От х:

Днес в x:

500 000 кв. км гора унищожена за десетилетие от големите хранителни компании

Горска площ, два пъти по-голяма от територията на Великобритания (или около 500 000 квадратни километра), е била унищожена за продукти като палмово масло и соя през последното десетилетие. Това показва проучване на международната природозащитна организация Greenpeace ("Грийнпийс"), цитирано от британското издание "Гардиън".

През 2010 г. членовете на Форума на потребителските стоки, включващ някои от най-големите световни потребителски марки, обещаха да спрат обезлесяването до 2020 г. чрез устойчивото снабдяване с четири вида стоки, които са най-свързани с унищожаването на горите: соя, палмово масло, хартия и целулоза, както и едър рогат добитък.

Ала анализът на "Грийнпийс" показва, че до началото на 2020 г. около 50 млн. хектара гори вероятно ще бъдат унищожени заради нарастващото търсене и потребление на селскостопански продукти през 10-те години, след като тези обещания бяха направени. Докладът на "Грийнпийс", озаглавен "Обратно броене до изчезването", подчертава, че от 2010 г. площта, засадена със соя в Бразилия, се е увеличила с 45%, а производството на палмово масло в Индонезия е нараснало със 75 процента.

Природозащитната организация обвини големите хранителни компании, че не са изпълнили ангажиментите си и предупреди, че настоящата ситуация е "мрачна", като ги съветва да еволюират, за да "се предотврати климатична и екологична катастрофа".

Обезлесяването освобождава емисии на парникови газове, което допринася за климатичните промени и унищожава важни местообитания, застрашавайки видове с изчезване.

От "Грийнпийс" посочват, че в началото на 2019 г. са писали на повече от 50 търговци на едро и дребно, производители и потребителски компании, искайки от тях да покажат напредък по отношение на обезлесяването, като разкриват своите доставчици на стоки.

Много малко от тях са отговорили, а всички, които са разкрили исканата информация, са се сдобивали с продукти от търговци или производители, участващи в унищожаването на горите.

Поголовно изсичане на девствени тропически гори и през 2018-а
 

Поголовно изсичане на девствени тропически гори и през 2018-а

Човечеството продължава бавно, но сигурно да унищожава условията си за живот (какво остава за добър)

Компаниите, които са отговорили, не са могли да предоставят подробности за това колко соя са използвали за изхранване на животни, да не говорим за това, откъде е добита, уточниха природозащитниците.

Соята е вторият по значимост двигател на глобалното обезлесяване, а 90 процента от произведената в световен мащаб соя се използва за храна на животни, се изтъква в доклада.

Анна Джоунс, която ръководи глобалната кампания за горите в британския клон на "Грийнпийс", коментира: "Тези компании унищожават бъдещето на нашите деца, като ни водят към климатичен и екологичен крах. Те пропиляха десетилетие, като вземаха полумерки, а в това време огромни райони на природния свят бяха унищожени. Те трябва да бъдат в кризисни преговори в момента, но те все още се опитват да увеличат търсенето на продукти, които ще доведат до още по-голямо унищожаване на горите."

Тя добави: "Нашето послание към компаниите е просто: развийте бизнеса си, за да се предотврати климатична и екологична катастрофа."

Около 80 процента от световното обезлесяване е причинено от селскостопанското производство, което също така е водеща причина за унищожаването на местообитания на дивите животни.

Селскостопанското потребление и следователно производството се прогнозира, че ще нарасне в световен мащаб. Консумацията на месо ще нарасне със 76 процента според някои оценки. Производството на соя също се прогнозира да скочи с почти 45%, а палмовото масло - с близо 60 на сто, прогнозира Организацията по прехрана и земеделие към ООН (ФАО).

Природозащитниците изтъкнаха, че тежестта е върху компании, които използват стоки като говеждо месо, палмово масло и соя, за да покажат, че техните вериги за доставки са свободни от обезлесяване.

Ричард Джордж, ръководител гори в британския клон на "Грийнпийс", изтъква: "Всяка компания, използваща соя, трябва да се ангажира с елиминирането на обезлесяването и унищожаването на местообитанията. Те трябва да знаят откъде идват техните продукти. Шокиращо е, че 10 години след като тези компании се ангажираха да ограничат обезлесяването, те не знаят колко соя използват. Ние сме във вихъра на климатична криза. Това не е добре."

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини