От х:

Днес в x:

Военен преврат в Судан

Информацията за арести на хора от властта в Судан идва от местни медии Президентът Омар ал-Башир, заедно с висши служители от неговото обкръжениет са арестувани от военните, извършили държавен преврат, съобщава Ал-Хадат.

Съобщава се за задържането на ръководителя на президентската гвардия, както и на бившия министър на отбраната Абдел Рахим Мохамед Хюсеин. Лидерът на управляващата партия "Национален конгрес" Ахмед Харун и бившият вицепрезидент на Судан Али Осман Таха са били арестувани. Именно Таха заплаши, че ще използва "сиви батальони" срещу протестиращите.

Според канала държавният глава е бил арестуван от военните, които извършиха преврат в страната.

Междувременно местният недържавен телевизионен канал Ал-Машхад съобщава, че Ал Башир е напуснал страната.

Според предишна информация, военният съвет на Судан се готви да поеме властта в страната за период от една година. Според непотвърдена информация, военната група е извършила преврат в страната,като е отнела властта на президента Омар ал-Башир и го е освобождила от всичките му постове. Очаква се официално изявление на армията на страната по държавната телевизия и радио. В Хартум е започнала закрита среща на висшето командване на армията без участието на ал-Башир .

По улиците на столицата има допълнителни части на армията и бронирани превозни средства. Полицията е изчезнала от улиците. Международно летище Хартум е затворено.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини