От х:

Днес в x:

Какви са алтернативите пред британските депутати за Брекзит

Британските депутати се готвят да гласуват за предпочитаната от тях алтернатива, докато Тереза Мей се опитва да спечели подкрепата им за сделката си.

Някои твъдят, че Мей ще посочи дата за оттеглянето си от поста с надеждата, че това ще накара депутатите да одобрят споразумението и от третия път.

Депутатите ще могат да избират между 12 различни опции, вариращи от отмяна на Брекзит до напускане на ЕС без споразумение – те трябва да отбележат срещу всяка от тях върху листа “да” или “не”.

Процесът вероятно ще продължи и през следващата седмица. Не е ясно дали депутатите ще бъдат свободни да избират сами или ще трябва да се подчинят на заповедите на партийните лидери.

Възможностите пред депутатите са следните:

Митнически съюз – Великобритания трябва да договори нов митнически съюз с ЕС непосредствено след напускането си.

Общ пазар 2.0 - Обединеното кралство ще остане в единния пазар, като се присъедини към Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ) и ще остане в Европейското икономическо пространство (ЕИП).

ЕАСТ и ЕИП - Великобритания ще се присъедини повторно към ЕАСТ и ще приеме съществуващите правила и задължения на ЕИП, но ще ги направи приложими чрез съдилищата на Обединеното кралство. Отхвърля какъвто и да е митнически съюз с ЕС, но ще търси споразумение за нови договорености за Северна Ирландия.

Компромисен план A: Споразумението за оттегляне на Тереза Мей в замяна на одобрение на сделката, част от която ще бъде заменена от алтернативни споразумения.

Втори референдум - Обществото ще гласува всяко ново предложение за сделка в референдум преди тя да бъде ратифицирана.

Отмяна на член 50: Ако правителството не успее да прокара сделката за напускане на ЕС, депутатите ще гласуват Брекзит без сделка два дни преди датата на напускане Ако депутатите отхвърлят този вариант, премиерът ще трябва да отмени изцяло Брекзит.

Източник: bbc.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини