От х:

Днес в x:

21 °C

Химикали в слънцезащитните продукти влизат в кръвта. Ето какво означава това

Когато хората използват слънцезащитни продукти, химикалите в тях се абсорбират в кръвния поток, а ефектите върху здравето все още не са известни, съобщава ново правителствено проучване на Американската агенция по храните и лекарствата (FDA)

Проучването, проведено от изследователи от агенцията, установява, че химикалите в слънцезащитните средства се абсорбират в кръвта доста бързо и достигат достатъчно високи нива, за да се проведат още тестове на безопасността на веществата.

Проучването е малко, то включвало само две дузини хора. Но то е едно от първите, които точно изследват нивата на химикали от слънцезащитните продукти в кръвта на хората, когато продуктите се използват според указанията и е едно от първите, които проучват колко дълго химикалите остават в кръвта.

Въпреки това, учените не знаят дали тези химикали носят рискове за здравето при нивата, наблюдавани в проучването.

Важно е, че констатациите, публикувани (на 6 май) в JAMA, не означават, че хората трябва да престанат да използват слънцезащитен крем, особено като се имат предвид много сериозните и добре познати рискове от стоенето на слънце.

"[Хората] абсолютно трябва да използват слънцезащитни продукти" и да следват препоръките да се предпазят от слънцето, казва д-р Канаде Шинкай, дерматолог от Калифорнийския университет в Сан Франциско, съавтор на редакционната статия, придружаваща изследването. "Определено знаем, че слънцето може да причини рак на кожата и меланом."

Но констатациите подчертават необходимостта от по-нататъшни изследвания на потенциалните последици за здравето от тези химикали. "Притеснително е, че ние просто не знаем какво означават данните за абсорбцирането им в кръвта", казва Шинкай за LiveScience.

Въпреки че слънцезащитните продукти са широко използвани, има изненадващо малко проучвания за безопасността и ефективността на много от химикалите, които обикновено се срещат в тях.

В новото изследване 24 здрави възрастни доброволци са нанасяли слънцезащитен крем върху кожата си четири пъти на ден в продължение на четири дни. Участниците били разделени в четири групи, всяка от които получила различна форма слънцезащитен продукт - лосион, крем или един от два различни слънцезащитни спрея.

Изследователите използвали препоръчителното количество слънцезащитни продукти - 2 милиграма слънцезащитен крем на квадратен сантиметър  от кожата, върху до 75% от тялото на всеки участник.

Участниците останали в лабораторията до седем дни и всъщност не били изложени на слънчева светлина. Всеки от тях дал по 30 кръвни проби, взети по време на престоя им.

учените изследвали кръвните нива на четири обичайни слънцезащитни съставки: авобензон, оксибензон, октокрилен и ембатула. Те искали да видят дали концентрацията на тези химикали в кръвта е надвишила 0,5 нанограма на милилитър, праг, определен от FDA през 2016 г. Агенцията казва, че всяко лекарство, което се абсорбира в кръвта при нива, които надвишават този праг, трябва да преминат през допълнителни изследвания за безопасност.

Резултатите показват, че само след един ден прилагане на слънцезащитно средство, всичките четири химикали са открити в кръвта на хората на нива, надвишаващи прага.

Нещо повече, кръвните нива на тези химикали се увеличават през следващите дни, когато слънцезащитният крем е бил нанесен отново, което предполага, че химикалите могат да се натрупват в кръвта с течение на времето.

Проучвания за безопасност
Шинкайi, който не е участвал в новото изследване, подчертава, че новите открития не означават, че химическите слънцезащитни продукти са опасни. Но резултатите показват, че тези съставки ще трябва да преминат през същите тестове за безопасност, като другите "системни" лекарства (такива, които влизат в кръвта), казва тя. Такива проучвания ще разгледат дали експозицията на тези химикали в кръвта е свързана с евентуални рискове или ефекти от рак върху репродуктивната система.

Изследователите отбелязват, че тяхното проучване е проведено на закрито, без излагане на слънчева светлина или топлина - фактори, които биха могли да повлияят на това колко добре се поглъщат слънцезащитните химикали в кръвта. Освен това ще са необходими допълнителни проучвания, за да се провери дали нивата на абсорбиране в кръвта варират в зависимост от определени фактори, като типа на кожата на лицето, възрастта и колко слънцезащитни продукти се прилагат.

