От х:

Днес в x:

-1 °C

Организират квестори за матура по руски език за един ученик

Една от избираемите матури в Хасковски регион през май ще е по руски език. Двама квестори ще бъдат организирани за провеждането й в димитровградското средно училище „Любен Каравелов“. А на нея се очаква да се яви един единствен ученик, който е подал заявление за този зрелостен изпит.

Понеже в матурата по езиците има изпитен модул, свързан със слушане на задачите и тяхното разбиране, няма как тя да се проведе в обща зала с други предмети. Затова макар и един ученик да е подал желание за дадена езикова дисциплина, матурата се организира в индивидуална зала, обясни началничката на Регионалното управление на образованието в Хасково Христина Боева.

С 21 по-малко са зрелостниците през тази година в региона в сравнение с миналата, сочат данните. 1703-ма ученици ще държат задължителния изпит по български език и литература и в Хасковска област. В страната са 53 000 души.

И през тази година за втори държавен зрелостен изпит в Хасковско най-много заявления има за биология и здравно образование, избор е този предмет на 463-ма младежи. На национално ниво, по данни на МОН, най-много са заявилите желание за английски език. В хасковска област матура по английски ще държат едва 443 ма, което е с 20 ученици по-малко от 2018 година.

За първа година ДЗИ ще полагат и зрелостниците от професионалните гимназии. Изпит за придобиване на специална степен за професионална квалификация ще положат 379 ученици.

Следват желаещите за втора матура по география и икономика-199 зрелостници. По математика искат да се явят 60 от абитуриентите, а история са заявили 37 души, 77 ще положат матура по философски цикъл.

Първата матура по български език и литература ще се проведе на 21 май от 8 ч., а на 23 май в същия час ще започне и втората, която е по предмет по избор. Матурите по желание ще са между 28 май и 31 май. 11 от Хасковски регион са заявили, че ще се явят и в тези дати.

Красимира Славова

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще работите по идеите си, оставяйки зад себе си всичко, което не стои на дневен ред. Ще се почувствате добре и от вниманието и подкрепата на специални за вас хора. В домашна обстановка ще обсъждате семейните дела и заедно ще планирате бъдещите си планове. Денят е специален за влюбените, изненадайте приятно любимия си човек.
25 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С навременните си решения и действия ще ускорите работата си по приключване на семеен или друг важен за вас въпрос. Имате опит с подобни натоварвания, но умората няма да ви подмине. Съветите и подкрепата ви са нужни на много хора, най-вече на близките ви, за това не допускайте здравословните проблеми да ви повалят на легло, вземете мерки.
25 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Търсенията ви ще ви срещнат с хора, с които предстои да развиете общ бизнес или друга делова активност. Добре ще се справите в ситуация, изискваща адекватни решения, предвид знанията и опита, който имате. Ще бъдете привлечени от нещо красиво до себе си, изпълващо ви с ведрина и спокойствие.
25 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Самостоятелната ви работа и всичко, свързано с нея е на път да ви донесе очакваните придобивки. Деловите контакти ще ви позволят да напреднете в дейността си, приятелите също ще са налице, в случай, че ви потрябват. Очертава се ползотворен ден за повечето от вас. Подкрепете благотворително подета инициатива.
25 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Има какво да събужда у вас недоволство, както в служебен план, така и в личните ви дела. Професионалното ви отношение към работата не винаги съвпада с представите на другите за нея и това води до разногласия. Към съпътстващите дреболии, които претендират за важност се отнасяйте по-спокойно, за да не ви създават излишно напрежение.
25 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вслушвайте се във вътрешните си усещания и няма да останете подведени. Водени от интересите си ще предприемете стъпки в тяхна защита, което включва и среща с нови партньори. Не бързайте да поставяте условия, внимателно изслушайте аргументите на другата страна и тогава вземете решение за себе си.
25 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В подкрепа на намеренията си да загърбите миналото, което ви носи тревоги, ще търсите нови източници на вдъхновение. Със силното присъствие на някой специален за вас човек ще подобрите самочувствието и настроението си. Заедно ще се чувствате добре, а защо не и нещо повече?
25 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нужни са компромиси. Към партньора си сте в позиция да изпълнявате желанията му, и то по ваша причина. Денят ще е разнообразен на събития. От вас зависи дали ще го направите интересен и приятен. Деловите проблеми ще ви потърсят за да внесете повече яснота в отношенията си.
25 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Изясняване на спорни въпроси ще ви поставят в условия да вземете бързи решения. Отхвърляйки деликатната част от работата си, ще помислите за по-приятни занимания, без да пренебрегвате задълженията си. Финансовите ви дела търпят развитие, за повечето в положителна посока.
25 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви е зареден с много напрежение, затова се опитайте да релаксирате. Спокойно посрещнете всяко предизвикателство и отвърнете с хладнокръвие и усмивка. Това ще дестабилизира отсрещната страна.
25 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако попаднете в ситуация, в която е най-добре да не вземате страна, по-добре си тръгнете. Нямате нужда от допълнителен стрес. За някои пламъчето на любовта ще заискри и ще видите, че света около вас съвсем не е лош. Отдайте се на чувствата си без да анализирате и пресмятате.
25 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
25 яну 2020

Случаен виц

Последни новини