,
      Който да излезе на Неделната служба или Петъчния намаз и да каже на Раята и на Мутрите и Бейовете:
      "Грях е да избивате Народа"
      ....
      Духовни водачи ..... пфу ...
    • 3
      79
      7968709
      9 -4
      21:02, 12 юли 2019
      Гяурите на Мутрите и Бейовете сте обречени :
      .....
      - Всички Мутри и Бейове са се изпокрили и не обелват дума че Фолксваген ще строи завода не в Мутристан ами при турците в Измир. Демек даже Германците са ви отписали :)))
      .....
      - Всички Мутри и Бейове са се изпокрили и не обелват дума че скоро и в Хасковско ще избиват всички прасета заради Африканската Чума по свинете , пусната от Американците от Военната им Лаборатория в Грузия "Ричард Лугър"
      ....
      Сатър за вас Робски души
      • Ми
        Минчо
        5 0
        15:51, 13 юли 2019
        Относно завода на WV в Турция. Ами че Турция е 80 милиона огромен пазар за леките коли- тук е глупаво да се чудим защо е предпочетен Измир .
    • 4
      Сп
      Справедливо
      29 -1
      21:07, 12 юли 2019
      Взимай от болните , давай на здравите - лекарска харта
    • 5
      Да
      Дани
      45 -3
      21:38, 12 юли 2019
      Всъщност,няма никакво значение какъв е и какви титли има.Основното е,че е човек и е болен,а държавата го мачка заради електората с измислините диагнози.
    • 6
      78
      78698079
      16 -3
      22:02, 12 юли 2019
      За последните 5 години на Територията на Хасковска Област са добити 10 тона злато + незнайно колко тонове цветни метали от Рудник Чала , край Минералните бани , на Частната компания Горубсо Кърджали.
      ....
      Само ! стойността на добитото злато по днешни цени е 10 0000 кг х 47 200 долара = 472 000 000 долара.
      ..... Около 770 000 000 лева
      ....
      За това Мутрите са платили общо Държавни концесионни такси от 7 700 000 лева. Останалите 762 000 000 милиона лева са им печалбата .
      ......
      Гяурлар по вода Ходят , Жадни стоят :)))
    • 7
      27
      27394
      13 -2
      13:38, 13 юли 2019
      И пак комисията на Любен Атанасов.Не го наричам доктор или доцент защото този човек освен парите на мангустите нищо друго не го интересува.Бивша комунистическа номенклатура преминала при мафията на ротарианците забравила всякакви човешки чувства.
    • 8
      Ма
      МАНГО
      9 -2
      14:11, 13 юли 2019
      Най-многобройното "съсловие" в Бългория са пенсионерите. И в същото време - най-разединеното. Затова мутри и местни дерибейове си разиграват коня, както си искат.
      Вместо да се наддигнат и да пометат всички власти, които извършват геноцид срещу тях - те се дърлят помежду си. Че и често се съдят едни други.
      Ако се съберат 100 или 1 000 пенсионери пред този ТЕЛК, дали ще посмеят да му намалят на човека % инвалидност?
      А дано, ама надали!
    • 9
      Ки
      Кирряк Стефчов
      8 -2
      17:39, 13 юли 2019
      Относно разединението на българина --- в Болярово имаше един бензинджия Митю Михайлов -той почина Та той казваше така Абе аз да се оправя пък другите да си е-----т мамата Това беше негов принцип в живота Така са 90 процента от българите
    Последни новини