През февруари FDA предложи нови правила, насочени към подобряване на безопасността на слънцезащитните продукти и поиска слънцезащитната индустрия за допълнителни доказателства за безопасността на 12 масови слънцезащитни съставки. На теория, ако производителите не представят тези данни до ноември, всички слънцезащитни продукти, които съдържат тези 12 химикали, могат да бъдат изтеглени от пазара, каза Шинкай. Тя очаква производителите да поискат удължаване на този срок, което може да им бъде дадено, ако докажат, че са поели ангажимент за провеждане на проучвания за безопасността.

Междувременно, ако хората се притесняват, те трябва да знаят, че някои слънцезащитни съставки не се отделят в кръвта и като цяло са признати за безопасни. Това са цинковият оксид и титановият диоксид - съставки в така наречените минерални слънцезащитни продукти. Такива продукти работят, като покриват кожата и отразяват светлината, вместо да абсорбират светлината, както правят химическите слънцезащитни продукти, казва Шинкай.

Важно е да се отбележи, че използването на слънцезащитни продукти е само един от начините, по които хората се защитават от слънцето. Другите методи са търсене на сянка и носене на защитно облекло, шапки и слънчеви очила, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Всичко, което не е спешно може да го отложите, давайки предимство на вече започнатите си задачи. С компромиси и чувство за хумор ще успеете да се споразумеете с онези, които предявяват претенции към вас. Делова среща ще ви направи по-гъвкави и активни, други ще проведат успешна търговска сделка.
20.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Запазвайки самостоятелността си ще работите за утвърждаване на авторитета и повишаване на финансите си. Превръщате се в обединителна фигура за много хора, но ви е трудно да го осъзнаете. Освободете се от всичко, което ви пречи да се чувствате свободни и живейте така, както разбирате.
20.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потиснете раздразнението си, ако такова съществува и изяснете отношенията си с онези, с които имате противоречия. Нечие предложение ще ви заинтригува и с внимание ще подготвите следващите си действия, обвързващи ги с него. Погрижете се за отдиха си и укрепете силите си.
20.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Спокойно изчаквайте развитието на събитията и не прибързвайте в оценките и реакциите си днес. От правилното ви поведение ще зависят резултатите, както и безпрепятствената реализация на делата ви. В противен случай са възможни главоболия за в бъдеще. Занимания с приятни неща ще ви помогнат да се разтоварите от стреса.
20.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Време е да се порадвате на заслужен успех в резултат от дълъг и упорит труд. Старанието ви ще бъде щедро възнаградено. Споделете радостта си с любимия човек. Постарайте се да не разочаровате ваши близки, които много разчитат на вас по определен въпрос. Не се натоварвайте с работа вечерта, намерете време за почивка.
20.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Бъдете искрени пред себе си и назовете ясно целите си, какво искате и към какво се стремите. Това ще ви помогне да изградите нужната ви мотивация и да продължите напред. Успехите ви могат да бъдат в много посоки, от вас зависи да ги сътворите. Има кой да ви насърчи и погрижи за вас, позволете му да го направи.
20.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Дребни и приятни случки ще определят облика на дена ви. Ще ви занимават нещата от личния ви живот и всичко свързано с дома ви, семейството и духовните търсения. Очарованието на деня ще се затвърди и от вести, които ще получите от далече. Скорошно посещение на ваши близки ще ви хвърли в трескави приготовления.
20.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Повечето от вас прекарват в движение този ден, независимо с какво изберат да се заемат. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Очаквате прекалено много от човек от обкръжението ви, но е твърде възможно той да не оправдае доверието ви. Направете приятна изненада на любимия човек днес.
20.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В добро настроение сте и ще постигате желаните резултати. На моменти ще имате нужда от подкрепа, която няма да ви бъде отказвана. Приятно е с хората, които имате до себе си. Потърсете начин да им се отблагодарите. Увереността ви нараства и ще търсите нови предизвикателства.
20.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес са възможни изненади, някои от тях и приятни. Семейството ще ви занимава със своите проблеми и това допълнително ще внася напрежение в ежедневието ви. Нещата не са непоправими. Гледайте по-спокойно на случващото се. Желана среща ще ви помогне да се отпуснете и насочите мислите си в по-приятна посока.
20.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете доброто в себе си и ще ви бъде по-лесно да общувате, работите и да се реализирате. Денят ще ви предложи добри възможности за изява на творческите ви търсения, късметът ще бъде с вас, стига да сте активни и да не проявявате не на място капризите си. Започната задача ще ви създаде повече грижи, но има защо.
20.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Инвестирайте свободните си средства в недвижими имоти. Вероятно днес някои от вас ще попаднат на изключително изгодна оферта. Ако нямате достатъчно пари за това денят ще ви зарадва с неочаквани финансови постъпления.
20.09.2019
Последни новини