От х:

Днес в x:

15 °C

Брошура на вратата преди да ни оберат

  Лятото е времето на по-дългите почивки,  когато оставяме дома си без надзор за повече дни. Това е времето,  през което крадците могат по-лесно и безпрепятствено да проникнат в жилището ви и да ви оберат.

  Крадците не обичат да се сблъскват със собствениците на жилището, когато извършват обира,  и за това се възползват от времето,  през което вие сте на почивка, за да си свършат работата безпрепятствено. Обикновено злосторниците проучват дома и собстевениците,  преди да направят опит за проникване.

  Проучването обикновено се случва чрез наблюдение. След като набележат жилището,  следят дали има признаци на обитание, освен ако нямат предварителна информация, че собствениците отсъстват.

  Признаците, за които следят, са дали вечер жилището се осветява, дали климатикът в горещите дни работи, дали се отварят прозорците или дали входната врата се използва. Един от най-показателните признаци за обитание на дома е входната врата, често на нея се оставят белези през деня и на следващия ден се наблюдава дали е била отваряна.

  Един от често използваните похвати е поставяне на брошура,  мушната добре и не лесно виждаща се за да не я свали някой съсед. Листовката се мушка добре между вратата и касата и ако вратата не се отваря,  тя си остава там, което е ясен показател за взломаджиите, че предходната вечер никой не се е прибирал в жилището и то вероятно е свободно за действие.

  Други белзи са „случайно“ разместени черджета, разместени капаци на секретните патрони и други способи, които ще покажат дали жилището се обитава.

  Трябва да се опитаме да прикрием отсъствието си от жилището по време на отпуската. Един от не много ефективните начини е,  да оставим осветлението включено, но това е нож с 2 остриета, защото дори през деня крадците могат да видят, че вашите крушки светят постоянно, което ще ги насочи към вашия дом. Ако имате възможност, намерете таймер или друго средство,  с което осветлението да се включва и изключва. Помолете ваши съседи, на които имате доверие,  да изпразват пощенската ви кутия от стърчащи брошури и да поглеждат входната ви врата за белези,  оставени от взломаджиите. Не рзпространявайте информацията, че ви няма,  сред познати или чрез социалните мрежи, предупредете и вашите деца да не го правят.

  Обикновено преди кражбата, особенно през деня, крадците първо ще звъннат или ще почукат на вратата ви, за да се уверят, че няма никой. После ще опитат да отворят вратата, да не би да сте я оставили отключена и чак тогава биха прибегнали към взлом.

  Често се случва непрофесионалните обирджии да влизат във входа и да започнат да изпробват вратите, за да видят дали няма да попаднат на отключена и ако отварят врата, която не е заключена, поглеждат набързо в коридора за чанта или нещо друго ценно. Ако такава няма, могат да позвънят, за да проверят има ли някой в къщи, преди да прибегнат към бързо претършуване на жилището.

  Не са малко случаите, в които в дома ви проникват в малките часове на нощта, когато спите и ви обират докато сте в леглото.

  За да предпазим дома си от взлом, трябва да се опитаме да затрудним максимално евентуалните крадци, като подсигурим според възможностите ни входните му точки. Проникването става обикновенно през входната врата, чрез разбиване на патрона, което означава че трябва да използваме по-добри вандалоустойчиви секретни патрони. Ако все още на вратата ни патрона е от тези, които стърчат навън, трябва да го сменим, защото те са тези които най-лесно се чупят от взломаджиите. Добре е входната врата да е метална или поне подсилена,  за да не бъде преодоляна чрез слилен натиск и поддаване на касата ѝ.

  Добре е да има две ключалки - така ще покажем на крадеца, че ще се забави повече. Алармената система или СОТ-а са добро средство за предотвратяване на обир, монтираната камера в двора или на етажната площадка също могат да откажат някои от евентуалните злосторници.

  Друго място, откъдето се прониква в жилищата, са прозорци и терасни врати. Те обикновено не са подсигурени по никакъв начин, често биват оставяни отворени, докато отсъстваме от дома си и са доста уязвими места на къщите и ниските етажи на жилищните блокове.

  Съветът за тях е,  да се затварят и заключват, ако до тях може да се стигне не много трудно. Дограмите, било то дървени, алуминиеви или pvc, лесно се отварят от крадците, понякога дори само с по-силен натиск отвън или дори с отвертка.

  Един полезен съвет са райберите – взломаджиите не обичат да чупят или режат прозорци, така могат да вдигнат излишен шум, който да привлече внимание, а и стъклопакетите обикновено са двойни и тройни и не са много лесни за преодоляване. Добре поставения райбер би предотвратил  отварянето на дограмата без да бъде счупено стъклото и в повечето случаи това би отказало взломаджията.

  Важно е да са познавате и да поддържате добри отношения със съседите си, които да поглеждат вашия дом, когато отсъствате. Ако видите съмнителни хора във входа на блока, които обикалят по етажите или се въртят около къщата на съседа или в двора му, сигнализирайте на 112. Ако откриете входната врата отворена или разбита, или видите белези от взлом, веднага сигнализирайте на 112, защото може обирджиите да са още в жилището и не знаете на какво са готови, за да избягат или да не бъдат видени.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Ле
   Лени
   11 0
   17:11, 3 юли 2019

   Нас така са ни обрали преди 3 години докато бяхме на морето. Като се прибрахме врата си беше затворена и като влезнахме всичко беше с краката на горе 2 телевизора, лаптоп, таблет и на жената златата. Съседката каза, че гледала 2 дена някаква бележка мушната на вратата ама не я пипала и после са ни ошушкали без никой да разбере.

  • 2
   Не
   Нели
   8 0
   17:14, 3 юли 2019

   Сестра ми живееше сама и вечерта са влезли докато спи, майната му на това което са взели (дамаската и чанта от антрето) тя години наред има страх, не може да спи и вечер става при най малкия шум

  Хороскоп за 19.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Споделяйте притесненията си и търсете мнението на специалисти, така ще ви бъде по-лесно да намерите решението, което търсите, ще ви спести време и ще съберете повече опит. Отегчението ви от някого или нещо ще отстъпи място на приятна изненада. Идеите и предложенията ви ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С творчески импулс ще търсите нови пътища за развитие на уменията си. Възможно е да срещнете известно подозрение или безразличие към работата си, но продължете да работите. Сигурно е, че ще бъдете обградени с вниманието и любовта на човека, който ви разбира и споделя интересите ви.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Промените ще навлязат по-осезателно в живота ви, но за добро. Целите, които си поставяте подхранват духа ви и дават сили да се справите с предизвикателствата по пътя. Наясно сте, че трудности ще има, но и кой може да ви възпре. Придобивка за дома или лично за вас ще подобри настроението ви.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате искреното желание да доведете до край започнато начинание, но независещи от вас пречки ви спъват. Разумно бихте постъпили, ако за момента заемете изчаквателна позиция и не насилвате нещата. Във ваш интерес е да се приготвите за нова атака, а не да мислите за поражение. Имате подкрепата на любимите си хора, по-добре ще е ако се вслушвате в техните съвети.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Интересни събития, които няма да ви оставят да скучаете. Идеите ви за бъдещото развитие на фирмата, в която работите са напълно осъществими и биха затвърдили позициите и на пазара. Авторитета ви също нараства и претенциите ви за по-високо възнаграждение биха били напълно основателни.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Нуждаете се от време за да осмислите положението. Стремежът ви към ценен и желан от вас човек скоро ще бъде задоволен. Ще се справите с бариерите, които съществуват пред вас и по отношение на намеренията ви. Самотата не е добър спътник и не се изолирайте сами. По-лесно ще ви бъде, ако до себе си имате човек, на чието рамо да се опрете.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В работата си днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена към служебните ангажименти и вечерта основателно може да се поздравите за свършеното. Отношението на любимия човек ще направи удовлетворението ви пълно.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Мнозина от вас ще посветят деня си на професионални ангажименти, които могат да улеснят работата ви за в бъдеще. Естествено не пренебрегвайте желанията на най-близките си хора и се постарайте да им доставите удоволствие. Ще останете доволни от отношението им и едва ли ще съжалявате за избора си.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Наясно сте точно какво трябва да свършите днес и едва ли нещо ще е в състояние да ви попречи. Имате достатъчно търпение и бавно и методично ще осъществявате целите си. Благодарение на което успехът няма да ви подмине, а нещо повече. Очаквайте скорошно стабилизиране на финансовото състояние, което ще ви даде основа за размисъл за подходящо капиталовложение.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес настроенията ви се променят доста лесно, затова се постарайте да си осигурите по-голяма емоционална стабилност, която много ще ви помогне в работата ви. Този ден ще ви предложи немалко изненади, на които трябва да издържите.
  19 фев 2020
  Последни новини